Fronturile dreptei. Culisele reglărilor de conturi din PNL
Postat la: 12.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Aşa cum v-am promis cu prilejul ultimului editorial, prezenta analiză va fi dedicată războaielor izbucnite în zona "de dreapta" a scenei politice autohtone. Desigur, voi face referire, în special, la reglările de conturi din sânul PNL, în condiţiile în care toate drumurile ALDE (atât cele ale grupării Tăriceanu, cât şi cele ale facţiunii Constantin) par a duce, invariabil, către PSD.
După catastrofalul an electoral 2016, în PNL se înfruntă (actualmente, căci pe viitor pot surveni oarece surprize, via Cotroceni!) două tabere: cea coordonată de Ludovic Orban - un liberal în adevăratul sens al cuvântului, depozitar al unei experienţe vitale (cred eu) pentru partidul Brătienilor - şi gruparea lui Cristian Buşoi, lider care (s-o admitem, fiindcă este evident!) mai are nevoie de ceva timp pentru a-şi atinge maturitatea politică.
Potrivit surselor mele, tot mai mulţi penelişti cu ştate vechi se aliniază în spatele lui Ludovic Orban, fiind îngroziţi de obsesiile declarativ-reformatoare fluturate de cealaltă tabără, care solicită sacrificarea ritualică pe altarul marginalizării politice a tuturor liderilor care au avut o cât de mică legătură (prin funcţiile ocupate) cu dezastrul de la alegeri, ignorând un adevăr cât se poate de simplu şi de firesc: vina pentru eşecul electoral al PNL este una colectivă, şi nu doar una agăţată, în nume personal, de gâtul diverselor personaje cu nume sonore.
Printre altele, catastrofa electorală a PNL a demonstrat că strategia aşa-ziselor criterii de integritate nu a însemnat nimic altceva decât un cuţit înfipt în vectorii de imagine ai partidului (în cei care aduceau voturi, nu vorbe goale!), atât timp cât întocmirea acestora va fi fost cauzată doar din pure raţiuni de campanie, fără însă a favoriza o reformă reală a partidului, aşa cum anunţase Alina Gorghiu.
Modificări în economia luptelor pentru putere din PNL ar putea surveni oricând, ce-i drept, via Cotroceni, dacă preşedintele Iohannis va alege să susţină unul dintre candidaţi, va "dezgropa" speţa Cioloş (oare?) sau va scoate din joben o altă soluţie... surprinzătoare. Indiferent de optica în care am analiza răfuielile dintre grupările peneliste, este mai mult decât evident că apropiatul Congres va reprezenta o probă esenţială în ceea ce priveşte viitorul acestui ultim partid istoric.
P.S. Interesante vor fi şi viitoarele acţiuni ale fostului preşedinte Traian Băsescu - am spus-o şi o repete: mulţi diletanţi îi cântă prohodul prea devreme, vă avertizez! În prezent, Băsescu se căzneşte să finalizeze infinit tărăgănata fuziune PMP-UNPR, care este blocată în instanţă. În condiţiile în care, contestatorul fuziunii - ex-senatorul Marian Vasiliev - a fost înlăturat, săptămâna trecută, de la preşedinţia UNPR, este posibil ca, în sfârşit, fuziunea să capete un culoar favorabil. Asta dacă nu va urma o luptă oarbă în instanţă. Dincolo de aceste aspect, oare cine va mai flutura, în curând, prăfuita marotă a unificării dreptei?
Simona Man
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu