Frica de a spune ce gândești
Postat la: 01.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
E ceva apăsător în aer. Începe sa miroasă cam ca în anii 80. Frica de a mai spune ce gândești. Doar ca acum e pe bani. (mesajul unui prieten primit pe whatsapp).
Procedez, de multe ori după sfaturile lui Frances Bacon: "Scrieți gândurile momentului. Cele care vin necăutate sunt de obicei cele mai valoroase." Nu știu dacă gândurile mele prețuiesc ceva și, mai ales, dacă valorează mai mult decât doi bani găuriți, însă m-am obișnuit, încă de pe vremea tristă a lui Ceaușescu, să gândesc scriind.
Când am primit pe whatsapp mesajul prietenului meu (unul dintre cei mai buni analiști economici și nu numai!), mă gândeam, deja la ceva. La teatrul penibil jucat de "oameni de stat", în legătură cu "decizia listei comune", care s-ar fi născut, - vezi Doamne -, din dorința de a ne feri, pe noi, românii, de pericolul "extremismului"...
Am reușit, ca țară să nu pățim nimic pe timpurile PRM și ale lui Vadim Tudor (personaj cu adevărat de luat în seamă fiind un munte de cultură!), cel care sugera că ar trebui împușcați pe stadioane trădătorii României, și am ajuns în situația ca unirea PSD cu PNL să fie singura soluție pentru a rezista pericolului reprezentat de doi agramați - Șoșacă &Simion și de partidele lor... Măi, să fie!...
Gândul meu era unul întrebător: de ce ne e frică să recunoaștem că mizeria alăturării celor două partide, PSD și PNL este rodul fricii? De ce ne e frică să spunem ceeace se vede de la o poștă?
Anume că în toate capitalele importante ale Uniunii Europene sunt proteste, și că birocrații și poiticienii îmbuibați ai Comisiei Europene se tem că, odată cu instalarea viitorului parlament, construcția actuală birocratică va fi dată peste cap, și că starea de spirit a europenilor este tot mai vizibilă? Că este necesară o schimbare de paradigmă și, mai ales că Uniunea Europeană nu trebuie părăsită, ci trebuie schimbată.
Dar frica de a rosti aceste gânduri e mare. E, în schimb, de ales, tăcerea, sau susținerea temelor "oficiale". Alegere care e, pe deasupra și bine plătită.
Ce mă miră cel mai mult, însă, este lipsa oricărei discuții în piața publică a ideilor, despre ce rol mai au cei care gândesc scriind - și desigur sunt mulți -, acea "intelligentsia", în ceeace numim azi oameni în stare de a desface foile de ceapă ale politicii. Adică totalitatea intelectualilor cărora Dumnezeu le-a dat capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a despărți adevărul de minciună.
Ceeace este cel mai uluitor este faptul că s-a șters, parcă din conștiința publică a rolului și mai ales al imensei responsabilități a celor care au ales profesia de scriitor. Se credea, pe vremuri, că deși nu pentru faptul că ar fi mai valoroși decât alți intelectuali, ci pentru că ei lucrează direct cu viețile și dramele oamenilor, fiindcă sunt mai aproape de ei, prin însăși natura muncii lor, ei sunt cei aleși să reflecte în operele lor, în discursurile lor, adevărul pe care puterea politică îl escamotează.
Numai că scriitorii de azi, nu mai au, așa cum consideram noi altădată, datoria să îndemne la adevăr, să atragă atenția, să ne spună nouă, celorlalți, că suntem mințiți și că ei au înțeles, și că ne scriu, pentru că au datoria asta, de a ne pune la curent cu ceeace au înțeles ei.
Scopurile lor s-au modificat și au luat-o pe alt drum. Adularea puterii, lăudarea și justificarea minciunii sunt cele ce aduc scriitorilor aflați veșnic "sub vremi" putere, glorie și bani. Cred că fac rău: Dumnezeu, cel care le-a dat harul scrisului și cel al înțelegerii nu cred că-i va ierta. Dimpotrivă: cred că îi va considera mai vinovați, cu cât au înțeles mai mult...
Există "întâmplări" premonitorii. Mircea Eliade înainte cu câteva zile de a muri a intrepretat incendiul izbucnit parcă din senin în propria bibliotecă din locuința sa de la Chicago, ca un semn rău. Și a avut dreptate.
Tot ca un semn premonitoriu am interpretat și eu, următoarea știre:
Daniel I. Iancu, scriitor și cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, se află în centrul unei dispute neobișnuite.
„Am fost reclamat de către vecini, la Asociația de proprietari, că am prea multe cărți... și s-ar putea prăbuși blocul din cauza cărților mele!", scrie Iancu pe Facebook.
Locuind la etajul patru al unui bloc de locuințe, pasiunea lui Iancu pentru literatură s-a manifestat printr-o bibliotecă ce se mândrește cu peste 15.000 de volume.
În 2022, Iancu a fost distins cu Medalia aniversară Centenarul Marii Uniri de către președintele României, Klaus Iohannis. Prestigioasa distincție a recunoscut contribuțiile semnificative ale lui Iancu la conservarea narațiunilor istorice și la promovarea unității naționale prin intermediul demersurilor sale literare.
Trecând peste cele câteva minute de șoc aferente citirii unei astfel de știri, am închis ochii și mi-am imaginat secvențe din "451 grade Fahrenheit"... Altă dată, 451º Fahrenheit al lui Ray Bradbury era un roman socotit ca aparținând genului Science fiction. Romanul prezintă o societate futuristă în care cărțile sunt interzise, iar pompierii au rolul de a găsi și arde cărțile, iar titlul provine de la temperatura la care arde hârtia - 451 grade Fahrenheit, echivalentul a 233 de grade Celsius.
Cred că ne aflăm la un pas de timpurile în care cele descrise de Bradbury se vor petrece aievea. Tare mi-e teamă că vom asista la "acțiunile" pompierilor "Comandantului Acțiunii" - Raed Arafat, în combinezoane, acțiuni de scotocire găsire, confiscare și ardere a cărților considerate de conducătorii noștri politici "subversive". O repetiție a fost în timpul Pandemiei, deci știm cine va fi însărcinat cu această acțiune și cam cum va arăta ea... Am convingerea asta, deoarece lumea, în ultimii 20 de ani a asistat cum "1984" - cartea lui George Orwell a devenit din lectură, manual de utilizare a funcțiilor de conducere, pentru politicieni...
Octavian Hoandră
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu