Frica, armă și agent electoral
Postat la: 24.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În această ediție a alegerilor parlamentare, principalul jucător electoral va fi teama. Frica. Înțelegând, prin campanie electorală, alegerile și combinațiile de după alegeri, până la crearea unei majorități și instalarea unui nou guvern. Din această perspectivă, așa cum se va vedea, toți competitorii sunt dominați de teamă și de frică.
Liviu Dragnea, președintele celui mai important partid, se teme. Și pe bună dreptate. Are o condamnare la închisoare cu suspendare și mai are un dosar penal extrem de avansat. Din care reiese, cu mulți martori, cu multe înscrisuri și cu multe denunțuri, că, pe banii publici ai Consiliului județean, a angajat oameni care au lucrat pentru partid sau chiar pentru Parlament. Nu e deloc în regulă. Asemenea fapte sunt susceptibile de pedepse penale. Cu închisoarea. Situația se agravează cât timp, la operațiuni, în jurul lui Dragnea, au participat mai multe persoane, astfel încât, oricând, ar putea fi invocat și grupul criminal organizat. Cât privește sumele care au circulat, Dragnea este la un pas de a fi acuzat și de spălare de bani. Cu această presiune asupra capului său, care o lovește naprsanic și pe soția sa, Liviu Dragnea va juca, dacă nu cumva joacă de pe acum, rolul câinelui lui Pavlov. I se creează reflexe condiționate, cel mai important fiind guvernul de uniune națională, iar el urmează să reacționeze la instinct.
În al doilea mare partid, Vasile Blaga apare în atât de multe dosare, în calitate de încasator al unor sume mari de bani provenite din corupție, încât este greu de presupus că nu udă noaptea cearceaful. În definitiv, mulți ani de zile, toate drumurile au dus către Traian Băsescu. Și către partidul său de suflet, PDL. Dar placa turnantă era întotdeauna Blaga. Marele strateg de campanie. Marele organizator al publicității și manevrelor electorale. Greu de presupus că DNA, dacă ar fi chiar de capul ei, l-ar putea ocoli pe Vasile Blaga. El este un alt jucător important care acționează sub dresaj.
Al treilea jucător al acestor alegeri este Tarian Băsescu. Chiar dacă nu se poate bate pentru prea mult electorat, el este campionul indiscutabil al datului din clanță. Dacă ieșirile lui dezlănțuite pe televiziuni sunt sau nu teleghidate, răspunsul nu îl poate da decât reacția pe care acest vajnic luptător o are în raport cu teama și cu frica. Numărul dosarelor sale penale, indiferent de "cheile" pe care le mai deține în instituțiile de forță ale statului și în justiție, este atât de mare, încât prestidigitatorul poate scoate oricând din joben unul sau doi iepurași. Iepurași care îl pot trimite pe Traian Băsescu după gratii. Mai ales că a trecut un timp rezonabil de când nu mai este președinte.
Președintele Klaus Iohannis însuși văd că se află și el sub o presiune. Tot penală. Care baleiază între restituirea unor proprietăți care au aparținut sașilor, unele provenite din donații, altele luate cu japca de naziști, trecute în patrimoniul Forumului Democrat German, cu ștampila nazistă cu tot, și eterna problemă a imobilului din Sibiu, despre care justiția s-a pronunțat în sensul că a fost însușit în baza unor acte false. Nici Iohannis nu stă prea confortabil, deși este ditamai șeful statului și, aparent, instituțiile de forță s-ar afla la picioarele lui. În fine, liderii UDMR. Și aici există câțiva încolțiți. Nu mai intru în detalii. La nevoie, UDMR joacă și el pe sârmă.
Dacă facem bine socoteala, nu se mai joacă nimic semnificativ la liber. "Sistemul" s-a așezat, ca o umbrelă neagră, deasupra tuturor. Și cine este acest sistem? Și ce vrea el? La prima întrebare, răspunsul este relativ ușor de dat. Dacă e să definim sistemul printr-o singură sintagmă, sintagma este DNA. Pentru că numitorul comun sunt dosarele penale. Iar cele mai semnificative dosare penale sunt lucrate de DNA. Dar situația nu este chiar atât de simplă. Inevitabil, din sistem trebuie să facă parte și judecătorii. Pentru că, în absența unor sentințe, teama și frica nu se mai justifică. Și, încă, din sistem face parte o întreagă aripă a SRI. Interesată, în cel mai înalt grad, de evoluția stării politice. Din sistem, în sens larg, fac parte și acele forțe externe care pot influența desemnarea unor persoane la conducerea instituțiilor de forță. Un loc important în această arhitectură îl are și Ambasada Statelor Unite la București.
Dacă acesta este sistemul, cine sunt victimele? Parțial, la această întrebare am răspuns. Dar numai parțial. Pentru că nu avem nicio certitudine dacă însuși președintele Klaus Iohannis face parte din sistem. Sau dacă doar este jucat de sistem. Două sondaje de opinie cutremură clasa politică și media. Al doilea este comandat chiar de către PNL. În ambele, rezultatele arată dezastruos pentru acest partid. Diferența îl vizează doar pe Klaus Iohannis. Care și el e în cădere liberă. În ambele sondaje, componenții Guvernului Cioloș, măsurați și ei, se plasează la genunchiul broaștei. Cum vor arăta rezultatele alegerilor în aceste condiții?
Într-un singur fel. Singura forță politică în jurul căreia, în mod normal, s-ar putea construi o majoritate și care ar putea da componența viitorului guvern este PSD. Dar capul PSD este ținut în belciuge de sistem. La fel cum este ținută și alternativa. Adică Victor Ponta. În aceste condiții, câștigătorul alegerilor ar urma să joace după cum îi cântă dresorul. Și iată în ce condiții este vehiculată, din ce în ce mai insistent, tema guvernului de uniune națională. Un fel de USL făcut de sistem. Sub aparenta comandă a lui Iohannis. Dacă nu ar exista frica și teama, acest proiect, al unui guvern de uniune națională, nu ar genera decât hohote de râs. Acum, râsul s-ar putea combina cu plânsul.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe legăturile cu blocul postsovietic al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU), a declarat vicepremierul rus Aleksei Overciuk.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu