Frauda fiscală săvârșită de bănci
Postat la: 03.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Este oficial. Sistemul bancar din România fraudează sistematic și masiv bugetul de stat. Este vorba de miliarde și miliarde de euro. Și nimeni nu intervine. Nici Banca Națională. Nici ANAF. Și cu atât mai puțin procurorii. Între timp, băncille comerciale realizează câștiguri colosale. Cine le protejează?
Ministrul Finanțelor din România a făcut publică o informație explozivă. Și anume că 75% dintre băncile comerciale raportează în ultimii cinci ani pierderi. Și, ca urmare, nu plătesc niciun ban sub formă de impozit pe profit la bugetul de stat. Dintre cele doar 15 bănci însemnate că au raportat profit, doar puține au făcut-o în toți cei cinci ani de referință. Întrucât veniturile sistemului bancar sunt colosale, iar profiturile reale sunt pe măsură, rezultă că, prin fel de fel de artificii, toate cu desăvârșire ilegale, sistemul bancar a creat o uriașă gaură în economia națională. Să deschidem puțin ochii. Să observăm că, în timp ce cei mai mulți dintre clienții băncilor comerciale se mențin cu chiu cu vai la un nivel de supraviețuire, fie că sunt români care-și depun acolo micile economii, fie că sunt români care se împrumută, plătind mari dobânzi, și mai ales în timp ce sute de mii de români sunt în stare de faliment personal și zeci de mii de firme se află în aceeași situație, și unii și alții clienți ai băncilor, acestea se întrec în a-și ridica blocuri elegante pe care le mobilează cu tot ce este mai scump, plasând în parcări limuzine de lux. Salariile și alte beneficii ale staff-urilor din sistemul bancar sunt la rândul lor colosale.
Cum s-a ajuns în această situație? Aparent, răspunsul este simplu. În lipsa unui control adecvat, băncile au făcut ce le-a tăiat capul. Practic, și-au externalizat în diverse moduri profiturile pentru ca, la bilanț, să obțină un zero. Sau chiar un minus. Externalizarea profiturilor nu se poate face decât prin fraudă. Au scos sume uriașe de bani sub formă de cheltuieli, plătind de pildă servicii de consultanță. Bani care, într-un fel sau altul, se duceau către băncile mamă localizate în marile capitale ale lumii. Au creat nenumărate offshore-uri pretutindeni în lume, acolo unde legislația a permis, și-au jumulit propriile creanțe deținute împotriva unor cetățeni români sau a unor firme românești. Și-au plătit salarii și bonusuri exorbitante. Au asigurat pentru funcționarii lor, mai ales pentru cei străini, vile de lux plătite cu chirii mari și concedii de lux. Nu mai insist. Modalitățile prin care au fost sifonați banii sunt extrem de diverse. În alte state, toate aceste cheltuieli care bat la ochi sunt urmărite. Atât de băncile naționale, cât și de fisc sau, atunci când este cazul, de procurori. Pentru că, într-un stat de drept, autoritățile au datoria să-și protejeze bugetele de venituri. Doar în România și poate și în alte state bananiere situația e diferită. Nu este de mirare faptul că, atunci când majoritatea PSD plus ALDE a anunțat că intenționează să instituie impozitul pe cifra de afaceri, băncile au sărit ca arse în sus. Finanțând în secret o întreagă campanie antiguvernamentală. Nu este de mirare că reprezentanți și funcționari din sistemul bancar au ieșit cu mic cu mare să demonstreze în fața Guvernului împotriva unor inițiative din programul PSD plus ALDE. Și nu este deloc de mirare că, practic, acest program a fost blocat.
În timp ce băncile mamă, cele din marile capitale ale lumii, înregistrează profituri fabuloase iar băncile pui, cele din state precum România anunță profit zero sau chiar pierderi, ambasadele din Uniunea Europeană sau chiar primii miniștri fac presiuni continue asupra autorităților de la București, în sensul blocării oricărui demers prin care băncile ar urma să fie controlate. Sub pretextul că orice control sau orice schimbare de natură legislativă, făcută cu obiectivul de a controla mai atent sifonarea banilor din propriul buget, ar fi de natură să inhibe activitatea bancară. Și că, vezi Doamne, un control mai riguros, ar fi îndreptat împotriva statului de drept. Așa se și explică de ce, în ciuda faptului că aici vorbim clar de activități continue de mega-corupție, DNA nu controlează derapajele reale ale mediului bancar. Când și-au vârât nasul într-o bancă, procurorii DNA au făcut-o exclusiv pentru a-i executa pe unii clienți sau funcționari români.
Avem de-a face în mod cert cu o politic antinațională. Iar în cealaltă parte avem de-a face cu un Guvern laș, gata să facă orice fel de compromisuri, pe mulți bani publici, pentru a nu deranja cumva sistemul bancar și pentru a nu-și ridica împotrivă autoritățile altor state. Cât de simplu ar fi dacă băncile ar fi impozitate în funcție nu de profiturile false sau inexistente pe care le raportează, ci de cifra de afaceri. Cifra de afaceri este un indicator cât se poate de precis. Dacă băncile ar fi impozitate pe cifra de afaceri, nici măcar n-ar mai trebui controlată actvitatea lor. Pentru că nu ar avea nici cel mai mic interes să trișeze. La capătul acestui demers editorial nu pot însă să nu mă întreb cu groază, ce a făcut în tot acest timp Banca Națională a României. A cărei primă misiune este aceea de a proteja leul. Iar următoarea primă misiune, pentru care funcționarii de acolo încasează bani grei, este să supravegheze sistemul bancar. Tocmai pentru a nu se produce asemenea derapaje.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu