Fractura logică
Postat la: 11.12.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
E oficial. Guvernul își asumă răspunderea pe mai multe pachete de legi. Unul dintre acestea vizează Justiția. O asumare de răspundere pe legi ale Justiției este prima mare eroare a Guvernului Orban. Chiar dacă asumarea trece. Și cu atât mai mult dacă nu trece. Respingerea prin vot în Parlament este cât se poate de posibilă. Mai ales după repetiția generală în care opoziția și-a arătat mușchii, cu ocazia moțiunii simple de cenzură împotriva ministrului Finanțelor.
Prima mare victorie electorală a lui Klaus Iohannis în primul său mandat a fost rezultatul referendumului prin care românii au stabilit ca legile Justiției să nu mai fie trecute prin ordonanțe de urgență. De ce? Pentru că cei care au răspuns „da" la referendum au considerat că aceste legi sunt mult prea importante pentru a fi promovate doar de Guvern. Și că sunt necesare dezbateri parlamentare. Care, conform Constituției, presupun în prealabil dezbateri publice. De la acest referendum a trecut puțin timp. Iar memoria colectivă funcționează.
Dar o asumare de răspundere oare ce înseamnă? Înseamnă un procedeu și mai sumar decât o ordonanță de urgență. Și iată de ce. Ordonanța de urgență, mai devreme sau mai târziu, intră la vot în Parlament. Cu această ocazie este supusă unei dezbateri. Și unor amendamente. Dacă există vreo greșeală, dacă în perioada în care a fost aplicată s-a ajuns la concluzia că sunt necesare unele modificări, ele pot fi făcute în paralel. Prin urmare, ordonanța de urgență nu este un act implacabil și ireversibil. Ci o lege care poate suferi corecturi. Sau care pur și simplu poate fi anulată în Parlament.
Nu același lucru se întâmplă cu o asumare de răspundere. Asumarea de răspundere înseamnă un act normativ aterizat în plenul Paramentului și supus fără niciun fel de dezbatere unei procedrui de vot. Dacă asumarea trece, nu mai e nimic de făcut pentru a corecta posibilele erori. Decât eventual o altă asumare. Sau un proiect de lege introdus în procesul parlamentar, care va aștepta mult și bine până când va fi votat.
Prin urmare, cetățenii, atunci când au răspuns la referendum prin „da" întrebării puse de către președintele Klaus Iohannis, au decis ca într-un domeniu atât de important, cum este cel al legilor Justiției, să nu se mai poată opera pe picior. Ci, așa cum de altfel prevede Constituția, în baza unor dezbateri în Parlamentul României. Asumarea de răspundere contravine acestei voințe exprimate de milioane de români.
Dar totuși Ludovic Orban a anunțat ferm, susținut fiind în forță și de președintele Klaus Iohannis, că Guveruul își asumă răspunderea pe un act normativ care vizează funcționarea Justiției. Este o palmă, care nu va fi niciodată uitată. Această decizie demonstrează că tot efortul făcut de cetățeni la referendum pentru a-și exprima voința și toți banii puși la dispoziție de Guvern în acest scop, bani proveniți tot de la cetățeni, au fost inutile. Pentru că ne-am întros de unde am plecat. Și asta se întâmplă și dacă asumarea trece, și dacă asumarea nu trece. Noua putere, alcătuită din binomum președinte-premier este pe cale să săvârșească în următoarele ceva zile prima mare eroare politică. Să scuipe acolo unde a pupat. Și asta ca o consecință a unei grave fracturi logice.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după ce a tăiat legăturile cu Rusia.
-
ANAF pune lupa pe conturile Revolut. Ce se întâmplă cu banii tăi
ANAF pune tunurile pe conturile românilor. Conturile Revolut se vor supune legislației românești, astfel că afacerile celor care încasează prin această bancă vor fi verificate riguros. Poprirea conturilor Revolut ale românilor cu datorii la stat, de către ANAF, se va face direct prin sucursala din România.
-
Bulgaria a devenit paradisul benzinei pentru greci, după extinderea Schengen
Grecii se înghesuie să treacă granița în Bulgaria pentru a profita de prețurile semnificativ mai mici la carburanți, ca urmare a extinderii spațiului Schengen la 1 ianuarie 2025, scrie Protothema.
-
Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
Șeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's, Ruchir Sharma, a realizat într-un articol publicat în Financial Times o analiză însoțită de predicţii pentru anul 2025.
-
Descoperire colosală: Adam și Eva chiar au existat; la fel și Grădina Edenului. E mai aproape decât credeam
Povestea lui Adam și Eva este una familiară pentru majoritatea creștinilor: conform Bibliei, ei sunt primii bărbat și femeie pe Pământ, creați din praf și trăind în Grădina Edenului. Această narativă stă la baza credinței că întreaga umanitate își are rădăcinile într-o singură pereche de strămoși.
-
"Canada ar trebui să fuzioneze cu Statele Unite": reacţia lui Donald Trump la anunțul despre demisia premierului canadian Justin Trudeau
Preşedintele ales Donald Trump a sugerat din nou că Statele Unite şi Canada ar trebui să „fuzioneze", la câteva ore după demisia premierului canadian Justin Trudeau. El invocase deja această idee în faţa premierului canadian la Mar-a-Lago, la începutul lunii decembrie,
-
Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
Diana Șoșoacă se retrage din spațiul public în unor unor amenințări la adresa ei și a familiei. De altfel, președinta SOS România a vorbit pe B1 TV despre faptul că se teme pentru viața ei și pentru siguranța copiilor ei.
-
Ce cunoaștem despre icoane? Câteva date despre aceste obiecte de cult
Toate obiectele de cult au un istoric unic si fascinant. Știți în ce secol au apărut icoanele pentru prima dată? Cunoașteți motivul real pentru care acestea au fost făcute? Aceste obiecte de cult au jucat și joacă un rol important în creștinism. Rămâneți alături de noi să aflați mai multe despre aceste obiecte.
-
Secrete japoneze pentru slăbit rapid. Patru trucuri pe care poți să le încerci
În ciuda influențelor externe și a stilului de viață modern, japonezii au păstrat obiceiuri alimentare și rutine care contribuie la starea lor generală de bine. Aceste practici sunt fundamentale pentru menținerea unui corp zvelt și sănătos.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 4.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 5.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 6.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 9.Mai putem conta doar pe miracole
- 10.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu