Fiartă la foc mic
Postat la: 09.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Împotriva doamnei Laura Codruța Kovesi s-a declanșat, pentru prima dată, o anchetă disciplinară. Pas cu pas, ea este împinsă în afara perimetrului instituțional. Dacă nu este demisie, va fi demitere. Dar cu ce consecințe? Cine va plăti în final pentru declanșarea unei reacții în lanț, care nu mai poate fi oprită?
Este regretabil că doamna Laura Codruța Kovesi nu și-a materializat demisia și că nu a depus-o, atunci când s-a gândit ințial, la Președinția României. Este regretabil pentru întregul sistem, care se inflamează pe măsură ce trece timpul. Să vedem care sunt zonele zgâlțâite și de ce ceea ce se întâmplă în prezent are toate caracteristicile unei reacții în lanț. Ireversibile.
La început, societatea românească a înregistrat cu stupoare existența unor scandaluri legate de prestația lamentabilă a unor procurori DNA. Relele practici, cum sunt cele care au avut loc la Prahova, odată devoalate, au stârnit, pe bună dreptate, indignarea opiniei publice. O reacție asemănătoare a existat însă și în interiorul familiei procurorilor și judecătorilor. S-a suprapus un alt scandal de mare amploare, cel relevat sub numele de binom. Este evident că implicarea, ani la rând, a Serviciului Român de Informații în anchetele judiciare a fost o operațiune care a încălcat flagrant legile statului și, ca atare, a fost sancționată de Curtea Constituțională a României. Această operațiune de dezvăluire a binomului și de asanare a lui a declanșat noi mișcări tectonice, de astă dată mai ales în interiorul castei judecătorilor.
Republica procurorilor a primit apoi noi lovituri, prin simplul fapt că mult prea multe dosare penale făcute pe picior, unele din lipsă de profesionalism, altele cu rea intenție, au fost respinse în Justiție. Pentru prima dată, masa critică a acestor dosare a relevat societății românești cât de traumatizantă poate deveni o instituție ca DNA, care, în loc să lupte în mod cinstit împotrva corupției, se angrenează fie într-o autocompetiție în care contează doar numărul de victime, fie, și mai rău, devine promotoarea unor operațiuni de poliție politică.
Acest cutremur, cu epicentrul de astă dată din nou în interiorul republicii procurorilor, a generat o reacție a unora dintre aceștia, care nu doresc să fie identificați cu principalii vinovați. Consecința este că au început să curgă devoalările din interior. Transformate rapid într-o mișcare de rezistență împotriva șefei DNA.
Ca orice boală care durează prea mult, și această criză din interiorul Parchetelor s-a cronicizat, a devenit pe alocuri letală și s-a extins asupra zonelor învecinate. Iar în proximitate se aflau magistrații judecători. De aici, multiplele reacții ale acestora.
Reacția în lanț declanșată, în mod evident, nu putea ocoli clasa politică și societatea civilă, care au reacționat la rândul lor în multiple feluri. Criza, așadar, s-a generalizat, a implicat un număr din ce în ce mai mare de decidenți și a demonstrat că, dacă reacția în lanț nu va fi oprită, poate să conducă la dezintegrarea unui întreg sistem.
Ei bine, în acest punct ne aflăm. Materializarea demisiei Laurei Codruța Kovesi ar fi benefică doar în măsura în care, în mentalul colectiv, tot ceea ce nu funcționează cum trebuie în Parchete și în Justiție este identificat cu persoana șefului DNA. Firește, aceasta este o simplificare extrem de dăunătoare pentru societate. Dar o demisie de onoare, fie ea și percepută drept o retragere strategică, ar fi de natură să le creeze anticorpilor șansa de a interveni cu promtitudine, înainte ca sistemul să riște să facă implozie.
În acest sens, am remarcat - și nu m-am mirat deloc - că cei mai înverșunați adversari ai Laurei Codruța Kovesi și ai practicilor DNA susțin că este mai bine ca aceasta să se cramponeze cât mai mult de funcție, pentru ca întregul scandal să atingă un punct al ireversibilității. Pentru ca un mecanism, care funcționează atât de rău, să facă pur și simplu implozie. Dar asta ar însemna nici mai mult nici mai puțin ca după Laura Codruța Kovesi să vină potopul.
În continuare, o demisie este oportună. Atât pentru cele două mari Parchete, cât și pentru puterea judecătorească. Și asta ar trebui să se întâmple până când reacția în lanț nu riscă să devină ireversibilă nu numai la nivelul celor două Parchete, ci și în interiorul Inspecției Judiciare, în interiorul CSM și al celor câteva organizații ale judecătorilor și procurorilor.
Punerea sub anchetă disciplinară a Laurei Codruța Kovesi nu este pentru ea nici măcar începutul sfrâșitului. Dar pentru sistemul ca atare, operațiunea reprezintă o nou tergiversare și o nouă traumă.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu