Fantoma SIPA şi proiectele Cabinetului Grindeanu
Postat la: 18.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După ce au fost dezgropate (doar aşa, de ochii lumii) două fantome ale istoriei recente - suspiciunile privitoare la alegerile prezidenţiale din 2009, dar şi semnele de întrebare referitoare la condamnarea ex-premierului Adrian Năstase, în dosarul „Trofeul Calităţii" -, ne-am trezit, recent, că un alt treile moroi ne respiră, precipitat, în ceafă.
Este vorba, desigur, despre moroiul SIPA - defunctul serviciu secret al agenţilor sub acoperire din Justiţie - condus, succesiv, de doi dintre cei mai controversaţi deţinători postdecembrişti ai portofoliului Justiţiei: Valeriu Stoica (pe atunci membru PNL), respectiv Rodica Stănoiu (PSD). Nota bene: nu trebuie să uităm că SIPA a fost urmaşul infamului Serviciu K (structură subterană a Securităţii ceauşiste), dezvăluirile mediatice susţinând că, în proporţie de peste 40%, activul SIPA a fost asigurat, la finalul tulburilor ani '90, de foşti ofiţeri de Securitate. Reţetarul operaţiunilor SIPA (care ţinteau speţe din lăuntrul justiţiei) presupunea şi infiltrarea de agenţi sub acoperire printre deţinuţi cu greutate, procurori şi judecători - nu întotdeauna, susţin voci avizate, cu respectarea prevederilor constituţionale şi ale drepturilor omului.
Personal, consider că o dezbatere serioasă despre aceste problematici spinoase reprezintă un deziderat legitim într-o societate care, iată, îşi trăieşte cu o permanentă intensitate marile controverse referitoare la domeniul justiţiei şi, în general, simptomaticele crize de sistem. Totuşi, în lipsa unei dezbateri veritabile - mânate în mod exclusiv doar de scopul aflării adevărului, prin etalarea unor argumente de necontestat, şi prin expunerea unor puncte de vedere autorizate -, cele trei fantome expuse mai sus riscă să se înmulţească şi, finalmente, să ne bântuie în grup, fără sens şi soluţii.
Bunăoară, indiferent de ce ar decide diversele comisii parlamentare de anchetă (care, e bine de reţinut, nu comportă nici cel mai mic efect juridic!), Traian Băsescu va rămâne câştigătorul prezidenţialelor din 2009 (cu absolut toate efectele originate în acea victorie nocturnă „consfinţită" de AEP), iar Adrian Năstase va rămâne cu amintirea gratiilor de la Penitenciarul Rahova. E ireversibil. Iar istoria contrafactuală nu ne va ajuta cu absolut nimic, în absenţa unei dezbateri serioase şi transparente. De asemenea, într-un astfel de context, nici controversa SIPA (care ar fi trebuit tranşată acum ani de zile!) nu va putea trece dincolo de fluturarea unor simple scenarii conjuncturale, care, din nefericire, vor rata adevărată miză: aflarea adevărului.
P.S. Nu pot să nu observ - dehhh, „defect" de fost politician! - că cele trei fantome despre care am tratat mai sus (în fond, subiecte construite şi aruncate în vârful agendei publice) ajută din plin PSD, în ceea ce priveşte delicatele întrebări referitoare la viitoarele remanieri (urmează mazilirea lui Tudorel Toader?) şi la proiectele cu impact juridic şi economic pregătite de Cabinetul Grindeanu.
Simona Man
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu