Expulzarea lui Djokovici: Australia începe sa înțeleagă că și-a tras un glonț în picior!
Postat la: 17.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Tenismenul sîrb abia a plecat din Australia, și mințile lucide, cu specialiștii în Justiție și în Drepturile Omului în frunte, încep să înțeleagă crudul adevăr: la Antipozi s-a creat un precedent unic în istoria recentă care poate avea consecințe devastatoare asupra libertății de exprimare, a democrației în ansamblu. Cine crede că scandalul s-a terminat în urma deciziei de azi a Justiției se înșeală. El de abia începe.
"Un precedent îngrijorător". Așa numește verdictul justiției în cazul Djokovic o somitate australiană în domeniul Dreptului și, mai ales, al Drepturilor Omului. Maria O'Sullivan, profesor universitar de Drept la cea mai mare universitate din Australia, Monash, și director adjunct al Centrului Castan pentru Drepturile Omului, publică azi o amplă analiză pe siteul The Conversation, dedicat unor materiale de profunzime, adesea sub pana unor reprezentanți ai mediului academic.
Ce spune reputata specialistă în Drept, în esență. "Deși dovezile folosite de ministrul imigrării (Alex Hawke n.n.) pentru a anula viza nu au fost covîrșitoare, amploarea prerogativelor sale furnizate de Legea privind migrația a făcut foarte dificilă combaterea susținerilor sale. Dar problemele juridice ridicate de acest caz nu se opresc aici. Care sunt implicațiile mai ample ale abordării guvernului în cazurile viitoare care implică 'anti-vaxxeri' de profil înalt sau persoane care pot fi considerate un risc pentru ordinea socială a Australiei?" se întreabă O'Sullivan.
"Deși guvernul ar putea fi foarte mulțumit de acest rezultat, mă întreb dacă acesta nu este un precedent care ar putea fi folosit și pentru alți sportivi, sau chiar pentru oricine poate fi văzut ca prezentînd un risc pentru interesul public al Australiei. Ministrul imigrării are puterea de a anula o viză dacă este convins că prezența unei persoane în Australia ar putea reprezenta un risc pentru sănătatea, siguranța sau buna ordine a Australiei și anularea este în interesul public. Utilizarea cuvântului 's-ar putea' este importantă - ministrul nu trebuie să demonstreze că Djokovic ar prezenta un risc, doar că poate face acest lucru.
La anularea vizei lui Djokovic vineri, ministrul imigrării Alex Hawke a motivat că atitudinea anti-vaccinistă a jucătorului de tenis i-ar putea încuraja pe alții să-l imite din cauza profilului și a statutului său înalt. Au existat două probleme cu declarația ministerială care au fost discutate pe larg în plenul Curții Federale:
- Hawke nu a cercetat profund opiniile lui Djokovic cu privire la atitudinea sa actuală față de vaccinări. În schimb, ministrul a citat articole care au arătat clar că Djokovic și-a exprimat public poziția anti-vaccinare. E vorba de un articol al BBC, despre care avocații lui Djokovic au susținut că nu este suficient pentru a permite o judecată cu privire la opiniile sale privind vaccinarea.
- Hawke s-a referit în mod explicit la efectul pe care l-ar avea prezența lui Djokovic asupra sănătății publice și ordinii sociale. Ceea ce ministrul nu a luat în considerare, însă, a fost cealaltă latură a acestui argument. Adică, chiar deportarea lui Djokovic ar putea duce la o creștere a sentimentului anti-vax și/sau la tulburări civile (...)
Deși au existat controverse cu privire la dovezile folosite de Hawke, competențele Legii privind migrația sunt foarte largi și este dificil să le contești pe baza ilegalității. Deși decizia Curții Federale poate fi văzută ca fiind justificată din punct de vedere juridic, având în vedere amploarea puterilor de anulare din Legea privind migrația, unii s-ar putea gîndi la implicațiile viitoare ale acestor competențe și la ce înseamnă aceasta pentru capacitatea guvernului de a anula vizele altor persoane. Baza concluziilor lui Hawke părea să fie suficientă pentru a arăta că Djokovic este un star emblematic al sportului, care este perceput ca fiind anti-vaccinare și, prin urmare, ar putea stimula sentimentul anti-vax în Australia.
Dar am o serie de îngrijorări legate de asta. În primul rând, este incorect ca percepția sau acțiunile altora să poată determina dreptul cuiva de a rămîne într-o țară. O persoană poate fi privită în mod greșit ca având o anumită convingere și totuși să fie supusă unei anulări a vizei. În al doilea rând, ministrul s-a bazat pe statutul pretins al lui Djokovic de 'model de urmat' și pe capacitatea sa de sportiv de renume de a influența aparent societatea. Ce se întâmplă dacă un sportiv este nevaccinat, dar nu de profil înalt? În al treilea rând, și acesta este cel mai îngrijorător punct, dacă extindem această logică la alți oameni, ar putea justifica expulzarea oricărui cetățean care este văzut ca un 'model' și care poate fi perceput ca provocând tulburări sociale sau proteste.
După cum au subliniat comentatori juridici precum Kate Seear, 'acest tip de logică - că atleții sunt modele și modelele pot influența societatea - ar putea fi extinsă și la alți sportivi care doresc să vină aici în viitor, inclusiv cei cu opinii politice diverse, cum ar fi susținătorii Black Lives Matter ori ai tăierii finanțării Poliției'.
În cele din urmă, ideea că o persoană poate avea viza anulată deoarece opiniile sale ar putea afecta sănătatea, siguranța sau buna ordine a comunității australiene ridică probleme pentru libertatea de exprimare. O putere mare de anulare permite guvernului să oprească vizitatorii internaționali care ar putea avea un mesaj important de spus australienilor. Acest lucru ar ridica preocupări semnificative pentru dezbaterea politică din Australia", atrage atenția Maria O'Sullivan.
Bogdan Tiberiu Iacob
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu