Eu încă îndrăznesc să cred în România! Despre proteste şi soluţii
Postat la: 08.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
România trăieşte, freamătă şi respiră prin toţi porii. Acuză fără menajamente, se revarsă ca o avalanşă umană, se revoltă cu pasiune, râde în hohote şi suspină copleşitor, cumva la aceeaşi intensitate uluitoare, neverosimilă şi totuşi omniprezentă. În mijlocul oraşelor, în inima străzilor, în spatele blocurilor gri şi pe Maidanul reţelelor de socializare. În Piaţa Victoriei sau în faţa Palatului Cotroceni. Aici şi dincolo de graniţe. Acolo şi dincolo de Facebook, de Parlament sau de studiourile televiziunilor. Aici şi oriunde se respiră româneşte.
Deopotrivă însă - graţie unui revers firesc (dar pervers prin excelenţă) -, România se învrăjbeşte pe sine, se sfâşie în lupte purtate la baionetă, unele onorabile (care ne bântuie, s-o admitem, încă din momentul „decembrie '89"!), altele meschine, capturate şi manevrate politic, indiferent de culoarea flamurii sub care sunt purtate. Totuşi, dialectica obsesivă (şi otrăvitoare) a celor două Românii riscă să ne „procopsească" cu o serie de efecte negative de tip bumerang. Nici agitarea discreționară a cătușelor, și nici adâncirea faliei dintre generații nu sunt în măsură să rezolve actuala criză politică, morală și socială care a revărsat în inima străzii nu mai puțin de 600.000 de români!
Din postura de fost politician (activ până de curând în plan executiv, ca secretar de stat în cadrul Cabinetului Cioloş), sunt pe deplin conştientă că soluţionarea acestei crize nu poate fi decât una politică. Actualmente, strategiile celor două tabere se pot descifra cu ochiul liber, credeţi-mă pe cuvânt! Preşedintele Klaus Iohannis i-a prins „la colţ" pe Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu-Tăriceanu şi strânge (cu abilitate strategică) capital politic în perspectiva alegerilor din 2019 - unii analişti sunt de părere că neamţul a câştigat deja al doilea mandat la Cotroceni (dar, s-o recunoaştem, mai e mult până departe!). La polul opus, liderii PSD-ALDE vor să diminueze problemele de imagine cauzate de proteste şi ar renunţa cu bucurie la actuala formulă guvernamentală, dar nu au garanţia că Iohannis va juca onest şi va desemna un nou premier de la PSD. Dacă îl va propune pe Dacian Cioloş?! Momentan, guvernanţii vor să rămână pe poziţii numai prin demisia ministrului Justiţiei, Adrian Iordache.
Aşadar, avem de-a face cu un intens joc al suspiciunilor care (alimentat din ambele direcţii) aduce prejudicii majore (financiare, sociale, politice, morale ş.a.m.d.) României. Aceasta în condiţiile în care, odată abrogată Ordonanţa 13, PSD şi ALDE - formaţiunile care au câştigat în mod legitim (printr-o evidentă şi zdrobitoare victorie) alegerile parlamentare din decembrie - au tot dreptul constituţional şi legal de a-i reprezenta pe români la Palatul Victoria, prin implementarea programului de guvernare anunţat în campanie de Liviu Dragnea. Un program de guvernare bun şi solid, s-o recunoaştem, care ar da un suflu nou României. Un program de guvernare pe care PSD şi ALDE au tot dreptul (consfinţit la urne!) să-l pună în aplicare. Este în interesul tuturor ca cele două tabere să identifice (şi asta cât se poate de rapid!) o soluţie politică de mijloc care să respecte votul românilor şi care să vindece, prin dialog civic şi dezbateri obiective, cauzele acestei crize profunde. Eu încă îndrăznesc să cred în România! Doamne-ajută!
Simona Man
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu