Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Entuziasm nebun pentru război!

Postat la: 25.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Televiziunile din Moscova au prezentat o mare demonstrație, la care participanții își exprimau adeziunea față de Vladimir Putin, războiul declanșat de acesta în Ucraina și anunțatele anexări de teritorii din Donețk, Lugansk, Zaparojie și Herson. Aceste relatări au contrabalansat demonstrațiile destul de subțiri din cele câteva orașe ale Federației Ruse, soldate cu un mare număr de persoane arestate. Una peste alta, rezultă adeziunea cvasi unanimă a cetățenilor Federației Ruse față de deciziile politice și militare ale lui Vladimir Putin. Există însă și o contradicție în termeni.

Să luăm de bune demonstrațiile pro-război. Să prezumăm că ele exprimă atitudinea sinceră a majorității populației. Să luăm de asemenea de bune și semnele de întrebare care însoțesc demonstrațiile anti. În sensul că participanții nu sunt prea numeroși. Și că ei ar fi ONG-iști, bine finanțați în acest scop din străinătate. Și să mai admitem și ceea ce se vântură în sensul numărului total de persoane arestate. În definitiv, cine i-a putut număra? Pentru că, în mod oficial, nu s-a comunicat nicio cifră. În fine, să mai admitem și faptul că în cele patru regiuni s-au organizat referendumuri în mod corect, în respect față de toate normele democratice și la care oamenii participă cu mult entuziasm. Așa cum tocmai a remarcat și un om de afaceri german, care s-a deplasat pe cont propriu în zonele separatiste, stârnind în Berlin o adevărată furtună de proteste. În fine, să luăm de bun și modul în care, peste câteva zile, în Duma de Stat se vor pecetlui anexările. Și să vedem, din perspectiva prezentată mai sus, cum se potrivesc lucrurile cu alte informații. O informație cât se poate de oficială, imposibil de contestat, este că sâmbătă, adică cu o zi în urmă doar, în plin weekend, președintele Vladimir Putin și-a sacrificat din prețiosul timp de odihnă, pentru a promulga o serie de modificări la Codul penal, operate în mare viteză de către Duma de Stat. Cea mai importantă vizează mărirea pedepselor pentru cei care refuză încorporarea sau refuză să lupte sau se predau fără ordin forțelor inamice. Ca și în cazul „voluntarilor" ONG-iști, care, în urma demonstrațiilor, au ajuns în dubele poliției, și cei care refuză încorporarea sau se fac vinovați de alte fapte dintre cel pe care le-am menționat mai sus riscă 10 ani de pușcărie. Adică o pedeapsă extrem de mare. Care ar urma să fie executată în penitenciarele de groază ale Federației Ruse. Și iată că ceva nu se potrivește.

Dacă există atât de mult entuziasm, dacă referendumurile nu sunt falsificate, dacă ele nu sunt total inadecvate, în condițiile în care se desfășoară sub ocupație și în stare de război, dacă ele stârnesc entuziasmul majorității locuitorilor din cele patru regiuni a căror anexare urmează să fie bătută în cuie de Duma de Stat și dacă asta se întâmplă în condițiile în care, chiar și după ocupație, chiar și după ce mulți ucraineni s-au refugiat, populația de etnie rusă a rămas în continuare minoritară, atunci înseamnă că se petrece ceva halucinant. Sau poate suntem în prezența unor povești numai bune de adormit copiii. Și dacă pe teritoriul legitim al Federației Ruse cetățenii sunt atât de entuziasmați de acest război, dacă ei nu mai știu cum să-și mai manifeste adeziunea față de deciziile luate de Vladimir Putin, atunci cum Dumnezeu se explică faptul că legislația privind încoporarea și participarea la război se înăsprește într-un asemenea hal?

În loc ca Vladimir Putin să-și sacrifice ziua de sâmbătă pentru a promulga modificări ale Codului penal, care îi sancționează pe rușii care se opun războiului, eu aș vedea, desigur din perspectiva Federației Ruse, ca cetățenii să ia pur și simplu cu asalt comisariatele militare, aplaudați fiind de soții și de mame, pentru a solicita să participe la acest război drept și sfânt. La fel cum am făcut eu în august 1968, după fulminantul discurs al lui Nicolae Ceaușescu, când m-am dus la Facultatea de Drept, pentru a mă interesa de unde îmi pot procura o armă pentru a apăra România de o posibilă invazie sovietică, asemănătoare celei căreia i-a căzut victimă Cehoslovacia. Ce nevoie ar avea Putin să facă legi draconice, în condițiile în care entuziasmul despre care vorbesc mediile oficiale de la Moscova este autentic? Și de ce mă rog Kremlinul a cam închis granițele? Și au cam fost blocate mijloacele de transport terestre și aeriene? Și de ce, dacă urmează să fie încorporat un procent infim din numărul total de încorporabili, decretul lui Putin vizează toți cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani?

Iată informații care se bat cap în cap. Și aproape toate sunt cât se poate de oficiale. Întrebările de mai sus sunt generate pur și simplu de „materialul clientului".

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE