Englezește, țigănește și românește
Postat la: 14.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
![Englezește, țigănește și românește](https://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/engleze-te-ig-ne-te-i-rom-ne-te-main.jpeg)
Dacă pocim limba română cu barbarisme englezești nu mai suntem români, pentru că ni se schimbă structura mentală și nu vom mai gândi ca niște români.
Neologismele sunt adoptate constant în limbă, pentru că limba este vie și evoluează constant. De exemplu nimeni nu a stat la vremea resoectivă să găsească un corespondent românesc pentru cuvântul "telefon".
Barbarismele însă sunt cuvinte împrumutate inutil, pentru care deja există corespondent în limba română. Adică în loc să te duci la un prânz, te duci la un lunch (se citește lanci).
Barbarismele englezești au invadat limba română, mai ales la nivelul clasei mijlocii urbane nu doar din cauza snobismului și aculturației, ci și din cauza comodității, a lenei mintale. Să vă explic.
Dintr-un anumit punct de vedere limba engleză îmi amintește de limba țigănească. În ambele limbi același cuvânt poate avea sensuri diferite, în funcție de context.
Exact din acest motiv englezismele invadează limba română, pentru că sunt mult mai ușor de folosit, pot fi folosite ca sinonim pentru mai multe cuvinte, fără să îți mai bați capul prea tare căutând cuvântul românesc potrivit.
De exemplu adjectivul "mișto", preluat și în argoul românesc poate însemna bine, frumos, drăguț, amuzant samd. Apropo, dacă ați inclus cuvântul "mișto" în vocabularul dumneavoastră vă sugerez ca exercițiu de gimnastică a minții să renunțați la acest cuvânt, să vorbiți fără "mișto". Veți vedea cât vi s-a pervertit vocabularul, pentru că ce trebuia să pară natural, adică limba maternă, devine dintr-odată dificil. Veți avea nevoie de eforturi pentru a vorbi fără "mișto".
La fel este și adjectivul țigănesc baro, care însă nu a intrat în argoul românesc, cu o excepție.
În funcție de context, baro poate să însemne lung, mare, mult, foarte samd.
De aici cuvântul argotic "barosan", care desemnează o persoană importantă. Baro înseamnă mare, iar san este verbul a fi. Deci barosan înseamnă literalmente "este mare"
Dar mai poți spune "Tu san khalo baro", adică "tu ești foarte negru" sau "Si man parai (love) baro", adică "eu am bani mulți". Cred că se mai spune și "Ciuri baro", adică cuțit mare, lung.
În engleză este exact ca în țigănească. Cuvântul englez "cool" (se citește cul) a intrat și în vocabularul păsăresc "romglez".
În engleză "cool" are o mulțime de sensuri, de la răcoritor, de exemplu "cool drinks", băuturi răcoritoare, până la calm, de exemplu "stay cool", adică "fii calm, păstrează-ți calmul". În "romgleză" cuvântul englezesc "cool" a intrat cu unul dintre sensurile sale, devenind un echivalent al lui "mișto".
Degradarea limbii române pare a se agrava, trecându-se la stadiul următor, după preluarea cuvintelor străine din vocabular urmează și imitarea sau preluarea sintaxei limbii străine. Așa ceva nu au reușit în 2000 de ani niciunul dintre popoarele cu care am intrat în contact și ne-au influențat limba. Am preluat cuvinte slave, grecești, turcești, franțuzești etc, însă sintaxa limbii române a rămas întotdeauna aceeași, sintaxa unei limbi mărețe, urmașa limbii latine.
Acum se schimbă și sintaxa, de către engleziții noștri. De exemplu în urma unei explicații, interlocutorul răspundea aprobator: "are sens (ce spui)". Acum se răspunde "face sens", de la englezescul "It make sense". Am mai întâlnit acest fenomen în Basarabia, unde este denumit "calchiere" din limba rusă, de la expresia ce denumește copierea cu hârtia de calc. Cuvintele românești sunt folosite pe structura rusească, într-o traducere cuvânt cu cuvânt. De exemplu în Basarabia de anul nou oamenii în loc să se salute cu "la mulți ani", spun bizarul salut "cu sărbătoarea", care este traducerea expresiei rusești "S prazdnikom".
Gândurile din capul omului sunt și imagini, dar și cuvinte. Prin comunicarea verbală omul transformă gândurile în sunete. Dacă vorbești ca un străin, atunci automat gândești ca un străin și dacă gândești ca un străin atunci nu mai ești român.
Am aflat un lucru important când am trecut prin diplomație. Se spune în mod corect că limba diplomației a devenit engleza, limbă care după al doilea război mondial a înlocuit limba franceză, care la rândul său înlocuise latina.
Dar lucrul important și interesant pe care l-am aflat în diplomație este că uneori, la întocmirea de tratate, acorduri sau alte instrumente ale dreptului internațional, este preferată limba franceză și nu engleză. Motivul este acela că franceză, la fel ca româna, este moștenitoarea limbii latine și moștenind caracterul riguros, nu dă naștere interpretărilor, așa cum este cazul cu engleza.
Română, franceză, latina, sunt limbile riguroase și matematice, care exprimă într-un anumit fel nuanțele gândirii. Nu prea este nimic evaziv sau interpretabil, cum este uneori cazul în alte limbi, după cum am scris mai sus. Însă repet, dacă nu vorbești românește, atunci nu mai gândești românește, deci nu mai ești român.
De ce v-am făcut toată această teorie a chibritului? Pentru că "mă întorc la castravete", ca actorul Florin Piersic într-o celebră scenetă umoristică.
Dragii mei, "revoluția culturală" a lui Daniel David, ministrul Educației, vizează și scoaterea limbii latine din învățământ, pe lângă geografie și istorie, materii care de asemenea contribuie la menținerea și întărirea identității naționale a românilor.
Am scris postarea ca să particip și eu la dezbaterea publică lansată de Ministerul Educației privind "revoluția culturală".
Presupun că se poate participa la dezbatere și fără "voie de la poliție", ca să îl parafrazez pe Caragiale. Sper că nu mă voi trezi la ușă cu mascații lui Predoiu, pe motiv că scriu prostii subversive pe Facebook.
George Scarlat
-
America vrea să se îndestuleze pe spatele europenilor, mimând că apără democrația!
Timp de patru zile din această săptămână, oamenii lui Trump, cei de bază, au vizitat Europa, au călărit-o, practic ...
-
Al doilea chestionar pentru Ilie Interimarul
În calitate de activist civic și de jurnalist free-lancer, în scopul finalizării unei investigații civice și ...
-
Unde e România în poza SUA-Rusia-China? Dar Europa mai e?
Vad multe "voci" care propaga ideea ca ceea ce se intampla acum e o repetare a situatiei de dinaintea WWII, mai exact a ...
-
UE e în moarte clinică!
Așa, pe scurt și din fuga calului:- Trump îi arată UE pisica cu retragerea protecției americane, deocamdată au zis ...
-
O biserică pentru o națiune
Acum 100 de ani, la 4 februarie 1925, Biserica Ortodoxă Română a desăvârșit lungul drum al națiunii rom&ac ...
-
Cântecul de sirenă al lumii
Fără nicio referire la multmediatizatul CG, despre care nu am scris şi nici nu am de gând să o fac: convingerea me ...
-
Primul chestionar pentru Ilie Interimarul
În calitate de activist civic și de jurnalist free-lancer, în scopul finalizării unei investigații civice și ...
-
Călin Georgescu are două mari probleme, iar George Simion îi poartă sâmbetele
Aș prefera ca acest Călin Georgescu să fie eliminat de votul oamenilor, de electorat. Dar dacă nu e posibil așa ceva și ...
-
Detector pentru "războinicii viteji"!
Dacă vrei să ai un detector foarte fin despre sectanți sau spălați pe creier atunci umorul îți va dezvălui cel mai ...
-
Boicotul supermarketurilor: cauze îndoielnice și cauze reale. Pledoarie pentru echilibru și înțelepciune
În tot estul Uniunii Europene este în curs de derulare o campanie de boicotare a marilor rețele comerciale, ...
-
În loc de tezaur, un roi de întrebări mistuitoare
*Este adevărat că Muzeul Drents are probleme cu amenajarea spațiilor expoziționale? Că în ciuda dotărilor de ultim ...
-
Cu sau fără Georgescu, urmează haosul
După aproape 35 de ani de suferință „democratică" și „capitalistă", românii și-au găsit în sf&ac ...
-
"Specialul" lui Trump vine la București. Ce misiune îndeplinește Richard Grenell
Ieri după-amiază (vineri, 7 februarie - n.r.) am aflat că „specialul" lui Trump vine la București! E vorba despre ...
-
Toți au devenit anti-Soros și apără resursele României. Sunt aceiași care au susținut vaccinarea și războiul ucrainean
De câteva zile, dacă zapezi sau, să zicem pe românește, butonezi între televiziunile de știri sau navi ...
-
Ucraina este un El Dorado făcut din pix
Într-un conflict militar dezinformarea este armă și aliat. Ca țară invadată, Ucraina poate recurge inclusiv la sol ...
-
Psihanaliza ministrului Daniel David
Daniel David, ministrul Educației, pare să fie cam semidoct și nici nu prea pricepe cum funcționează sistemul de î ...
-
Avem o resetare totală. Ce facem cu ea?!
Are loc o resetare totală în SUA, cu scâncete, cu zbierete, cu tras de păr, cu epurări masive. Se pregătesc ...
-
Este riscant să fii dușmanul Americii, dar poate fi fatal să fii prietenul ei
America first sau doar America? Mărturisesc că nu am înțeles logica tarifelor anunțate de Trump sâmbătă. 25% pt importur ...
-
Despre Georgescu (și Șoșoacă)
Acest text nu este destinat oamenilor normali, cei care s-au vaccinat cu încredere în știință, care sunt pro UE/NATO ori ...
-
Slugile nu înving niciodată
Nu mă interesează rezultatul, ci atitudinea. Ne-a bătut Manchester United acasă cu 2-0. Se mai întâmplă. Însă atitudinea ...
-
Nedumerirea lui Ion Cristoiu, întâlnirea Trump-Netanyahu, eșecul planului Orban-Ciolacu
Azi vă ofer mai multe informații tari, de tip geopolitic, dar care au relevanță mai ales pentru România, printr-un siste ...
-
Statul român este bolnav, doctorul - impostor, iar tratamentul este inexistent
Închipuiți-vă, dragii mei, că noi toți, cei 19 milioane de români suntem acționari la o firmă imensă, statul român. O da ...
-
Unul dintre cei mai buni executanți, cu 2 ministere la activ, o cotește la 180 grade
Ca ministru al digitalizării, Burduja s-a zbătut să implementeze sârguincios legislația pe "digitalizare" (cloudul guver ...
-
Procurorul Mandarină continuă să paradească familii și destine
Paradeala lui Man pentru alde Bolojan ot PNL. Conexiunea Ciprian-Codruța-Maia-Ilie. Primăriță social-democrată arestată ...
-
Dreptul la vot al Strămoșilor mei!
Poporul roman trăiește simultan doua atacuri asupra identității și demnității sale! Doua furturi făcute fără scrupule, d ...
-
Trump, Putin, Xi - Cine va salva Europa?
Elon Musk a cerut săptămâna trecută pe X ca Europa să devină măreață din nou - Make Europe Great Again. Acesta a reușit ...
-
De ce se tem de Trump?
Liderii lumii, de la Putin și Xi, la Macron și Trudeau, par destul de intimidați de președintele SUA Donald Trump. Să ve ...
-
Iranul, model pentru regimul de la București
A fost de ajuns ca, în luna octombrie, Curtea Constituțională să invalideze candidatura unui singur pretendent la fotoli ...
-
Furtul aurului dacic a fost comandat de un actor statal
Ipoteza a fost avansată de unul dintre experții în evaluări de artă cooptați în celula de criză constituită la câteva or ...
-
Nu te TEME, popor român!
Nu te TEME, popor român, ca să-ți trăiești din tot sufletul CEASUL DEMNITĂȚII tale care, iată, a sosit! Nu te TEME, că n ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu