Efectul dronelor militare
Postat la: 03.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cât este efect militar propriu zis și cât este efect psihologic în acest asalt de-o parte și de cealaltă al dronelor militare? Au dronele realmente capacitatea de a provoca părții adverse distrugeri semnificative, sau rolul lor este mai degrabă de instrument de natură să îl intimideze pe inamic și să bage groaza în populație?
Pentru fiecare scenariu, există atât răspunsuri pozitive, cât și răspunsuri negative. Singurul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este faptul că, neavând persoane la bord, dronele nu sacrifică vieți ale propriilor combatanți. Fie că sunt drone aeriene, fie că sunt drone maritime, ele pot fi dirijate de la distanță și pot provoca distrugeri, fără pierderi semnificative. Aceste distrugeri pot fi mai mari sau mai mici. De pildă dronele maritime din dotarea armatei ucrainene au fost capabile, fără a risca viața propriilor militari, să transporte încărcături explozive suficient de mari pentru a deteriora de două ori așa numitul pod al lui Putin. Prin intermediul căruia acesta își poate aproviziona armatele de ocupație. În paranteză fie spus, tocmai din acest motiv, Statele Unite au decis crearea unor uriașe flote de drone maritime, de suprafață sau submarine, care în câțiva ani urmează să patruleze, dirijate de la distanță, pe toate oceanele lumii. Din această perspectivă, nici principalul competitor al Statelor Unite, China, nu stă cu brațele încrucișate.
Revenind la dronele aeriene, care în prezent sunt din ce în ce mai mult utilizate și de unii și de ceilalți, trebuie să subliniem prețul redus al acestora comparativ cu cel al unor aeronave militare cu pilot. Un F-16, de pildă, dincolo de costul extrem de ridicat, are nevoie pentru a decola și ateriza de aeroporturi adecvate și bine protejate. Pilotul unui F-16 necesită o pregătire de cel puțin câteva luni, cu toate costurile aferente. O aeronavă F-16 este deservită în medie de cinci persoane. Toți acești oameni trebuie să fie bine specializați și bine plătiți. Și există desigur costuri ridicate legate de contravaloarea kerosenului și de mentenanță. Pierderea unei aeronave F-16, chiar dacă piloții se catapultează, este mult mai dureros resimțită decât pierderea unei drone. Cu atât mai mult cu cât cele mai multe drone - mă refer la cele aeriene - sunt de tip kamikaze.
În altă ordine de idei, așa cum putem observa din desfășurarea războiului purtat între Rusia și Ucraina, din ce în ce mai mult drone sunt fabricate din resursele proprii ale statelor beligerante. Autoritățile de la Kiev se laudă - și poate pe bună dreptate - că dronele pe care le aruncă în luptă sunt din producție proprie, absolut toate componentele acestora fiind realizate de industria ucraineană. Nu este deloc de mirare faptul că industria de război din principalele state ale lumii se concentrează în prezent pe fabricarea dronelor.
Un avion de bombardament sau chiar și o rachetă de croazieră pot fi cu ușurință în prezent urmărite și interceptate și deci doborâte de către inamic. În timp ce o dronă poate ocoli, programată astfel fiind, toate radarele adversarului. Așa se și explică cum de este posibil ca din ce în ce mai multe drone ucrainene să provoace distrugeri la Moscova, fără ca antiaeriana Federației Ruse să le fi putut intercepta.
Pe de altă parte, pentru a-și păstra o dimensiune rezonabilă și pentru a beneficia de manevrabilitatea necesară, dronele aeriene nu pot fi încărcate în prezent cu suficient combustibil pentru a se deplasa cu o viteză accelerată și nici cu suficient explozibil pentru a provoca la impact distrugeri majore. Dar războiul accelerează cu o viteză uimitoare descoperiri și în materie de explozibili și în ceea ce privește combustibilul utilizat, pentru a crește capacitatea lor distructivă și, respectiv, viteza de deplasare.
Indiscutabil, nu numai dronele maritime, ci și cele aeriene, dacă își aleg în mod inteligent țintele, îi pot provoca adversarului daune semnificative în ceea ce privește tehnica de luptă a acestuia, în ceea ce-i privește pe combatanți sau obiectivele vizate, dintre care cele mai multe sunt militare.
Și fiindcă am ajuns la această nuanță, să mergem un pas mai departe și să subliniem faptul că dronele sunt utilizate în mare măsură și ca arme psihologice. Lovind în obiective militare aflate în proximitatea unor ținte civile, cum s-a întâmplat recent la Moscova, dronele ucrainene seamănă groaza în rândul populației. Și nu numai groaza. Ele pot genera fie reacții de desolidarizare cu conducerea de la Kremlin, fie, dimpotrivă, reacții de solidarizare. Depinde cât de informați și cât de dezinformați sunt în prezent cetățenii Federației Ruse. Opinia mea este că psihologii de la Kiev estimează că cel mai important efect în plan psihologic este descurajarea. Și desolidarizarea cu politicile agresive promovate de Kremlin.
Odată cu escaladarea războiului pe această cale, a utilizării masive a dronelor, toate regulile se schimbă. Pur și simpu nu mai există obiective sigure. Obiective perfect protejate. Și, la rândul lor, combatanții, dar și simpli cetățeni sunt mult mai expuși loviturilor care vin din cer. Sub ochii noștri se schimbă mai toate regulile purtării unui război.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 8.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu