Eduard Hellvig, în mijlocul furtunii dezlănțuite
Postat la: 02.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Tot ceea ce se întâmplă reprezintă, pentru directorul Serviciului Român de Informații, pe de o parte, provocări de o importanță excepțională, pe de altă parte, oportunități la fel de mari. Credibilitatea instituției pe care o conduce se poate prăbuși iremediabil cu toate consecințele de rigoare, dar există și șansa modernizării SRI și a adecvării la statul de drept și la normele democratice. Totul depinde de o singură persoană. De persoana domnului Eduard Hellvig.
Efectul Coldea a fost năprasnic. Și într-un sens și în altul. Încurajat fiind de Traian Băsescu, care a trăit cu convingerea că SRI, sub Coldea pe care l-a promovat, îi este cu adevărat subordonat, Serviciul Român de Informații, ca instituție de forță a statului, a început, din ce în ce mai insistent, să pirateze puterile fundamentale ale statului, substituindu-se treptat acestora. Intenția nu mai poate fi ascunsă. SRI a avut drept obiectiv să își subordoneze, prin mijloace oculte, puterea legislativă, puterea judecătorească și puterea executivă. Cum a procedat?
Neavând la dispoziție acte normative de natură să îi confere puteri și atribuții sporite, a inițiat o primă tentativă prin plasarea, în Parlamentul României, a unor proiecte de legi ale securității care întăreau în exces atribuțiile SRI și, în același timp, scoteau instituția de sub incidența oricărui control real. Această tentativă a eșuat, în ciuda presiunilor SRI desfășurate, în mod direct, la nivel instituţional și, indirect, prin intermediul ofițerilor acoperiți din Parlament și din Guvern. În aceste condiții, instituția condusă în mod real de Florian Coldea a recurs la un șiretlic.
A obținut o decizie CSAT de care s-a prevalat ca și când aceasta ar fi fost normă juridică și, în baza ei, a trecut masiv la încheierea unor protocoale și a unor planuri de cooperare cu alte instituții de forță, precum și instituții aparținând puterii executive. Tot acest ansamblu de para-norme a mărit exponențial câmpul tactic al SRI, dându-i aparență de legalitate. Și, desigur, de legitimitate, în condițiile în care instituția s-a dovedit a fi relativ loială și extrem de utilă în raport cu parteneriatele noastre euroaltantice și a putut utiliza în acest scop, cu succes, atât contextul geopolitic și geostrategic, cât și amenințarea teroristă.
Din zona legalității, fie ea și aparentă, în ultimii zece ani, SRI, dobândind în mod artificial și neconstituțional puteri sporite, a căzut în păcatul poliției politice. Pentru că asta înseamnă câmpul tactic din justiție. Sau câmpul tactic din Parlament. Sau câmpul tactic din Executiv. Sau câmpul tactic din presă. Că să nu vorbim de câmpul tactic din sfera economică, prin proliferarea exponențială a societăților acoperite sau de invadarea societății civile prin nenumărate ONG-uri, și ele acoperite.
Deveind în bună măsură stat în stat și scăpând de absolut orice control prin aservirea Comisiei parlamentare de specialitate și beneficiind de tranziția dintre două administrații prezidențiale, Serviciul Român de Informații a vrut și mai multă putere, astfel încât, în parteneriat cu alte instituții de forță și în primul rând cu DNA, a încercat, și într-o oarecare măsură a reușit, să invadeze și să acapareze puterile fundamentale ale statului. În linii mari, asta este ceea ce a moștenit domnul Eduard Hellvig, unul dintre liberalii de marcă, atunci când, după demisia lui George Maior, președintele Klaus Iohannis a decis să îl numească în funcția de director SRI.
La comandă, însă, nu s-a aflat, până de curând, domnul Hellvig, ci generalul cu patru stele Florian Coldea. Marele prestidigitator. Acesta nu avea niciun interes să îi împărtășească lui Hellvig detaliile proiectului său anticonstituțional și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca directorul civil al serviciului să rămână un personaj pur decorativ. O serie întreagă de dezvăluiri au dat însă peste cap planurile lui Florian Coldea. Sub presiunea opiniei publice, au intervenit, încercând să regleze ceea ce s-a dereglat în statul român, Curtea Constituțională și o parte, nu prea consistentă, dar virulentă, a Legislativului.
Chiar și după ruperea binomului, Coldea a continuat să beneficieze de un întreg arsenal de mijloace, mai ales în condițiile în care, pe parcursul anului trecut, a identificat un partener de nădejde în persoana doamnei Raluca Prună, ministrul de tristă amintire al Justiției sub Guvernul Cioloș, care i-a oferit pe tavă SRI-ului o ordonanță de urgență neconstituțională. În același timp, Coldea, care a contribuit activ - pe măsură ce trece timpul, aflăm tot mai multe amănunte - în promovarea lui Klaus Iohannis în funcția prezidențială, a beneficiat și de sprijinul activ și necondiționat și în bună măsură irespinsabil al șefului statului.
Așa a fost posibil un fenomen cu totul și cu totul paranormal. Chiar și după îndepărtarea "gingașă" a lui Coldea de la șefia SRI, Eduard Hellvig a continuat să fie ținut în ceață, aburit și dezinformat. Să ne amintim că, în urmă cu doar zece zile, acesta, de bună credință fiind, am această convingere, a declarat că nu există niciun protocol încheiat de SRI cu vreo altă instituție. După ce un prim protocol a fost dat publicității, directorul SRI a descoperit că există, în arhiva instituției, zeci de asemenea documente, încheiate, prin încălcarea legii, cu nenumărate alte "organe" ale statului. Toate neavând alt scop decât de a mari câmpul exponențial al SRI.
Nici astăzi directorul serviciului, chiar și după schimbarea principalilor șefi de direcții, nu este stăpân pe situație. Mai are rost, în acest context, să amintesc că generalul Dumbravă, cel care a argumentat necesitatea "campului tactic" din justiție, ridicându-i pe judecătorii și procurorii cinstiți în capul serviciului, a fost promovat în importanta funcție de secretar general SRI?
Asemenea dependențe și dezinformări pe care le tolerează și cărora le cade victimă îi pot fi fatale lui Eduard Hellvig. În același timp, monitorizându-le cu atenție, el are și șansa de a-și restructura nu numai întreaga echipă, ci și de a readuce Serviciul Român de Informații pe șinele constituționale, eliminând, pe rând, toate componentele de poliție politică pe care instituția le-a dobândit de-a lungul timpului prin fel de fel de artificii și exhibiții.
Pentru a ieși cu bine din furtună și pentru a face un real serviciu instituției pe termen mediu și lung, Eduard Hellvig trebuie să aplice cu mult curaj o întreagă chirurgie. Și nu trebie să plece nicidecum de la premisa că, prin denunțarea protocoalelor, nu vor mai exista pur și simplu consecințe asupra celor vinovați. Nu ar fi o gândire liberală și cu atât mai puțin constructivă, dacă ne gândim la victimele umane și instituționale create, în ultimii zece ani, de SRI și care cu niciun chip nu ar putea fi trecute la capitolul "pierderi colaterale". Cred și sper că, prin inteligență, calm și perseverență, Eduard Hellvig va ieși cu bine din furtună. Firește, împreună cu instituția pe care o conduce.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu