După căderea Guvernului Dăncilă
Postat la: 14.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Presiunile de tot felul, atât interne cât și externe, având drept obiectiv dărâmarea Guvernului Dăncilă, se apropie de apogeu. A început numărătoarea inversă. Să admitem că acest obiectiv aparent imposibil fixat de președintele Klaus Iohannis va fi atins. Și că, minunea-minunilor, până la sfârșitul anului, vom vedea o nouă majoritate în Parlament și un nou Guvern la Palatul Victoria. Sau, la limită, un Guvern minoritar, susținut de majoritate. Cu ce consecințe?
Nu mai insist astăzi, așa cum am făcut ieri, asupra timpului prea scurt care a rămas până la sfârșitul anului și care nu permite, realist vorbind, îndeplinirea întregului calendar pe care îl presupune instalarea la Palatul Victoria a unui nou Executiv, elaborarea și promovarea Legii bugetului și familiarizarea miniștrilor cu tematica internă, dar și cu tematica externă indispensabilă preluării președinției rotative a Uniunii Europene. Și asta în condițiile în care nu pot avea loc schimbări în profunzime în interiorul ministerelor, chiar dacă va exista o nouă majoritate și cu atât mai puțin dacă nu va exista. Astăzi, încercând să aruncăm o privire în viitor, e interesant să vedem ce ar putea să se întâmple în ipoteza schimbării de Guvern.
Majoritatea confortabilă PSD-ALDE a funcționat cu sincope. Au fost schimbate mai multe guverne, unul printr-o automoțiune de cenzură. Eveniment nemaiîntâlnit în istorie. În interiorul PSD au existat câteva valuri de lupte interne, transformate de două-trei ori în tsunami. Alianța la guvernare, deși alcătuită doar din două partide și jumătate, jumătatea neoficială fiind UDMR, a scârțâit și ea, mai ales în ultima vreme, când ALDE a considerat necesar că trebuie să-și regleze mai ferm raporturile cu PSD. Este interesant de văzut, în aceste condiții, cum ar putea funcționa un Guvern agreat de președintele Klaus Iohannis, dar care ar fi rezultatul alianței a nu mai puțin de șase partide.
O nouă combinație politică, de natură să creeze Guvernul pe care și-l tot dorește Klaus Iohannis, ar trebui să fie alcătuită din PNL, reprezentat până una alta de Ludovic Orban, din PMP, unde vioara întâi continuă să fie Traian Băsescu, din USR, președinte Dan Barna, din MÎR, condus de Dacian Cioloș, din UDMR, condus de Kelemen Hunor și, ultimul venit, Partidul Realitatea, condus de Cozmin Gușă și care, în măsura în care va racola senatori și deputați, va deveni o formațiune parlamentară. Un cuvânt greu și apăsat în această multicoloră combinație va veni din partea camarilei de la Cotroceni care, așa cum s-a întâmplat și cu alte prilejuri, va scăpa parțial de sub controlul lui Klaus Iohannis. Ce avantaje și ce dezavantaje ar prezenta o asemenea construcție?
În mod cert, pentru început cel puțin, noul Executiv ar fi pe placul factorului extern. Pentru că va anunța de la bun început că va abroga cele mai multe dintre schimbările legislative vizând mecanismele Justiției săvârșite cu chiu cu vai de majoritatea PSD plus ALDE. Procurorii DNA vor primi din nou dezlegare să taie și să spânzure. Probabil și serviciile secrete, în frunte cu SRI, despre care Comisia Europeană nu suflă o vorbă în raportul MCV. Multinaționalele care-și desfășoară activitatea în România vor fi și ele mulțumite, întrucât vor ieși cu desăvârșire din nou din bătaia tunurilor, și vor putea observa în liniște cum continuă decimarea clasei de afaceri autohtone. DNA, care și-a intrat în ultimele zile din nou în pâine, luând parte activă la asaltul final asupra Guvernului Dăncilă, își va recupera rolul de primă vioară în România.
Poate că vom avea pentru început noroc. Poate că oferta formulată generos de primul-ministru al Finlandei va fi onorată de partenerii europeni, această țară înlocuindu-ne la președinția rotativă pe care România ar trebui să o preia începând de la 1 ianuarie. În această ipoteză, măcar la acest capitol, am putea scăpa cu fața curată. Pentru că altfel ne paște o nenorocire. Nu există timp pentru noul Guvern să-și intre în pâine, astfel încât să facă față simultan provocărilor interne, care înseamnă o schimbare totală de macaz în toate planurile, precum și provocărilor externe, legate în principal de această președinție rotativă. În paranteză fie spus, nu ar trebui să surprindă pe absolut nimeni generoasa ofertă făcută de premierul Finlandei, atâta timp cât primii doi oameni ai statului român, președintele Klaus Iohannis și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu au declarat fără echivoc că România este incapabilă să facă față președinției UE.
Admițând că vor scăpa de acest greu examen, noul Guvern va putea să se concentreze asupra temelor interne. Și o va face cum va putea, în condițiile unui algoritm politic extrem de complicat și cu patru runde de alegeri, care se apropie vertiginos. PSD și ALDE se vor retrage în tranșee. De acolo, își vor mitralia zi de zi adversarii politici. Starea de opoziție înainte de alegeri este din multe puncte de vedere mai confortabilă decât responsabilitatea exercitării puterii cu inerentele greșeli și nemulțumiri pe care le generează.
Se va repeta pur și simplu istoria de la ultimele alegeri. Când un an de guvernare Cioloș, o guvernare dezastroasă, i-a adus PSD-ului cea mai semnificativă victorie în alegeri din istoria recentă, transformându-l în liderul partidelor socialiste europene aflate la putere. Această istorie se va repeta. Și în ipoteza în care Klaus Iohannis va reuși, luând de ici de colo parlamentari, să încropească o majoritate în Parlament, și în celălalt scenariu, mai plauzibil, în care un Guvern minoritar va administra țara în 2019 și parțial în 2020, cu sprijinul PSD. Vom avea europarlamnetare în care reprezentanții actualei opoziții vor fi literalmente mitraliați. Vom avea locale, probabil într-un singur tur de scrutin, pentru că așa va dori PSD, și în care cel mai mare partid politic din România va fi favorizat în aproape toate localitățile țării, atâta timp cât o alianță pre-electorală a frontului anti-PSD nu va putea fi realizată. Vom avea alegeri parlamentare, care se vor desfășura sub semnul eșecului de la europarlamentare și, în final, vom constata că cel mai important jucător politic al momentului, președintele Klaus Iohannis, scapă lucrurile de sub control și ratează orice șansă de a reveni la Cotroceni cu un al doilea mandat. Cam așa va arăta Româna politică după eventuala cădere a Guvernului Dăncilă în favoarea „Guvernului său".
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu