Dragostea în vremea gripei
Postat la: 09.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
"Dragostea in vremea holerei", - capodoperă a lui Gabriel Garcia Marquez este, așa cum știm, una dintre cele mai frumoase si mai tragice povești de dragoste din literatura universală... Însă nu totul este liteatură. Poveștile tragice de dragoste se petrec, aievea.
Chiar și la noi, în România cuprinsă de gripă. Un scandal amoros a zguduit recent, România. Dar și Primăria Botoșani. N-a fost suficient tragismul lui, care să fi îndemnat vreun "scriitor" să nască o carte de succes. El a dus în final, și la punerea sub acuzare a protagonistului - primarul Cosmin Andrei. Procurorii DNA îl cercetează pe primar sub acuzația că i-a dat amantei subiectele la un concurs organizat de Direcția de Taxe și Impozite, favorizând-o să obțină un post în cadrul instituției.
Denunțul a fost făcut chiar de soțul femeii, un șofer de camion, care a sesizat DNA cu privire la neregulile din cadrul concursului. Soțul încornorat a declarat ironic că, dacă femeia nu era apropiată de primarul Cosmin Andrei, orașul nu mai avea bulevardul plin de flori și că angajații primăriei săpau „de rupeau pământul". „Tot orașul Botoșani, sincer, ar trebui să îi mulțumească nevestei mele. Când avea Botoșaniul lalele și crini imperiali pe bulevard, serios? În octombrie, noiembrie, săpau aia în 2022 de rupeau pământul. N-am știut ce flori o să apară. Harnici. Și în primăvară când apar lalele, au apărut lalele. Lalelele sunt principalele flori ale soției", a afirmat bărbatul încornorat.
Cred că greșim dacă îl judecăm greșit pe originalul primar. Nu vrem să înțelegem deloc că a iubi pe cineva este un lucru foarte mare... Deși dragostea față de cineva înseamnă, cel puțin în teorie, a l accepta pe acesta așa cum este el, în acest caz, primarul pare să se fi aflat sub influența filosofiei grecești. El a vrut, de fapt s-o ajute pe femeie să progreseze în carieră, deoarece, iubirea în Grecia antică este o iubire matură, care presupune că iubirea este admirație pentru părțile bune ale persoanei iubite.
Iubita primarului era o biată amploiată a unei bănci, când îndrăgostitul a observat această crasă nepotrivire și a acționat în spiritul folosofiei grecești:că i-a dat amantei subiectele la un concurs organizat de Direcția de Taxe și Impozite, favorizând-o să obțină un post în cadrul instituției - asta însemnând o punere în acord a calităților iubitei cu locul de muncă meritat.
Asta demonstrează că amărâtul primar botoșănean este acum supus racilelor legii doar pentru faptul că a fost educat. De ce spun asta? Pentru că ideea de iubire profundă propovăduită de filosofia greacă, perfect conștientă de multitudinea imperfecțiunilor noastre, înseamnă, de fapt, dorința de a învăța și de a fi învățat, nu așa cum credem noi, vreun fenomen chimic irezistibil, fluturi în stomac, o stare care nu se poate judeca și exprima în cuvinte!
Iubirea greacă, asemeni cu cea a primarului presupune este mai degrabă o minune: ei au încercat să facă ceva palpabil ca aport la o iubire frumoasă, adică să-și facă partenerul (iubita, amanta, în cazul nostru), mai vrednic de admirația celorlalți.
Ce ne transmite, așadar, gestul primarului? Simplu. Deși este mai convenabil să ne facem că nu înțelegem. Anume, că modul în care este în stare acest domn să și afirme iubirea ne trimite pe toți către un "ce" pe care mulți dintre noi nu-l putem exprima prin propria dragoste: nevoia acută de educație...
Toată lumea râde - pe nederept, spun eu -, de gestul primarului de a planta pe bulevardul orașului anumite flori, iubite de iubita lui. Chiar "încornoratul" soț recunoaște: "...când avea Botoșaniul lalele și crini imperiali pe bulevard, serios? În octombrie, noiembrie, săpau aia în 2022 de rupeau pământul. N-am știut ce flori o să apară. Harnici. Și în primăvară când apar lalele, au apărut lalele. Lalelele sunt principalele flori ale soției".
Gestul minunat al îndrăgostitului primar este peste putință de imaginat, baremi, de oricare dintre noi, deși ne-ar umple de fericire doar gândul că iubita noastră (sau amanta) ar putea trece de-a lungul unui bulevard, știind că florile alea sunt acolo doar pentru ea!
Chiar și acest gest de film, duce cu gândul tot la educație. Se povestește că mai demult, când dl Videanu era în mare glorie politică (și financiară - ca și azi), iar "grupul de la Monaco" din care făcea parte, trimitea un avion privat de pe plaja din St.Tropez (unde marii ciocoi ai României jucau table), tocmai la București să le aducă de la "Cocoșatul" o sută de mici, o altă "probă a dragostei" a fost dată iubitei/amantei de unul dintre "magnații contractelor cu Statul". Dar la nivelul mitocănesc, al neam-prostiei noii elite pe care suntem nevoiți s-o suportăm.
Un helicopter, închiriat, de care era suspendată o mașină "Ferrari, roșie, cu fundițele aferente unui cadou a fost angajat, ca la ora 10.00 când membrul "elitei" lua micul dejun la aer, cu iubita/amanta, sa să zboare prin fața terasei. Scenariul era că iubita ar fi întrebat, cum era și firesc, "a cui o fi superbul cadou?", iar membrul elitei, cumva, pe un ton normal, să-i spună - "e a ta, iubito!" Chestie de educație...
Octavian Hoandră
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu