ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Dragnea seamănă vânt. Și va culege furtună!

Postat la: 06.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Predicția mea nu s-a dovedit corectă. A fost infirmată de Liviu Dragnea. Am estimat în baza unor raționamente de bun simț că liderul PSD va juca, așa cum a făcut și în alte situații, rolul polițistului bun în ceea privește excluderile din partid. Lăsându-i pe alții să-i critice vehement pe contestatarii săi și să le ceară capul. Iar în final am concluzionat că excluderile sunt imposibile. Dar, până una alta, Dragnea a acționat pe dos. Și avem primele două execuții. Ce urmează?

Indiferent cât de tensionat ar fi, cât de încolțit ar fi de adversarii săi politici interni și externi, de DNA și de o parte a presei, Liviu Dragnea are de partea sa o vastă experiență politică și un mod de operare dobândit de-a lungul timpului, care îl determină să fie precaut, echilibrat, prudent. Însușiri la care a renunțat de această dată. Sau pe care pur și simplu nu a putut să le valorifice, dintr-un motiv independent de voința sa. Să tragem linie și să vedem ce înseamnă decizia CEx de luni.

Adrian Țuțuianu este de mulți ani președinte al uneia dintre cele mai puternice organizații PSD din țară. Mereu cu rezultate excepționale în campaniile politice. Dragnea a determinat Comitetul Executiv al PSD să voteze pentru excluderea sa. Pe motiv că acesta, în interiorul organizației și nu în afară, înregistrat fiind de o persoană încă neidentificată, s-a exprimat ireverențios și chiar jignitor la adresa unor lideri ai partidului, dar și în ceea ce privește imaginea cu care PSD se înfățișează în ultima vreme în fața opiniei publice. Acest tip de comunicare internă nu a fost acceptat și nici tolerat de către conducerea executivă a partidului. Adică de către Dragnea, care a funcționat pe post de paratrăsnet al nemulțumirilor lui Țuțuianu. S-a decis deci excluderea sa din partid, în ideea că astfel își pierde și poziția de președinte al organzației Dâmbovița. Numai că statutul PSD spune altceva. Decizia CEx, conform statutului, trebuie omologată de către organizația Dâmbovița. Țuțuianu ne-a informat înaintea CEx-ului că acest lucru nu se va întâmpla. Dimpotrivă. Dâmbovița pesedistă este alături de el. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla așa. Dacă nu cumva există și acolo duplicitate și trădare. În cazul în care, într-adevăr, organizația de Dâmbovița se solidarizează cu Țuțuianu, și asta vom afla probabil în acestă săptămână, atunci fie acesta rămâne de fapt nesancționat și Liviu Dragnea se resemnează, fie singura soluție pentru conducerea centrală a partidului este să dizolve conducerea locală. După care Rovana Plumb, care ar trebui să asigure interimatul, va ateriza pe un pământ pârjolit. Odată cu pierderea a tot ceea ce înseamnă PSD Dâmbvița, PSD central ar putea să piardă și susținerea unora dintre parlamentarii de acolo.

În ceea ce-l privește pe Marian Neacșu, acesta reprezintă a doua execuție. A fost până ieri secretarul general al partidului. Mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea. De ce și-a tăiat Liviu Dragnea mâna dreaptă? Pentru că Neacșu a solicitat, semnând și o scrisoare în acest sens, mai multă dezbatere și mai multă democrație la nivelul conducerii centrale. Deci a încercat să-i dea peste degete lui Dragnea. Dar de ce a fost exclus din partid și nu a fost pur și simplu demis și înlocuit din poziția de secretar general? Pentru că în PSD secretarul general este ales de Congres. Și nu poate fi demis decât de către Congres. Treaba se rezolvă dacă își pierde calitatea de membru. Așa o fi. Dar excluderea sa tot o aberație reprezintă. Dacă poziția de secretar general este atât de importantă, încât membrii PSD au decis că alegerea unei persoane și respectiv demiterea se face chiar de către Congres, și nu au lăsat asemenea opțiuni nici la dispoziția președintelui partidului și nici la dispoziția CEx, atunci cu atât mai puțin o persoană cu o asemenea funcție nu ar putea fi eliminată din partid de un organism inferior Congresului. Dar s-a întâmplat. Este posbil ca Neacșu să nu se resemneze. Și să acționeze legal pentru anularea deciziei CEx.

Au existat, e adevărat, nu în număr suficient, și alți mebri CEx care s-au pronunțat ferm împotriva celor două excluderi. Și care, în continuare, sunt solidari cu Țuțuianu și Neacșu. Tocmai de la Madrid, cea mai importantă piesă a PSD după Liviu Dragnea, dacă ne luăm după susținerea politică pe care a avut-o și o are, Gabriela Firea a ridicat din nou tonul amenințător la Liviu Dragnea. Ce va face acesta? Îi va elimina rând pe rând pe opozanții săi interni? Va pierde și Capitala? Va pierde și susținerea altor organizații județene? Sau se va resemna? În primul scenariu, eliminându-și rând pe rând adversarii, Dragnea mizează pe întărirea disciplinei în partid și pe menținerea autorității sale absolute. Cu riscul de a pierde finalmente majoritatea parlamentară. Pentru că acești lideri, cei mai mulți dintre ei, sunt parlamentari. Și la rândul lor se bucură de susținreea altor parlamentari proveniți din județele respective. În cel de-a doilea scenariu, oprindu-se cu sancțiunile la jumătate de drum, Dragnea va dovedi că în realitate este extrem de vulnerabil. Și, din nou, are de pierdut.

Această mișcare violentă, dezordonată, imposibil de controlat a plăcilor tectonice din interiorul celui mai mare partid din România și a celui mai mare partid socialist din Europa, ar trebui să constituie un puternic semnal de alarmă nu numai pentru PSD, ci și pentru coaliția aflată la guvernare. Se anunță nu o stabilizare a luptelor politice interne, ci o destabilizare a PSD, a alianței PSD plus ALDE și, în general, a vieții politice din România.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE