Dragnea cedează puțin și pierde mult
Postat la: 11.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mâine ar urma să fie tranșată, într-un fel sau altul, criza din PSD. O criză generată de Mihai Tudose și amplificată de Direcția Națională Anticorupție. Vârful de atac îl reprezintă vicepremierul Sevil Shhaideh, prin intemediul căreia sunt alimentate financiar administrațiile publice locale. Se presupune că Mihai Tudose, încercând să schimbe polii de putere în partid, a ajuns la concluzia că o soluție este înlocuirea lui Shhaideh, omul lui Liviu Dragnea, printr-o altă persoană, subordonată total premierului. În această bătălie este utilizată de către Mihai Tudose o retorică străină PSD-ului. Cea a penalilor. Cine va câștiga?
S-a dovedit a fi falsă informația conform căreia Mihai Tudose și-ar fi oferit demisia în discuția în cerc restrâns avută marți trei ceasuri rele cu Liviu Dragnea. Dezmințirea a venit din partea lui Codrin Șefănescu, secretar general adjunct al PSD și un apropiat al lui Liviu Dragnea. Dacă nu există o ofertă de demisie, ei bine, atunci războiul din interiorul PSD devine mult mai crâncen.
Premierul Star Trek Mihai Tudose, bine proptit de către președintele galactic Klaus Iohannis și susținut la greu de către Direcția Națională Anticorupție, se bate pentru a obține supremația în PSD. În acest scop, el a consimțit să împrumute retorica adversarilor politici ai acestui partid, în spatele căreia se ascunde o filozofie diametral opusă celei însușite și practicate de către PSD. PSD consideră că toți cetățenii, inclusiv demnitarii, trebuie să se bucure de prezumția de nevinovăție. Adversarii politici ai PSD susțin, în esență, că demnitarii, fiind diferiți de restul cetățenilor, nu pot beneficia de această prezumție. Astfel încât, de câte ori împotriva acestora se deschide un dosar penal, indiferent în ce calitate ar fi, ei trebuie să demisioneze din orice funcție publică. Nu este un simplu exercițiu polemic cel la care asistăm. Sunt două tabere politice aflate în rivalitate și care au, efectiv, două fllozofii și două doctrine diametral opuse. În aceste condiții, însușirea de către reprezentantul unei tabere a retoricii celeilalte tabere nu poate fi altfel percepută decât ca un act de trădare. Este exact ceea ce a făcut Mihai Tudose în schimbul susținerii de care beneficiază azi din direcția celeilalte tabere politice, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și a Direcției Naționale Anticorupție, care, din nou, acționează ca un instrument politic.
După această paranteză, nu ne rămâne altceva decât să încercăm să anticipăm rezultatul luptei interne din PSD, care, așa cum se dovedește, beneficază și de susținere externă, cel puțin din perspectiva premierului Mihai Tudose. Nefiind vorba de un simplu moft ci, așa cum arătam, de o filozofie politică și de o doctrnă asumată, chestiunea legată de "penalii din Guvern" devine nodul gordian al conflictului sub aspectul strict politic al acestuia, la fel cum înlocuirea lui Shhaideh printr-un om al lui Tudose reprezintă terenul de luptă material.
Dacă premierul Mihai Tudose nu și-a prezentat demisia, dacă el nu este gata să demisioneze în eventualitatea în care PSD nu acceptă eliminarea unor miniștri și numirea altor miniștri, atunci nu ne rămâne decât să tragem concluzia că războiul este total. Tudose, susținut de președintele Klaus Iohannis, de partidele de dreapa, de o parte a societății civile, de DNA, de câțiva reprezentanți diplomatici ai aliaților noștri euroatlantici, tocmai fiindcă și-a însușit retorica acestora privind "penalii din Guvern", are posibilitatea, conform Constituției, să demită ce miniștri vrea. Și să numească în locul lor alți minștri. Declanșând această criză, el și, de altfel, toată lumea va putea observa dacă, în continuare, Liviu Dragnea este sau nu cel mai important om din partid. În funcție de această constatare va reacționa finalmente, într-un sens sau altul, și președintele Klaus Iohannis. Care, în principiu, trebuie să primească demisiile miniștrilor ș icare poate sau nu să numească în locul acestora alți miniștri propuși de Tudose.
Dacă, în aceste condiții, mai există vreo cale de mijloc și vreun teren de negociere între Tudose și Dragnea, înseamnă fie că eu nu înțeleg nimic din politică, fie că politica s-a transformat cu adevărat într-o prostituată.
Dacă Dragnea cedează, indiferent care este soluția de compromis și dacă Tudose rămâne premier, eliminându-i din Guvern pe miniștrii pe care dorește să-i elimine, sub motiv că sunt penali, atunci acesta este începutul sfârșitului pentru cariera politică a actualului șef al PSD. Și de aici încolo vom avea nu un Guvern PSD ci, în realitate, un Guvern socialist dar aparținându-i lui Klaus Iohannis.
Și pentru a nu mai lăsa loc niciunui compromis, în aceeași logică fac afirmația că și dacă Sevil Shhaideh, după ce trece astăzi pe la DNA, decide să demisioneze, situația pentru Liviu Dragnea rămâne la fel de critică. E cedează și pierde tot.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu