Dovada loviturii de stat
Postat la: 23.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
A venit după 72 de ani. Timp de 72 de ani, un document cheie a stat ascuns în arhivele Securității. Este un interviu, oprit de la publicare de către Iuliu Maniu, dat de Corneliu Coposu în 1945. Atunci când cel care s-a aflat în epicentrul evenimentelor avea încă lucrurile extrem de proaspete în memorie. O memorie, de altfel, prodigioasă.
Detaliile oferite atunci de Coposu și rămase în sertar până azi demonstrează, fără dubiu - dacă mai era nevoie -, că, la 23 august 1944, a avut loc o lovitură de stat. Despre care comuniștii au aflat la scurt timp după ce s-a produs. De la radio. Generații întregi au fost prostite. Încă din 1941, după cum relatează Corneliu Coposu, a existat o înțelegere între țărăniști și liberali. Maniu și Brătianu au bătut palma pentru revenirea românilor la alianța lor tradițională. Cea care ne lega de Marea Britanie și Statele Unite. Și nu numai că s-au înțeles cum trebuie să acționeze, dar au purtat negocieri încununate de succes și cu reprezentanții celor două state. Care au obținut acordul guvernului lor. În ce au constat aceste înțelegeri?
Guvernele Statelor Unite și Marii Britanii au recunoscut, în 1941, dreptul istoric al României asupra Transilvaniei și s-au angajat în sensul restituirii acestui teritoriu. Nu același lucru s-a întâmplat în privința Basarabiei și Bucovinei unde, în ciuda acordului de la Casablanca, cele două puteri nu s-au angajat, în mod ferm, să tranșeze litigiul împotriva României. Motivul este că se aflau într-o alianță cu Uniunea Sovietică. Astfel încât soluționarea litigiului urma să aibă loc după încheierea războiului, în funcție de prestația României. Motiv pentru care, nici astăzi, Basarabia și Bucovina nu au revenit patriei mamă. În ceea ce privește Cadrilaterul, Statele Unite și Marea Britanie au fost categorice în 1941. Provincia nu mai urmă, după război, sub nicio formă, să revină României. În contrapartidă, cele două partide istorice s-au angajat în mod ferm fie să îl determine pe mareșalul Antonescu să întoarcă armele, fie să îl răstoarne pe acesta, dacă altfel nu puteam reintra în tabăra aliaților.
Nu este vorba pur și simplu de o înțelegere verbală parafată de acordul Statelor Unite și al Marii Britanii. Cele două puteri urmau să asigure și au și asigurat o întreagă logistică a loviturii de stat. Aparate de transmisie, legături directe ale celor două capitale cu inițiatorii loviturii de stat, respectiv reprezentanții țărăniștilor și liberalilor, și chiar trimiterea unor agenți ai serviciilor secrete britanice pentru a acționa pe teritoriul României. Partidul Comunist a fost exclus de la aceste negocieri. El a fost cooptat abia după ce Antonescu, somat de mai multe ori, a refuzat să ordone oprirea ostilităților în est și declanșarea unei ofensive împotriva Germaniei. Practic, comuniștii au apărut la scurt timp după comunicatul pentru țară rostit de Majestatea Sa Regele Mihai.
În rest, avem de-a face cu o istorie total falsificată. Aproape trei generații de români au fost intoxicate cu teza unei pretinse revoluții politice, sociale și militare care, la 23 august 1944, ar fi fost inițiată de Partidul Comunist. De fapt, Partidul Comunist a intrat în istorie pe val. Sovieticii aveau nevoie de Coloana a cincea în România. Pentru a urma ceea ce a urmat. Astăzi, după 72 de ani, prin strădania unui om de știință, istoricul Marin Pop, vede pentru prima dată lumina tiparului și a rețelelor electronice acest document de excepție, amplul interviu cenzurat de Maniu-din motive de conjunctură pe care le putem înțelege - în 1945 și apoi ținut la sertar de Securitate. Și oare cât timp va mai trece până când vom afla adevărul și despre lovitura de stat din decembrie 1989?
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe legăturile cu blocul postsovietic al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU), a declarat vicepremierul rus Aleksei Overciuk.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu