Două state noi? Sau nu?
Postat la: 22.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
S-a săvârșit. Ceea ce era de prevăzut. Donețk și Lugansk au fost recunoscute de către Parlamentul Federației Ruse drept state independente. Mai mult, Parlamentul Federației Ruse, într-o sesiune de urgență, a ratificat cele două decizii și a recunoscut în mod oficial statutul de etnii statale independente a celor două regiuni din Donbas, controlate de separatiștii rusofoni și în care limba oficială prin vot popular s-a stabilit să fie limba rusă. Iar Consiliul Suprem de Apărare al Federației Ruse, prezidat de către Vladimir Putin, a ordonat trimiterea de trupe și tehnică militară în Donețk și Lugansk în scopul „menținerii păcii". Avem de-a face cu două noi state care apar pe harta lumii sau cu o tranziție către unificarea cu „mama Rusia"?
Extrem de interesantă prima reacție a Statelor Unite și a statelor NATO. Un înalt oficial al Casei Albe a lăsat cu gura căscată întreaga planetă, declarând răspicat că aceste decizii cardinale privind Donețk și Lugansk nu reprezintă un act de agresiune al Moscovei și nici trimiterea de trupe acolo pentru menținerea păcii, întrucât separarea celor două provincii durează de mai mult timp și s-a făcut prin referendum popular și nu în urma unei invazii rușești. Mai mult, deciziile recente luate de parlamentarii din Donețk și Lugansk și omologate ca atare de Parlamentul Federației Ruse nu sunt acte de agresiune, ci acte democratice. Prin urmare, nu sunt întrunite condițiile pentru ca statele NATO, împreună sau separat, să definească cele întâmplate drept un act de agresiune împotriva Ucrainei și, în consecință, să adopte măsurile punitive anunțate pentru o asemenea eventualitate. Scurt pe doi. În același timp, rând pe rând, statele NATO anunță că nu vor recunoaște statalitatea celor două regiuni. Să vedem dacă nu vor exista și excepții. Se repetă cumva pe invers situația provinciei Kosovo, transformată în stat după încheierea războiului împotriva Iugoslaviei și destrămarea acesteia? Mult timp, Kosovo, creat sub presiune americană și occidentală, nu a fost recunoscut de unele state membre de atunci ale Uniunii Europene sau devenite membre ulterior, cum a fost de pildă România. Nici în prezent statalitatea Kosovo nu este recunoscută de Spania, stat UE și NATO. E interesant de văzut ce se va întâmpla din această perspectivă în viitor cu Donețk și Lugansk.
Un discurs al președintelui Putin, vizând modul în care a fost creată Ucraina prin anexarea unor teritorii și a unor populații care n-au avut nicio legătură cu Rusia istorică, inclusiv teritorii istorice aparținând României, conține informații interesante despre ce ar putea urma. Deși Federația Rusă a recunoscut în mod oficial statutul independent al celor două regiuni, Putin susține că, istoric vorbind, acestea aparțin Rusiei. Ceea ce ar putea să ne conducă la concluzia că, de fapt, are loc un proces de anexare treptată, „diplomatică" a Donbasului. Din acest punct de vedere, reacția pe care urmează să o aibă statele NATO, dincolo de nerecunoașterea deciziilor cardinale luate de parlamentarii din Donbas și de parlamentarii de la Moscova, va fi decisivă. În mod cert, ceea ce se întâmplă, inclusiv poziționarea armatei Federației Ruse în Donețk și Lugansk, nu este până una alta apreciat de oficialii NATO drept un act de agresiune împotriva Ucrainei. Și, elocvent, nici măcar oficialii ucraineni nu au decis ceva în acest sens.
Dacă nu este agresiune, nu este război. Dacă nu este război, nu se pot aplica sancțiunile preconizate. Dacă nu este război și nu vor fi sancțiuni, atunci toate semnalele de alarmă trase de oficialii NATO și de șefii de state membre se dovedesc a fi fost simple acte de propagandă.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu