Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Dorel, de la Sănătate

Postat la: 01.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tragedia de la Matei Balș era de așteptat. Cum, din păcate, sunt și următoarele. Dar nu doctorii sunt de vină că murim cu zile, pentru că, din fericire, avem medici excepționali. Și dedicați! N-avem spitale "ca afară"? Păi n-aveam nici acum 30 de ani, da' parcă mureau mult mai puțini și oricum nu incendiați. Și nu mă puneți să rememorez cum veneau la noi mai marii lumii, să-și redobândească tinerețea la "Ana Aslan", sau cum era coadă la Băile Herculane, cu reumatici de pe tot globul.

Dar, apropo, v-aș mai povesti și ce surpriză am avut hăt, în Argentina, când am vizitat o clinică cât Casa Scânteii, în care pacienții se tratau cu nămol adus de la Techirghiol și importat cu tot cu balneologii aferenți! În fine, deși ar mai fi destule asemenea exemple de dat, mă opresc aici pentru a spune că sănătatea românilor e în suferință nu pentru că n-am avea medici pricepuți sau spitale "ca afară". Pur și simplu, plătim din greu erorile care s-au ținut lanț după ‘89, așa-zisele reforme din sănătate, exodul fără precedent al cadrelor medicale, închiderile și distrugerile de spitale și, nu în ultimul rând, ignoranța sau nepăsarea cu care au fost tratate toate cele care ni s-au întâmplat. Mai pe șleau, nu învățăm nimic din tragediile petrecute în anii din urmă, din incendiile care au răpit atâtea vieți!

Oare ce-o fi înțeles Raed Arafat din drama care s-a consumat la Maternitatea Giulești acum... 12 ani, când un scurtcircuit a provocat moartea a șase bebeluși? Totul a pornit de la o priză, iar Gigel electricianul a fost țapul ispășitor, alături de managerul spitalului, care era medic. A fost o primă lecție, cum nu se poate mai dureroasă, și s-ar fi cuvenit ca doctorul Arafat și ministrul de atunci al Sănătății, Cseke Attila, să dispună măsuri urgente de control și verificare a instalațiilor electrice din toate unitățile spitalicești. Nu-mi amintesc însă să fi avut loc așa ceva, probabil pentru că decidenților li s-o fi părut banal să se aplece asupra prizelor și ștecherelor, care erau, nu-i așa, de competența lui Gigel electricianul sau, mai bine spus, Dorel al nostru, cel din Sănătate!

Au trecut deci 12 ani, iar până la prize și ștechere schuko, care ar fi trebuit schimbate peste tot, SMURDUL și-a luat un avion, Piper PA-42 Cheyenne III. Este second hand, a costat 750.000 de euro și a fost cumpărat de la o firmă austriacă specializată - râsul lumii!- în reparațiile de instalații sanitare, aer condiționat și termoficare. Dar nu mai departe de săptămâna trecută, avionul cu pricina n-a putut transporta un pacient ars până la Bruxelles, și noroc cu bătrânul, însă sigurul C-27 Spartan al armatei... Evident, nu era un motiv ca doctorul Arafat să demisioneze, cum n-a fost nici după incendiul de la Colectiv, nici după cel de la Neamț și cum nu e nici măcar acum, după tragedia de la Matei Balș. În fond, dacă ministrul sănătății nu-și dă demisia, de ce ar face-o numai el?!

Și fiindcă am pomenit de ministrul Vlad Voiculescu, e musai să adăugăm și altceva. Președintele Iohannis i-a cerut acum "să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru sistemul de sănătate", având în vedere că "trebuie trase rapid niște concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva!" Exact asta e problema și, ne convine sau nu, șeful statului a pus degetul pe rană spunând că tragedia se repetă și cerând măsuri urgente. Doar că Vlad Voiculescu, care a devenit prima oară ministru al sănătății la doar câteva luni după incendiul de la Colectiv, nu a făcut absolut nimic atunci pentru a preîntâmpina catastrofe similare în zona de sănătate.

Deși exista precedentul de la Maternitatea Giulești și-l avea alături pe Raed Arafat! Iar acum, după nenorocirea de la Matei Balș, ministrul Voiculescu anunță că prioritatea lui e să construiască spitale regionale, dar nu oricum, ci musai în parteneriat public-privat. Că doar n-o să se apuce el, ca Dorel, de prize și de ștechere, în spitalele astea românești, vechi de peste 50 de ani! Iar dacă incendiile vor reapărea și vor mai muri oameni pe patul de spital, ministrul Voiculescu are soluția proprie: l-a demis urgent pe reputatul profesor Horațiu Moldovan, eminent chirurg cardiovascular, iar în locul său a numit-o secretar de stat pe Emanuela Althamer. De profesie... teolog!

Horia Alexandrescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE