Diplomația „OffShore"
Postat la: 03.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
„Astăzi, companiile americane au un rol în explorarea şi exploatarea de noi zăcăminte descoperite la ţărm şi în Marea Neagră, care au potenţialul de a transforma România în exportator de gaze naturale. Aceste noi surse de importanţă vitală vor consolida economia României şi vor promova securitatea energetică a întregii regiuni. Aşteptăm cu interes adoptarea Legii Offshore şi lăudăm dezvoltarea rapidă de către România a infrastructurii şi resurselor necesare pentru gazoductul BRUA pe teritoriul său". ( Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti, 18 iunie)
„Vom încuraja contribuţiile României la securitatea energetică a Europei, inclusiv prin luarea măsurilor necesare investiţiilor strategice în producţia de energie în Marea Neagră, care are extraordinarul potenţial de a transforma România într-un centru regional de producţie şi furnizare de energie".
(Discursul ambasadorului Hans Klemm la recepția de Ziua Națională a Statelor Unite, 29 iunie)
„Încurajez, totodată, identificarea de soluţii creative şi eficiente pentru a consolida, în continuare, și dimensiunea economică, inclusiv prin investiții şi proiecte de afaceri comune în domenii strategice de interes reciproc - cum este, de exemplu, cel energetic".
(Discursul președintelui Klaus Iohannis la recepția oferită de Ziua Națională a Statelor Unite, 29 iunie)
Dacă mesajul transmis de asistentul secretarului de stat american Wess Mitchell, urmașul celebrei doamne Nuland, cea cu indicațiile și avertismentele ultimative, a constituit o surpriză prin tonul folosit, o și mai mare surpriză a reprezentat-o trecerea practic în rezervă a temei Justiției în favoarea unui îndemn pozitiv, Mitchell menționând expres „legea Offshore",despre care nu se făcuse prea multă vorbire în perioada respectivă. Mesajul a fost preluat de ambasadorul Klemm care s-a folosit de pretextul independenței Justiției în mesajul în care i-a implicat, practic fără voia lor, pe ceilalți 11 colegi diplomați, subliniat fără echivoc cu prilejul festivităților de Ziua Națională a Statelor Unite: luarea măsurilor necesare investițiilor strategice în producția de energie în Marea Neagră! Capacitat în această direcție, președintele Iohannis n-a ezitat să menționeze chestiunea ca făcând parte prioritar din investițiile în domenii strategice de interes reciproc, în alocuțiunea sa de la același eveniment
Cititorul neavizat poate avea impresia că cineva pune bețe în roate unei afaceri din care toată lumea are de câștigat, ceea ce face situația existentă și mai de neînțeles. Ce este cu această lege Offshore, pe care o invocă ditamai asistentul secretarului de stat? Și de ce toate aceste presiuni, dacă într-adevăr este o chestiune reciproc avantajoasă? Ce rost are o tergiversare care este de natură să-i enerveze pe partenerii strategici?
Realitatea este însă nițel diferită. Problema nu o constituie lege ca atare, ci nivelul redevențelor. România percepe de peste 25 de ani cele mai mici redevențe pentru rezervele sale naturale. Nu e cazul doar al gazelor și petrolului. Aici însă temperatura confruntării a atins punctul de fierbere. Miza o reprezintă zăcământul de gaze din platoul continental al Mării Negre, descoperit de forajele EXXON, evaluat la circa 70 miliarde dolari. Americanii sunt nerăbdători să înceapă exploatarea, pentru a bloca concurența din Est, dar românii se lasă greu. Pentru că par sa se mai fi deșteptat? Și nu mai vor să lase redevența la nivelul la care pretind americanii? Dincolo de aspectul pur comercial apare o altă motivație. Una politică. Ceea ce îmbrățișează cu căldură Iohannis, în virtutea „parteneriatului" este privit cu rezerve de Coaliție. Pentru prima dată aceasta are un atu pe care vrea să îl joace. Cu ce preț?. Este de meditat asupra acestei întrebări. Pentru că este foarte posibil că adevărata miză să nu fie aceea a nivelului redevenței ci ceea ce se așteaptă în schimb. Ceva mai legat de Justiție decât de energie...
Octavian Andronic
ULTIMA ORA
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu