Dilemele politicii externe romanesti
Postat la: 19.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Elitele politice romanesti au exprimat, in decursul timpului, optiuni diverse in ceea ce priveste orientarea politicii externe. Unii voiau o orientare spre Poarta otomana, altii spre Imperiul rus, altii spre monarhia austro-ungara.
Mai tarziu, au fost exprimate preferinte pentru relatii stranse cu Franta sau cu Anglia sau cu Germania. Mai recent, pentru relatii speciale cu SUA. Intr-un fel, era inevitabil, ca, in efortul de supravietuire, Romania sa incerce sa „navigheze" printre conflictele dintre marile puteri. Oamenii politici romani au juca, de aceea, roluri complementare, in situatii internationale complicate. Ma gandesc, de exemplu, la Marghiloman si la Bratianu in timpul primului razboi mondial sau la felul in care Regele Mihai si liderii politici din din Romania au incercat sa se pozitioneze in functia de evolutia militara de pe frontul de lupta germano-sovietic.
Revin la Jurnalul lui Gafencu (volumul II, perioada iulie 1943-ianuareie 1944). Eforturile de pregatire a iesirii din razboi fara riscul ocuparii tarii de catre trupele germane erau prioritare. Dar, in acelasi timp, existau numeroase semne de intrebare, legate de de faptul ca preferintele de a negocia cu anglo-americanii se loveau de intelegerea dintre acestia si sovietici de a nu accepta discutii separate. Gafencu, la Geneva, urmarea toate aceste eforturi si le prezinta in Jurnalul lui. In esenta, butada lui Killinger, ambasadorul Germaniei, in discutia cu directorul de cabinet al lui Ion Antonescu, este relevanta: „Eu stiu ce doresc romanii - ca noi sa-i batem pe rusi si anglo-saxonii sa ne bata pe noi".
Gafencu insa, dupa experienta sa de ambasador la Moscova (1940-1941), este mai nuantat: „Politica lumii se desfasoara nu dupa cum vrem noi si nu dupa cum hotaram, ci urmand indemnurile si jocul unor forte pe care numai un orb nu le poate vedea astazi. Cand ni se vor deschide ochii? Cand vom incepe sa pricepem?
Cei mai indemanatici dintre diplomatii nostri...intrebuinteaza cu orice pret gogorita rasuflata a „barierei" impotriva primejdiei slave pe care o reprezentam, fara a-si da seama ca daca ne incapatanam in adevar sa ne mentinem in aceasta atitudine de „bariera" (si nu privim evenimentele cu o mai mladioasa intelegere), vom fi distrusi pentru vecii vecilor"(p.224)
Nu stiu insa cum ar fi comentat Gafencu, astazi, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei...
Articolul „Invatamintele istoriei" reprezinta raspunsul lui Gafencu la un amplu articol al lui Pamfil Seicaru, din 1951, intitulat „Politica aistorica". Seicaru analiza politica externa a Romaniei in perioada premergatoare ultimatumului sovietic din 1940, criticandu-l si pe Gafencu, pentru pozitia sa de la Externe.
Textul figureaza intr-un volum cuprinzand articole, discursuri si interviuri din presa exilului, publicat de Institutul pentru memoria exilului romanesc.
Raspunsul lui Gafencu a aparut in 1952. El subliniaza, de la inceput, ca judecarea trecutului apropiat cere „insusiri deosebite de nepartinire si de probitate sufleteasca" si ca cine se intoarce din drum, apasat de necazuri vechi si nepotolite si intinde spre trecut un deget acuzator, nu izbuteste de cele mai multe ori sa dea la iveala decat neastamparul acelor fantome care tulbura propria sa constiinta.
In esenta, fostul ministru de externe explica de ce au fost acceptate de catre Romania garantiile franco-engleze, intr-un moment in care exista inca speranta opririi razboiului. „Apararea in comun a unor interese comune... e o metoda de politica externa care nu poate face minuni dar care e totusi cea mai potrivita ca sa ocroteasca ‘siguranta' unei tari. Straduintele lui Titulescu, atat de crunt batjocorite azi de unii amatori de gandire politica, au dat gres fiindca in sprijinul unei idei juste nu au fost stranse din vreme fortele trebuincioase. Niumeni insa nu a fost in stare sa propuna o idee mai buna..."
Cred totusi ca si analiza lui Pamfil Seicaru merita citita cu atentie.
Adrian Năstase
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 8.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu