Despre ilegitimitate
Postat la: 11.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Daca prezenta la vot va fi asemanatoare cu cea din 2012, respectiv in jur de 40%, atunci partidul sau partidele care vor forma majoritatea nu vor reprezenta decat 20% din electoratul cu drept de vot. Din aceasta perspectiva, intreg Parlamentul, fractiunea majoritara si Guvernul care vor rezulta vor fi lovite de o ilegitimitate relativa. Ceea ce se va traduce intr-un nou ciclu de patru ani de demonizare a Parlamentului si a clasei politice. Exista oare vreo solutie?
In principiu, solutia ar trebui sa fie schimbarea legii, in sensul obligarii tuturor romanilor sa fie responsabili. O lege care sa ne oblige sa votam. Sub sanctiuni severe. Asa cum se intmpla, de altfel, si in alte cateva state democratice. Daca este necesar, este insa si posibil? Aici, exista o intreaga discutie. Milioane de romani traiesc peste granita. Nu se stie cate milioane. Doua, trei, patru sau mai multe. Nu se stie unde traiesc acesti romani si in ce masura s-au stabilit acolo unde se afla definitiv sau temporar. Cu alte cuvinte, nu se stie cati se mai intorc vreodata si cati mai sunt sau nu interesati sa se manifeste politic. In aceste conditii, cum ar fi oare posibil sa opereze prezumtiva lege a obligativitatii la vot in raport cu persoane care, netraind pe teritoriul Romaniei, nu ar avea cum sa fie nici obligate si nici sanctionate?
Pentru a pune bomboana pe coliva, trebuie sa ne aminitim in primul rand de faptul ca, cu mari cheltuieli, cu eforturi considerabile si cu o mare doza de prostie, in Romania, a fost organizat, in urma cu mai multi ani, un recensamant care ne-a oferit o cifra totala a romanilor cu drept de vot, incluzandu-i si pe traitorii in Romania si pe traitorii in afara Romaniei. In baza acestei cifre, sunt stabilite procentele romanilor care voteaza cu diferite partide politice, precum si procentele absentelor de la vot. Ca acel referendum a fost facut alandala, nu mai incape nicio indoiala. Si, de aceea, desi puternic bugetat din bani publici, Institutul National de Statistica rareori ne poate oferi estimari si rezultate concludente. Si mai ales convingatoare. In plus, de curand, Guvernul Ciolos a operat o uluitoare ajustare a informatiilor despre populatie, asa cum au rezultat ele din recensamant. Si, pe neasteptate, au aparut inca 600.000 de cetateni cu drept de vot. In acest moment, numarul acestora se apropie de fabuloasa cifra de 19 milioane. Daca adaugam populatia care nu poate vota, intrucat nu a atins inca varsta majoratului, rezulta o concluzie absolut stranie. Si anume ca, astazi, numarul total al romanilor este sensibil mai mare decat cel cu care se lauda, la ultimele doua congrese ale Partidului Comunist, Nicolae Ceausescu. Conform Guvernului Ciolos, populatia Romaniei nu descreste, ci creste. Daca asa stau lucrurile, trebuie aruncate la lada de gunoi numeroase alte statistici, intre care si cea care ne spune ca se schimba dramatic raportul intre numarul pensionarilor si numarul angajatilor.
Dar cu sau fara acest supliment care ne-a fost servit, de 600.000 de romani, tot nu putem gasi raspunsul la intrebarea cum am putea sa-i obligam pe romani sa voteze. Asta este valabil, daca vom cauta acest raspuns judecand in logica asa-zisului stat de drept al romanilor, in care institutiile de forta isi impun logica "democratica". Deci, daca incercam sa ii obligam pe romani sa voteze prin coercitie, cu siguranta nu ajungem la niciun rezultat. Exista insa si o alta cale. Aceasta alta cale ne este oferita tot prin exemplul unor state democratice. In loc sa il arzi pe cetatean la punga aplicandu-i o amenda pentru ca nu se prezinta la vot, poti sa il stimulezi sa voteze. Ziua de vot, de pilda, poate fi fixata nu duminica, ci intr-o zi lucratoare din timpul saptamanii, iar cei care fac dovada ca si-au exercitat acest drept democratic ar putea fi liberi in respectiva zi. Sau cetateanul poate fi recompensat, daca face dovada ca a votat. Poate fi recompensat cu o zi in plus de concediu sau poate fi recompensat financiar. In final, statul si societatea nu ar avea nimic de pierdut, ci doar de castigat. O democratie autentica nu poate exista decat printr-o exprimare adecvata a dreptului cetateanului de a-si amenaja viitorul asa cum crede de cuviinta. Ori asta inseamna sa votezi. Daca am vota toti, Parlamentul ar fi mai legitim. Clasa politica ar avea un suport adecvat. Iar daca ne-am insela votand gresit, ne-am si cai pentru asta. Si am deveni mai responsabili data viitoare.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu