ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




De la cartierul-dormitor la orasele de 15 minute

Postat la: 25.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După ce ne-au tras-o într-un fel, acum ne-o trag în alt fel. Aceiași. Cartierul-dormitor nu este deloc o invenție comunistă. Acesta e doar un mit bazat pe ignoranță.

Este un concept progresist, lansat ca utopie în 1920 de către arhitectul stângist Le Corbusier și pus în practică după război. Cartierele bucureștene Titan-Balta Albă și Drumul Taberei au fost realizate după acest concept. Modelele existau deja în toată lumea occidentală, de exemplu la Paris.

Efectul cartierului-dormitor a fost că zeci de mii sau sute de mii de oameni plecau dimineața și se întorceau seara în cartiere doar ca să doarmă. Odată ce oamenii au început să prefere autovehiculele individuale în locul transportului în comun, modelul a devenit "nesustenabil", cum se spune în păsăreasca salvaționiștilor , traficul devenind aproape paralizat.

Acum aceiași utopici progresiști vor să rezolve problema creată tot de ei și au inventat opusul, adică "orașul de 15 minute", unde ar trebui să te învârți doar în jurul casei.

Ar fi foarte frumos să fie acces la servicii sociale peste tot, să fie grădinițe, cabinete medicale sau teatre lângă casă, pentru a-i scuti pe oameni de drumuri. Problema ar apărea însă odată cu introducerea unor restricții care i-ar obliga pe oameni să nu părăsească "bantustanul" de 15 min.

Nu săriți de dezmințiți ipoteza și să o denunțați ca fiind teoria conspirației, pentru că mintea salvationiștilor este neibosită, la fel ca apetitul lor pentru control.

George Scarlat

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE