ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




De două ori șah mat

Postat la: 26.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cu o viteză uimitoare, premierul Dacian Cioloș este înghesuit de către Liviu Dragnea în colțul tablei de șah. Mișcarea PSD este de șah mat. Atât în ceea ce privește cele 102 taxe, cât și legat de Legea conversiei creditelor în francilor elvețieni. Guvernul pierde enorm la ambele capitole. Și, împreună cu Guvernul, pierde PNL. Cu puțin timp înaintea alegerilor parlamentare.

Indiferent de explicațiile pe care le-a dat și le va mai da domnul Dacian Cioloș, faptul că a atacat la Curtea Constituțională Legea conversiei creditelor afectează sute de mii de familii. Vin alegerile și fiecare familie va însemna câteva voturi. Lovitura dată acestora este gravă, iar românii consideră că premierul îi sacrifică pentru interesul câtorva bănci străine. PNL tocmai și-a legat succesul sau insuccesul parlamentarelor de persoana lui Cioloș, pe care partidul a convenit, și încă în unanimitate, să îl susțină, după alegeri, ca viitor premier. Desigur, la îndemnul și cu sprijinul președintelui Klaus Iohannis. Atacarea, la Curtea Constituțională, a Legii conversiei aruncă totul în aer.

Și doar la o zi distanță, premeirul Dacian Cioloș mai face o nevăzută. La propunerea lui Liviu Dragnea, majoritatea PSD, într-un timp record, a devenit autoarea unei premiere absolute în istoria Parlamentului României. Eliminarea, printr-un singur act normativ, a nu mai puțin de 102 taxe care îi împovărau pe români. Actul normativ a fost votat în unanimitate. Premierul Dacian Cioloș recunoaște că multe dintre aceste taxe trebuiau eliminate, dar nu explică de ce nu a inițiat el însuși acest lucru. Pe de altă parte, susține că, în cazul altor taxe, ar fi fost încălcată legea fundamentală. De aceea a decis să atace și acest act normativ la Curtea Constituțională. De data aceasta, se simt lezați și mai mulți români.

Mult mai mulți decât în cazul Legii conversiei. De fapt, sunt atinși la pungă, prin măsura adoptată de Dacian Cioloș, absolut toți românii, pentru că absolut toți sunt plătitori de taxe. Sub aspect electoral, pierderea este inestimabilă. Ambele decizii adopatate de prim-ministru sunt fără consultarea prealabilă cu partidul care îl susține la guvernare. Cu partidul care tocmai a decis ca, în eventualitatea în care va putea forma o majoritate, să îl mențină pe Dacian Cioloș, pentru încă patru ani, în fruntea Executivului României. Ambele decizii sunt decizii politice. Și, întrucât sunt luate în preajma alegerilor parlamentare, ele au un caracter profund electoral.

Ce semnificație au precizările de mai sus? Dacian Cioloș este premierul asumat de PNL. Mai mult chiar, se vorbește din ce în ce mai insistent depre posibilitatea ca el să devină, în viitor, președinte al acestui partid. Dorește acest lucru Klaus Iohannis, dar și conducerea PNL, în întregul ei, s-a manifestat în acest sens. Ca urmare, deși încă tehnocrat, Dacian Cioloș este legat politic de unul dintre cele mai mari partide politice, a acceptat să aibă un viitor politic, deocamdată ca premier independent al unui Guvern PNL, și, în mod tacit, să preia, într-o zi, conducerea acestui partid. În aceste condiții, actele sale guvernamentale de azi trebuiesc întărite cu o unitate de măsură politică. Și la ce concluzii ajungem?

Dacă analizăm lucrurile din aceasta perspectivă, atunci prima și cea mai elocventă concluzie este că domnul Dacian Cioloș este incapabil să gândească și să acționeze ca un om politic. Ultimele două capcane în care a căzut - de fapt, în cea a Legii conversiei s-a băgat singur - demonstrează că, în materie politică cel puțin, Dacian Cioloș este un diletant. Greșelile lui sunt atât de mari, încât e greu de persupus că acest om și-ar putea schimba modul de gândire și comportamentul în timpul scurt care a mai rămas până la alegeri și până la formarea unui nou guvern.

Dacă, până la un punct, greșelile mari ale administrației Cioloș ar putea fi scuzate sau cel puțin luate sub beneficiu de inventar, dincolo de acest punct, nu mai există altceva decât un eșec extrem de costisitor pentru cetățenii României, dar și pentru PNL, sub aspect electoral. Acest partid ne-a arătat un lucru uluitor. Și anume că, printre sutele de mii de membri pe care îi are, a fost incapabil să găsească o propunere pentru funcția de premier, în eventualitatea în care va putea forma o majoritate, și că, din acest motiv, a fost silit să caute acest personaj în afara partidului.

Și cum, necum, PNL l-a identificat pe Dacian Cioloș. Pe care și l-a și asumat. Iar Dacian Cioloș face o demonstrație sută la sută concludentă că este incapabil să gândească și să acționeze ca un om politic. Ceea ce înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, că opțiunea pentru Dacian Cioloș este un mare eșec al PNL, demonstrat încă înaintea alegerilor. Dacă, în aceste condiții, ale unui dezastruos debut, prin absurd, Dacian Cioloș ar mai putea ajunge prim-ministru, atunci PNL trebuie să se aștepte să fie îngropat definitiv nu numai ca partid istoric, ci și, pur și simplu, ca partid.

Erorile lui Dacian Cioloș, și acum mă refer exclusiv la utimele două, sunt atât de flagrante, atât de grave și atât de costisitoare, încât mă întreb dacă nu care cumva ele sunt intentioante, dacă ele nu reprezintă strigătul disperat al unui om speriat de o pălărie prea mare pe care alții vor să i-o pună, cu de-a sila, pe cap. Mă gândesc că încă nu este prea târziu ca PNL să îi retragă creditul acordat fără niciun fel de garanții lui Dacian Cioloș.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE