De ce se bulucesc oligarhii rusi sa-l critice pe Putin
Postat la: 01.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Presa ultimelor zile consemnează un veritabil val de critici la adresa regimului Putin, după noua invadare a Ucrainei, venite din partea unor oligarhi ruși de calibru, unii chiar apropiați ai șefului de la Kremlin, și care au făcut avere inclusiv cu sprijinul acestuia. De ce fac asta e simplu de intuit: ca să își protejeze imensele averi.
Oligarhul Oleg Deripaska, Oleg Tinkov, fondatorul băncii Tinkoff, oligarhul Roman Abramovici, miliardarul Mihail Fridman, afaceristul Evgheni Lebedev, Yurij Kovalchuk, Gennadiy Timchenko se numără printre cei care dau semne să se fi întors împotriva lui Putin, după noua invazie din Ucraina. Nu știm cîtă sinceritate e în spatele distanțării și cîte sentimente umane față de drama ucrainenilor se află în vorbele lor; mult mai probabil e că își securizează propriile averi. Asta pentru că sunt deja încercați. După invazia din Crimeea, în 2014, printre sancțiunile anunțate de occident la adresa Rusiei s-au numărat și unele șicane făcute unor afaceriști ruși.
„Trebuie să le îngheţăm conturile bancare în capitalele europene şi să le retragem autorizaţiile de călătorie", spunea la cîteva luni după anexarea Crimeei vice-cancelarul german Sigmar Gabriel. Numai că, încă de pe atunci, experți în drept european atrăgeau atenția asupra unui aspect extrem de important: UE avea nevoie de dovezi irefutabile privind implicarea oligarhilor pentru a-i înscrie pe lista neagră, deoarece deciziile puteau fi atacate în faţa Curţii de Justiţie a UE. Sancțiunile la adresa oligarhilor au fost, atunci, mai mult de formă, mai ales că aceștia găsiseră destule subterfugii ca să-și salveze averile. Nu există vreo știre că un oligarh ar fi falimentat din cauza unor eventuale sancțiuni occidentale.
Anul trecut, în februarie, miniștrii de externe ai UE se reuneau la Bruxelles pentru adoptarea de noi sancțiuni țintite împotriva persoanelor responsabile pentru prigonirea opozantului rus Alexei Navalnîi. La finalul reuniunii, surpriză mare și dezamăgire la fel pentru susținătorii disidentului: niciun oligarh rus nu fusese sancționat.
„Nu este posibil să sancționezi oligarhii. Nu putem acționa decât împotriva funcționarilor și aceasta doar dacă avem dovezi", a explicat șeful diplomației Luxemburgului, Jean Asselborn, înaintea reuniunii, adică exact ce se spusese și după anexarea Crimeei.Nu se știe, de astă dată pînă unde se va ajunge cu sancțiunile, mai ales că iar se discută de o listă neagră a oligarhilor. Poate acum va fi ceva mai serios. Așa că, preventiv, miliardarii ruși iau distanță de operațiunea lui Putin tocmai pentru a elimina din start eventuale acuzații de sprijinire a acestuia.
Pentru că, așa cum am arătat, pentru sancționarea unor afaceriști e nevoie de dovezi irefutabile ale legăturii lor cu Vladimir Putin. Iar acestea ar putea fi, la o adică, chiar și declarații de susținere publică a acțiunii iresponsabile a lui Putin. Ca să nu riște asta, oligarhii putiniști se bulucesc acum să-l taxeze la greu. Cine știe, poate chiar cu binecuvîntarea lui.
Bogdan Tiberiu Iacob
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu