Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De ce Dragnea va avea castig de cauza, iar ICCJ va rejudeca!

Postat la: 04.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

CONVENȚIA EUROPEANĂ ARE CUVÂNTUL HOTĂRÂTOR! ÎȘI ASUMĂ JUDECĂTORII SĂ PLĂTEASCĂ DESPĂGUBIRI DE MILIOANE DE EURO DIN BUZUNAR?

Privesc cu stupefacție cum unii avocați fac susțineri de procurori. Că Dragnea nu va beneficia de Decizia CCR! Păi, da, asta vor spune procurorii, dar voi, dragii mei confrați, atâta puteți, să vă aliniați? Mai ales când dreptul este de partea voastră? Decizia CCR este aplicabilă, iar Dragnea urmează să fie pus în libertate și cauza rejudecată pentru următoarele:

1. A fost invocată excepția nulității absolute a hotărârii fondului, pe motiv de nelegalitate a completului de 3 judecători, chiar în motivele de apel ale lui Dragnea. Unul din cei 5 judecători a admis excepția și a solicitat rejudecarea la fond, adică chiar ce a spus azi CCR. Această excepție este asimilată unei excepții de neconstituționalitate, mai precis interpretarea eronată dată de judecători textului legal, dar cu încălcarea Constituției (ceea ce a constatat de altfel CCR). Este aplicabilă în această situație pct. 52 din Decizia nr. 51/2016 a CCR, care dispune expres că, dacă în cursul procesului a fost invocată o excepție de neconstituționalitate, iar CCR a constatat ulterior rămânerii definitive neconstituționalitatea acelui text (aplicare a textului), cauza se rejudecă prin revizuire. Este cazul de față. Decizia de azi se complinește cu Decizia nr. 51/2016.

2. Nulitatea absolută nu poate fi acoperită în niciun fel, ea operează dincolo de principiul neretroactivității: "quod nullum est, nullum producit effectum". Păi, dacă judecătorii ÎCCJ, prin abuz (posibilă infracțiune de abuz în serviciu), au dat o soluție nelegală, nulitatea fiind constatată de CCR, o asemenea hotărâre poate rămâne în puterea lucrului judecat și poate produce efecte? Evident, nu!

3. Un alt argument, care execede chiar și Deciziei CCR, este mai puternic decât aceasta, este art. 6 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului prin care este garantat procesul "echitabil" și care este mai presus de Constituție, fiind un tratat internațional.Una din garanțiile prevăzute de CEDO este și obligativitatea DUBLULUI GRAD DE JURISDICȚIE, adică, orice proces penal să beneficieze de o judecată în fond și una în calea de atac, care să fie "efective", adică în fiecare grad de jurisdicție să fie garantate toate drepturile procesuale, inclusiv dreptul de a fi judecat de un complet legal constituit și imparțial. Or, în această speță, completul fondului fiind nelegal, nelegalitatea fiind constatată de CCR, este dincolo de dubiu că Dragnea NU a beneficiat de două grade de jurisdicție efective, iar, dacă ÎCCJ nu va constata, dispunând rejudecarea, o va face instanța europeană. Este, de asemenea, indubitabil, că cele două completuri, de fond și apel, nu au fost imparțiale. În cazul în care Dragnea va desființa hotărârea la CEDO, judecătorii ÎCCJ vor fi pasibili să plătească din propriul buzunar milioane de euro despăgubiri pentru detenția ilegală a lui Dragnea. Ca în cazul lui Mircia Gutău și cazul Rușanu! Vor risca judecătorii de la ÎCCJ să moară săraci lipiți, pentru a face până la capăt jocul poliției politice?

În dispozitiv CCR vorbește despre hotărâri definitive, dar nu este clar dacă le exceptează pe cele pronunțate după 23 ianuarie 2019, în sensul că acestea urmează a fi rejudecate. Este foarte posibil ca CCR să dispună în motivare și cu privire la procesele în cursul cărora a fost invocată excepția nulității (de neconstituționalitate), așa ar fi corect și rațional. Altfel, este ca și cum CCR ar acoperi abuzurile ÎCCJ pe care le-a denunțat!

În procesul lui Dragnea vor cântări enorm declarațiile publice ale judecătorului constituțional Lăzăroiu, adevărate denunțuri penale, cu referire expresă la cauza lui Liviu Dragnea, în sensul că Decizia CCR a fost dată tardiv, pentru ca acesta să fie condamnat nevinovat!

Indiferent, însă, de ce se va întâmpla la final, un lucru este sigur, mai sigur azi ca oricând: Dragnea a fost condamnat politic și, de va executa sau nu pedeapsa dispusă nelegal, va rămâne o victimă politică în conștiința publică, așa va consemna istoria, în temeiul Deciziei CCR! Are statul paralel și Klaus Iohannis un asemenea interes, să rămână stigmatizați în fața istoriei, ca un regim criminal? Vom vedea cât de curând!

Aurelian Pavelescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE