De ce a urcat BNR dobânda de politică monetară
Postat la: 07.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un şoc puternic în sistemul preţurilor de consum, în mai 2018, a împins în sus inflaţia din România, până la 5,41 la sută, pe cel mai înalt vârf din Uniunea Europeană. BNR a răspuns, atunci, cu urcarea dobânzii de politică monetară. Efectul scontat a fost atins: inflaţia a intrat pentru mult timp pe o pantă descrescătoare.
Atunci însă, în ziua în care a fost comunicată decizia în cauză, un cunoscut formator de opinie se mira într-o dezbatere televizată: „Ce fel de bancă centrală mai e şi asta care urcă dintr-o dată şi dobânda, şi inflaţia?"... Deşi inflaţia o urcaseră reglementatorii preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale! Banca Naţională urcase numai dobânda de politică monetară! Şi asta pentru că inflaţia şi dobânda sunt indicatori complementari. Cât timp inflaţia a stat cuminte, cam trei ani, n-a avut nici un motiv Banca Naţională să ducă dobânda sus. S-o ducă aşa, fără rost. Când însă preţurile au luat-o în sus, în octombrie 2017, urcând pe pe cea mai înaltă cotă în mai 2018, nu a existat un dig mai puternic în faţa valului inflaţionist dobânda; lângă care au fost ridicate şi alte diguri: gestiunea lichidităţii, rezervele minime obligatorii... Ca şi luni în şedinţa CA al BNR!
Banca Naţională a urcat dobânda numai când a fost nevoie si cât a fost nevoie. Ori de câte ori însă a fost posibil, a redus dobânda de politică monetară pentru a determina băncile comerciale să-şi asume un rol activ şi să-şi întoarcă privirile către economia reală si către populaţie, unde să-şi caute plasamente mai bune. A făcut-o si anul trecut, nu o singură dată, ci de trei ori, în martie, iunie şi august, în condiţii specifice: în 2020, în plină criză, România a ocupat cea mai bună poziţie (inflaţie optimă) între cele 27 de state membre ale UE. Şi cum, în decembrie 2020, a atins nivelul cel mai râvnit al inflaţiei, de 2,06 la sută, în ianuarie 2021 BNR a mai făcut o reducere de dobândă, până la 1, 25 la sută, cea mai mică din istorie.
Banca Naţională, desi a operat o scădere drastică de dobândă, a înaintat cu prudenţă, cu ochii aţintiţi pe ecranul inflaţiei. Pe care n-a scăpat-o nicio clipă din frâu. Dacă, pe măsură ce calendarul înainta către jumătatea anului curent, inflaţia dădea semne că va fi excesiv de mare, această creştere peste aşteptări nu exprima vreo slăbiciune a politicii monetare şi nici măcar vreun şoc produs la nivelul preţurilor controlate de BNR. Preţurile la ţigări, la alcool şi la combustibil, în mare măsură, alături de cele la energia electrică şi la gaze în cea mai mare măsură au umflat rata pe 12 luni a inflaţiei.
La începutul verii, BNR a decis să menţină dobânda-cheie (dobânda de politică monetară) la 1,25 la sută. A fost o măsură de logică economică. Era prea devreme pentru o schimbare de macaz atât timp cât efectele inflaţioniste produse de cele cinci preţuri nu puteau fi oprite de banca centrală. Asa cum nu pot fi oprite de nicio bancă centrală din lume. Fără să ridice însă consemnul de prudenţă pentru politica monetară. Căci Banca Naţională, în bătălia cu inflaţia, n-a mizat niciodată, şi nu mizează nici în acest an, doar pe o singură carte. Iată de ce, în vară, contrabalansând dobânda de politică monetară, „îngheţată" deliberat, cu alte câteva „cărţi", între care gestionarea adecvată a lichidităţii în sistemul bancar şi menţinerea relativ ridicată a ratei rezervelor minime obligatorii, s-a asigurat că nu a rămas cu garda deschisă.
De ce a urcat dobânda ieri, 5 octombrie? Cine a citit cu atenţie comunicatul publicat luni a înţeles motivaţia deciziei. Câteva chei, menţionate negru pe alb, ne ajută să clarificăm lucrurile: 1) rata anuală a inflaţiei a continuat să crească în august şi septembrie peste nivelul prognozat; 2) rata medie anuală a urmat aceeaşi traiectorie; 3) noul scenariu al inflaţiei, pentru acest ultim trimestru şi pentru primul trimestru al anului viitor, deschide perspectiva creşterii ratei anuale prin antrenarea şi a altor preţuri în spirala ce nu se va opri la sfârsitul acestui an. Evident, majorarea dobânzii-cheie se impunea în vederea alinierii a trei indicatori de maximă însemnătate: stabilitatea preţurilor, creşterea economică sustenabilă şi prezervarea stabilităţii financiare.
În condiţiile în care inflaţia anuală a urcat în loc să coboare, răspunsul a fost urcarea ratei dobânzii de politică monetară. Mai ales că, dacă avansul inflaţiei ar deveni prea mare, ar putea influenţa negativ rezultatele bune de pe piaţa creditelor. Populaţia, totodată, care economiseşte si susţine cu depozite bancare creditarea, se uită cu îngrijorare la inflaţia anuală în creştere, temându-se că depozitele din bănci vor fi remunerate cu dobânzi real-negative. Sub cifrele care exprimă nivelul anual al creşterii preţurilor. Am în vedere definiţia inflaţiei - "creşterea generalizată a preţurilor de consum", a tuturor preţurilor - şi nu a celor care umflă în această toamnă până la disperare facturile la energie electrică şi la gaze, pe care banca centrală nu le poate influenţa.
Adrian Vasilescu
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu