ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Daniel Constantin, afară de peste tot

Postat la: 26.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Numărătoarea inversă a început pentru domnul Daniel Constantin. Și este implacabilă. Viceprim-ministrului desemnat și susținut până acum de către ALDE îi sunt orele numărate. Foarte curând, el își va pierde această poziție și, totodată, și pe cea de copreședinte ALDE. De ce se întâmplă asta? Care este motivul scoaterii sale pe tușă? Dar, înainte de toate, care sunt garanțiile pe care le avea Daniel Constantin și care au motivat lupta sa împotriva lui Tăriceanu?

Partidul lui Daniel Constantin este plasat la sub 1%. Aici, sub genunchiul broaștei, se află cota de încredere și de eligibilitate a acestei formațiuni politice. În combinație cu ALDE, nu numai că formațiunea politică a reușit să intre în Parlament, dar Daniel Constantin, copreședinte ALDE, a fost împins în față, primind importanta funcție de vicepremier în Guvernul Grindeanu. A vrut Daniel Constantin mai mult? De ce a intrat el în conflict cu Tăriceanu?

Prima explicație cred că trebuie căutată în altă parte. La PSD. În majoritatea parlamentară creată, în formula PSD+ALDE, ALDE nu reprezintă totuși decât o parte infimă. De 5%. Iar abia o cincime din această parte de 5% este reprezentată, cum arătam mai sus, de Daniel Constantin. Pentru Liviu Dragnea, era cel puțin straniu ca, în permanență, să trateze orice acțiune intreprinsă de majoritate nu numai cu Călin Popescu Tăriceanu, ci și cu a treia persoană, Daniel Constantin, care impusese un fel de regulă a triumviratului. Un triumvirat împotriva firii. Din motive de legitimitate total disproporționată între Dragnea și Daniel Constantin. În consecință, Liviu Dragnea le-a solicitat partenerilor să opteze pentru o altă formulă. Dorea un interlocutor și nu doi.

Probabil că această solicitare este scânteia care a aprins focul în ALDE. Călin Popescu Tăriceanu, care a primit, în cadrul coaliției, a doua poziție în stat, nu avea altă soluție rațională decât aceea de a se conforma. Aceeași soluție ar fi fost însă și la îndemâna lui Daniel Constantin. De ce acesta a preferat declanșarea unui război în interiorul ALDE, deranjarea profundă a relațiilor din interiorul coaliției și cum de și-a asumat riscul aruncării peste bord? Aici, trebuie să căutăm explicația în cu totul altă parte. În niciun caz la PSD. Este exclus ca Liviu Dragnea sau vreo fracțiune semnificativă din PSD să îl fi încurajat pe Daniel Constantin să își asume un asemenea risc. Ceea ce, dacă ar fi fost să fie, ar fi însemnat garanții pentru acesta și pentru fracțiunea sa din ALDE că, în cazul unei rupturi, vor fi primiți cu brațele deschise în PSD.

O asemenea garanție nu a existat. Înseamnă că Daniel Constantin a fost încurajat din altă parte. Această altă parte nu poate fi decât cel mai mare partid din opoziție, respectiv PNL, Klaus Iohannis sau, la limită, o parte din SRI, care încă mai joacă în aventura câmpului tactic. PNL nu are capacitatea, în acest moment, de a organiza jocuri politice de mare anvergură. Din simplul motiv că este scufundat în propria sa competiție internă. Președintele Klaus Iohannis, care este realmente interesat să fragilizeze coaliția aflată la guvernare în vederea unui joc câștigător în viitor, nu îi poate însă oferi nimic lui Daniel Constantin. Ceva care cât de cât să compenseze pierderea poziție sale în ALDE și în Guvernul Grindeanu.

Mai rămâne doar varianta unui joc periculos, inițiat de un segment din SRI, rămas neclintit și care se mișcă inerțial după debarcarea generalului Coldea. Este cea mai plauzibilă dintre variante în mod logic. Întrucât, dacă această zonă din SRI nu poate promite, pentru moment, nimic și nu îi poate compensa cu nimic pierderile, are în schimb capacitatea de a-l determina pe Daniel Constantin să nu facă sau să facă ceva, chiar împotriva voinței sale. Explicația, dacă va fi căutată, va fi găsită în trecut. Într-un parteneriat de dată mai mult sau mai puțin recentă între SRI și Daniel Constantin.

Încă două operațiuni asemănătoare mă îndeamnă să optez pentru o asememea versiune. Una este atacul nebunesc, aparent ilogic, aproape ultimativ, al lui Victor Ponta împotrivă lui Dragnea. În condițiile în care, aparent cel puțin, nici Victor Ponta nu are vreun spate acoperit de către vreo formațiune politică sau de către președintele Klaus Iohannis. Și în al doilea rând, Vasile Dâncu, care s-a dezlănțuit la rândul său împotriva lui Liviu Dragnea. De ce a făcut-o? De ce acest om calm, echilibrat iese la atac? Nu cumva ceea ce a mai rămas din sistem și din binom continuă un joc propriu, mizând pe condamnarea lui Liviu Dragnea? Și pe scurtcircuitarea, în acest fel, a coaliției aflată la guvernare?

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE