Cursa electorală după Augustin Lazăr
Postat la: 08.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Revelațiile macabre legate de trecutul de procuror comunist în temnițe comuniste al lui Augustin Lazăr produc, cum arătam în analiza anterioară, efecte perverse asupra următoarelor două campanii electorale. Practic, Augustin Lazăr, fără să intenționeze acest lucru, declanșează un proces neașteptat de redistribuire a voturilor. În general, primul efect pe care îl putem observa este că ștampila de „ciumă roșie" nu se mai poate aplica doar PSD-ului. Dintr-o dată, „ciuma roșie" se extinde. Asupra opoziției. Dar și în interiorul acesteia se produc mutații. Unele șocante.
Noul PNL, partidul locomotivă al lui Klaus Iohannis în campania prezidențială, dar și partidul creditat cu cele mai bune rezultate după PSD este alcătuit din fostul PDL și din fostul PNL. După o fuziune prelungită, care încă nu a fost pe deplin încheiată. Fostul PNL, pe lângă o serie întreagă de loaze strecurate în fiecare partid politic, adică simpli carieriști, și pe lângă un număr semnificativ de drone, pe care le regăsim în toate celelalte partide, adică elemente ale fostei Securități sau chiar ale actualei Securități, dispune de numeroși liberali de bună credință. Liberali din tată în fiu. Cei mai în vârstă, militanți anticomuniști, care au suferit sub diferite forme teroarea din anii stalinismului și ceaușismului, alții descendenți ai acestora, naturali sau spirituali, oameni cu convingeri ferme democratice. Mă refer atât la activiști, cât și la bazinul electoral.
Ce descoperă aceștia acum? Că, susținându-l pe Klaus Iohannis, și-au însușit și proiecția acestuia asupra societății românești. Inclusiv poziția pe care președintele României o adoptă în raport cu caracterul democratic sau non-democratic al statului român, cu modul în care poate fi promovată independența Justiției, dar și, concret, cu sprijinul pe care șeful de la Cotroceni și șeful informal al liberalilor îl acordă procurorului general Augustin Lazăr. Pe care l-a numit în post în condiții suspecte, după înlăturarea sub un pretext penal al lui Tiberiu Nițu și pe care îl menține în continuare în funcție după solicitarea de revocare a ministrului Justiției și după solicitările din ce în ce mai insistente de demitere din partea unor importate segmente ale societății politice și civile. Practic, cei doi, primul, omul politic numărul unu asumat de PNL, cel de-a doilea, acuzat de o parte a societății în baza unor probe de crime împotriva umanității sub regimul comunist și de nereguli grave în calitate de procuror general constatate de ministrul Justiției, rămân strâns îmbrățișați și formează un binom. Unul reprezintă puterea politică a statului, celălalt, puterea represivă a statului.
Ei bine, pentru categoria de liberali și de electorat liberal pe care am definit-o mai sus, dezvăluirile legate de trecutul lui Augustin Lazăr au un efect infinit mai mare decât dezvăluirile despre trecutul, și el discutabil și scandalos, al lui Klaus Iohannis. Acești liberali și acești cetățeni din bazinul electoral sunt revoltați și transmit semnale din ce în ce mai puternice în sensul că, sub formă de protest, vor refuza unii să mai tragă iar alții să mai voteze cu partidul pe care l-au susținut până acum la europarlamentare și cu persoanla pe care au susținut-o până acum la prezidențiale. La acest capitol, există o pierdere consistenă și indiscutabilă
A doua parte a noului PNL este alcătuită din foști PDL-iști, un partid desprins de către Petre Roman din fostul FSN, între altele și pentru a se delimita de ștampila PCR purtată de partidul-stat creat de Ion Iliescu. Ca și în vechiul PNL, și aici aveam de-a face, în proporții diferite, cu aceleași categorii de activiști și de electori. Și aici există segmente semnificative care, șocate fiind de trecutul lui Augustin Lazăr, de torționar al unor deținuți politici anticomuniști și de încrâncenarea cu care Kaus Iohannis îl ține agățat în fruntea Parchetului General, se îndepărtează în plan electoral de PNL și de președinte. Dacă exstă cumva o „ciumă roșie", ei nu admit sub nicio formă ca aceasta să le fie atribuită și lor. Activiștii nu vor activa în cele două campanii iar electorii nu vor vota sau, și mai grav, se vor îndrepta căre alte formațiuni politice.
Dacă la acest capitol legat de PNL asistăm indiscutabil la o reorientare politică a electoratului, să vedem ce se întâmplă în celelalte partide politice. USR este a doua locomotivă electorală a frontului anti-PSD. Această formațiune politică relativ nouă, care speră să adune minimum zece la sută din electorat, este alcătuită din activiști de bună credință, dar și din activiști cu un trecut și cu un comportament discutabil, la fel cum stau lucrurile și în cazul PNL. Electoratul USR, alcătuit dintr-o proporție semnificativă de tineri și de intelectuali, este însă indiscutabil mai sincer în atitudinile sale decât membrii legitimați și cotizanți ai partidului - și mă refer în special la cei plasați la vârf. Acest electorat în general nu are nicio legătură vinovată, nici măcar prin descendență, cu regimul totalitar de tip stalinist sau comunist. În schimb, conjunctural, dar sincer, sprijină frontul anti-PSD. În măsura însă în care Klaus Iohannis se identifică în mentalul acestor oameni cu Augustin Lazăr, iar Augustin Lazăr se identifică cu „ciuma roșie", reacția activiștilor și publicului USR nu poate fi decât de deconcertare, în cel mai bun caz, și de respingere, în cea mai rea situație din perspectiva președintelui României. Deci și aici se pierd voturi.
Nu mă voi referi în cele ce urmează la celelalte formațiuni, care conjunctural îi fac opoziție PSD-ului din motive de strategie electorală sau pur și simplu din ură față de Liviu Dragnea, așa cum se întâmplă în cazul Pro România. Mă voi concentra însă asupra societății civile. Și mă refer exclusiv la acea societatea civilă care, teleghidată sau nu, își afirmă cel puțin declarativ voința de a pune capăt unui trecut legat de statul totalitar comunist. Și acest electorat al acestei părți din societatea civilă, începând chiar cu #Rezist, este electrocutat. Dacă nu de dezvăluirile vizându-l pe Augustin Lazăr, în orice caz de legăturile suspecte dintre acesta și președintele Klaus Iohannis, care
îl susține. E greu de spus ce se va întâmpa la europarlamentare. Dacă acești oameni vor mai vota. Și cum vor mai vota. Și dacă se vor mai prezenta la un referendum pe teme de Justiție, atâta timp cât în fruntea Parchetului General e cine e, iar președintele continuă să joace rolul de protector al acestuia. Mai grav este însă ce se va întâmpla la prezidențiale. Semnalele care vin din această direcție ne arată că acest electorat se va reorienta către un alt candidat. Deocamdată nu știm care. Pentru că, legată prea strâns în triunghiul format cu Klaus Iohannis și Augustin Lazăr, nici Codruța Kovesi, cu descendența ei indirectă din statul totalitar, nu mai este eligibilă.
Cam acestea sunt primele semnale electorale din interiorul frontului anti-PSD. Efectele negative de aici se pot însă concretiza în efecte pozitive dincolo. Acolo unde electoratul PSD și ALDE, eliberat cel puțin parțial de anatema „ciumei roșii", care și ea este redistribuită, poate deveni mai motivat să se prezinte la urne pentru a-și promova listele de eurocandidați, precum și candidații la prezidențiale.
Cu cât triunghiul, care pare unul al Bermudelor, alcătuit din Iohannis, Kovesi și Lazăr, funcționează mai mult și cu cât este mai vizibil, cu atât într-o parte a spectrului politic se poate produce o hemoragie electorală mai periculoasă.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu