Cursa de şoareci din Balcanii de Vest? Redeschisă şi mortală
Postat la: 14.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Este lângă noi. S-a deschis. Este activată la potenţial maxim şi poate provoca oricând un dezastru prin contaminare progresivă a nu se ştie câte din fostele regiuni componente ale fostei Iugoslave devenite odată tot atâtea părţi combatante într-un teribil război civil.
Antrenând implicarea directă a forţelor NATO, mai apoi garante, alături de cele ale UE, ale procesului de pace şi respectării înţelegerilor internaţionale care au dus la actuala împărţire statală.
Momentul care a reprezentat chintesenţa eforturilor locale şi internaţionale de impunere a unei soluţii paşnice a fost Acordul de la Dayton semnat în 1995 de reprezentanţii Bosniei şi Herţegovinei, Croaţiei şi Iugoslaviei (care, în acel moment, avea în componenţă Serbia şi Muntenegru). Acordul a fost semnat de preşedinţii Slobodan Milosevici, Alija Iserbergovici şi Franjo Tudjman.
Se anunţa recunoaşterea Bosniei-Herţegovina drept un stat compus din două entităţi, Federaţia bosniacă şi Herţegovina, în principal compuse din musulmani bosniaci şi o majoritate croată şi, de cealaltă parte, Republica Srpska, compusă majoritar din sârbi. Era stabilită şi formula de conducere, o entitate trilaterală care reprezintă şi acum cele trei grupe majoritare de populaţie: bosniacii, croaţii şi sârbii. La început, forţele NATO au primit responsabilitatea de menţinere a păcii, apoi forţele UE au preluat răspunderea asigurării stabilităţii în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi, în termenii Acordului, a fost creată poziţia de Înalt Reprezentant pentru BiH gerată de OSCE. Iar Uniunea Europeană a investit eforturi absolut considerabile, aveţi aici portal special destinat iniţiativelor politice, economice şi de securitate al UE în Balcanii de Vest.
În luna octombrie a acestui an, Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în trilaterala de conducere a BiH a spus că Republica Srbska se va retrage din principalele instituţii ale BiH, asta incluzând armata, organismele de securitate, sistemul judiciar şi cel fiscal. Intenţia anunţată s-a transformat în realitate pe 10 decembrie prin votul din adunarea legislativă a Republicii Srbska care a consfinţit demararea procesului respectiv.
În luna noiembrie, Christian Schmidt, actualul Înalt Reprezentant, a publicat un Raport extrem de critic la adresa lui Dodik, acuzându-l de promovarea de politici secesioniste şi de subminare a Acordului de la Dayton. A mai precizat şi că BiH se confruntă cu cea mai mare primejdie existenţială de la finele Războiului Bosniac în 1995.
Am primit raportul extensiv privind BiH pus la dispoziţia membrilor Parlamentului britanic care va dezbate pe 16 decembrie situaţia din regiune, în paralel cu analizele care au loc acum în instituţiile europene şi la Washington, toată lumea devenind conştientă că s-a redeschis cursa de şoareci şi realizând potenţialul său mortal, local şi posibilă contaminare regională. Citiţi vă rog raportul şi vă veţi aduce aminte de tragedia enormă reprezentată de războiul din 1992-1995, cel mai sângeros înregistrat în Europa după finele celui de-al Doilea Război Mondial şi care a provocat peste 100.000 de victime şi generând o migraţie necontrolată care a afectat milioane de persoane.
Acesta este contextul în care, la deschiderea cursei de şoareci de care vorbeam, cu care Dodik spune că puţin îi pasă de sancţiunile care deja au început să curgă din partea americanilor şi europenilor, adăugând că exact acest lucru îi va aduce pe sârbii săi mai aproape de „prietenii lor adevăraţi", referindu-se din nou în mod direct la legăturile sale personale, de altfel de numeroase ori invocate public, cu preşedintele Vladimir Putin.
Pe de altă parte, un semnal foarte interesant vine din partea europenilor, cea mai importantă fiind o declaraţie care vine din parte Grupului Verzilor din PE care anunţă că Uniunea Europeană poate reacţiona militar dacă se continuă încercarea de anulare a deciziilor din Acordului de la Dayton, în acest caz fiind posibilă trimiterea în zonă a unui contingent de 6000 de militari. Reprezentanţii grupului Verzi/EFE din Parlamentul European au sosit în Bosnia la finele săptămânii trecute şi au au transmis că PE nu va rămâne „doar un observator al crizei din BiH": Thomas Woltz, un europarlamentar care a fost la Sarajevo împreună cu Romeo Franz, reprezentatul preşedintelui comisiei PE pentru cooperarea cu BiH şi Kosovo a afirmat pentru N1 că „avem garanţii din partea generalilor (din UE, n.n) că, în mai puţin de 24 de ore, pot deplasa aici 6000 de soldaţi".
Posibil? Teoretic da, în cazul în care OSCE va solicita oficial acest lucru. Aveţi aici cel mai recent şi cel mai plin de îngrijorări şi semnale foarte serioase document emis de preşedinta în exerciţiu a OSCE şi de secretarul general al organizaţiei privind situaţia din BiH. Se vorbeşte acolo despre paşii făcuţi de reprezentanţii Republicii Srbska „care escaladează tensiunea şi sunt împotriva a ceea ce s-a realizat în aceşti ultimi 25 de ani... punând în primejdie ordinea constituţională, pacea şi stabilitatea din ţară şi din întreaga regiune". Şi dacă asta este evaluarea, mai sunt foarte puţini paşi de făcut până când să apară o cerere oficială de intervenţie militară din partea forţei de reacţie rapidă a UE sau, aşa cum cer deja mai multe voci din partea musulmană a Bosniei-Herţegovina, chiar o redesfăşurare a unor contingente NATO.
Chiar dacă Dodik multiplică acum un cu totul nou tip de mesaj, jurându-se că răspunsul celor din Republica Srbska nu va fi nicidecum unul militar, asta nu poate fi nicidecum o garanţie care să poată fi luată în serios. Am fost în zonă în perioada războiului şi ştiu foarte bine că ororile genocidului petrecut atunci nu pot fi şterse din memoriile individuale şi colective. Poate să existe dorinţa fermă de a le acoperi cu beneficiile unei existenţe paşnice şi de pedepsire exemplară a vinovaţilor, aşa cum se întâmpla la Haga, dar memoriile acelea sunt stafii care pot fi rechemate oricând să anime dorinţele de răzbunare.
Trăiesc încă martorii direcţi ai atrocităţilor, fiecare familie de zonă, indiferent de comunitatea etnică, are propria sa poveste de imensă durere legată de rudele dispărute fără urmă, torturate în moduri inimaginabile, aruncate în gropi comune şi neidentificabile nici acum. De aici temerea tuturor că istoria se poate oricând repeta şi că, în actualele condiţii de tensiuni internaţionale, poate exista posibilitatea unei implicări directe a Rusiei care să răspundă unei cereri de ajutor din partea oficialilor din Republica Srbska, eventual susţinuţi de Republica Serbia, deocamdată însă extrem de prudentă în afirmaţii războinice. În schimb, Dodik a anunţat ieri că începe imediat lucrările unui mare proiect strategic în domeniul energetic, construcţia unei interconexiuni pentru transportul de gaze naturale din Serbia, continuare a conductei ruseşti TurkStream precum şi construcţia a două centrale electrice în regiune.
Interesantă mişcare deoarece, astfel, Rebublica Srbska ar obţine, individual şi nu ca parte integrantă din BiH, statutul de jucător independent energetic în condiţiile în care ceilalţi, cu excepţia Serbiei, au mari probleme provocate de criza energetică. Şi, de ce nu, poate că în acest sens trebuie înţeles mesajul de acum două zile al preşedintelui sârb Vucic care spunea că, tocmai din cauza crizei energetice, "urmează să dispară ţări, avem această problemă în toată Europa".
Desigur, analiza greutăţile economice cu care se confruntă Europa. Totuşi, avertismentul sună mai larg şi cine ştie exact oare care sunt acele ţări care urmează să dispară? Şantaj energetic pe faţă la mâna a doua, vorbind în numele altcuiva şi profeţind deschiderea unui front vechi/nou în Balcanii de Vest? În condiţiile astea, orice dezvoltare viitoare este posibilă.
Cristian Unteanu
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu