Cum va funcționa Guvernul Ciolacu
Postat la: 07.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Intențiile lui Marcel Ciolacu sunt parțial explicite, parțial sugerate. Ele se referă la două capitole distincte: programul de guvernare și compoziția Guvernului. Păstrând firește algoritmul convenit în coaliție. Vrajba dintre PNL și PSD, dar și din interiorul fiecărui partid în parte, ar putea să aibă la origine nu atât noua alcătuire a Executivului, cât noul program de guvernare. Cine și cum îl face?
Viața este cât se poate de dinamică. Ceea ce era valabil în urmă cu un an și jumătate, când la putere a venit generalul cu patru stele Nicoale Ciucă în fruntea coaliției celor trei partide, nu mai stă în picioare și azi. Circumstanțele economice s-au schimbat. La nivel mondial, la nivel european și în plan național. În mod firesc, programul de guvernare pentru următorul an și jumătate trebuie să sufere modificări. Să le spunem „adaptări". Cine și cum operează aceste modificări? Nu avem cum să știm în detaliu ce se întâmplă în spatele ușilor închise. Aparent însă, prin declarațiile pe care le face destul de frecvent, președintele PSD, Marcel Ciolacu, lasă impresia că noul program de guvernare este elaborat exclusiv în laboratoarele de gândire ale partidului pe care-l conduce. Dacă e așa, nu prea e în ordine. Va fi greu, dacă nu care cumva imposibil ca un asemenea proiect să poată fi oficializat într-un program de guvernare și impus pur și simplu partenerilor de coaliție. În definitiv, tocmai fiind vorba de o coaliție, programul de guvernare cu care noul Executiv se va angaja în Parlamentul României nu poate fi apanajul unui partid. Este un program a coaliției. Deci el trebuie să fie rezultatul unor negocieri între PSD, PNL și UDMR. Aparent nu se fac niciun fel de eforturi în această direcție.
Cu o frecvență din ce în ce mai mare, Marcel Ciolacu, dar și alți lideri PSD anunță o serie de măsuri care sunt preconizate și care, în principiu cel puțin, sunt în contradicție cu principii și reguli fundamentale în baza cărora liberalii au guvernat până în prezent. Cum ar fi de pildă cota unică de impozitare. Care încet-încet nu mai e unică. Dacă PSD nu negociază punct cu punct proiectul pe care îl elaborează cu partenerii săi din coaliție, dar și cu partenerii sociali, sindicate și patronate, lucrurile vor ieși rău. Se poate ajunge în situația în care președintele Klaus Iohannis să refuze pur și simplu în prima fază să-l nominalizeze pe Ciolacu, făcând însă o altă nominalizare a unui membru PSD pentru poziția de premier, iar în a doua fază, dacă se rupe coaliția, să încerce să forțeze un guvern minoritar, renominalizându-l pe Nicolae Ciucă.
Într-o asemenea ipoteză, vor izbucni puternice răfuieli interne, atât în PSD cât și în PNL. În PSD, pentru că unii fruntași ai partidului nu vor accepta cu inima ușoară să-și piardă privilegiile, să plece de la pupitrul cu butoane, și în PNL, întrucât guvernând în minoritate într-o perioadă extrem de complicată, partidul se vulnerabilizează și mai mult din punct de vedere electoral și vor fi destul de mulți liberali care nu vor accepta cu inima ușoară această situație. Și perspectiva sumbră a pierderii alegerilor în toate cele patru runde din 2024.
Cu totul altceva este însă dacă Marcel Ciolacu și echipa sa finalizeză cât se poate de repede un program de guvernare, pe care îl prezintă partenerilor din coaliție sub formă de proiect și îl dezbat cu aceștia, astfel încât să se convină asupra unei forme definitive, care să fie supuse aprobării Parlamentului cu ocazia investirii.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 8.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu