Cum se ajunge de la Aleksandr Dughin la Călin Georgescu
Postat la: 28.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
De mai multă vreme vreau să scriu un articol despre originile ideilor lui Dughin, am strâns o documentare destul de serioasă, dar n-am apucat să scriu articolul.
Foarte pe scurt: ideile lui Dughin provin dintr-o zonă bizară, formată în afara lumii intelectuale/ științifice oficiale din Uniunea Sovietică a anilor 70-80, o zonă a cercurilor de lectură, coordonată de maeștri spirituali/ îndrumători/ guru/ mesia și etc. Oameni care căutau altceva decât materialismul dialectic oficial și ajungeau la sincretisme de tip yoga + islam + creștinism + buddhism + orice se mai găsește, care umblau pe tot soiul de căi meta/ para/ cvasi științifice.
Grupul din care făcea parte Dughin avea un fel de obsesie pentru Ahnenerbe SS, Soarele Negru, Shambala și lumea secretă din interiorul globului pământesc - care este mult mai mare decât globul de la suprafață. Prima soție a lui Dughin din acea perioadă a fost în anii 90 fondatoarea mișcării LGBT de la Moscova. Natural, grupurile astea erau atent monitorizate, deși li se permitea existența câtă vreme nu intrau în conflict cu materialismul dialectic de partid și de stat.
La noi a existat celebrul Dosar Oculta, în care securiștii urmăreau la grămadă masoni, yoghini, karatiști, judokani, taichichuan și practicanți îndârjiți de origami la domiciliu, în stilul clasic al comunismului românesc de combinație Stalin + Caragiale (pentru că așa e la noi, orice + Caragiale). (Își mai amintește cineva de specialistul în ezoterism Gelu Voican Voiculescu? Tot din zona asta provenea și el.)
Călin Cotoi a șăruit o postare a lui Ștefan Baghiu unde sunt analizate originile ideilor lui Călin Georgescu, respectiv dintr-o zonă paralelă cu cea descrisă mai sus. Zona asta din România se suprapune cumva cu Dosarul Oculta, dar nu foarte mult, este mai degrabă cvasi-oficială - pentru că la români opoziția se face din interior. Nu sunt 100% de acord cu Ștefan Baghiu, are un punct de vedere dogmatic asupra perechii sincronism/ protocronism. (În condițiile în care sincronismul a devenit religie de stat în România și orice încercare de discutare a sincronismului este automat denunțată drept o erezie de ziariști deprofesionalizați precum Cristian Pantazi, dar asta e o altă discuție, pentru după alegeri).
Unde vreau să ajung de fapt: setul de idei, originea ideilor la Dughin și Georgescu sunt paralele, simetrice, în oglindă - seamănă în măsura în care sunt produsele unei epoci asemănătoare, provin de la niște oameni care s-au confruntat cu probleme asemănătoare, însă sunt specifice locului de origine. Transmutația ideilor legionare în setul de idei national-ceaușiste nu îl transformă pe Ceaușescu în legionar; la fel obsesia grupului de tinerețe al lui Dughin față de Ahnenerbe SS nu-l face pe Dughin membru al SS/ nazist.
Ideile promovate de Călin Georgescu sunt niște bizarerii marginale dintr-o zonă meta/ para/ cvasi științifică. Unii poate vă amintiți de delirul din anii 80 când toată lumea își făcea piramide de sârmă cu centru energetic și filtra apa sau se încărca energetic, în sfârșit, care și cum reușea, după propriile puteri. Zona asta a fost potențată de noile tehnologii, a fost alimentată cu noi chestiuni pentru care este nevoie de explicații. De ce au succes?
Păi sunt o grămadă de motive: decerebrarea clasei politice și feudalizarea sistemului politic, subordonarea mass-media față de guvern și structura de clan a actualului sistem feudal de putere, colapsul sistemului public de educație, abandonarea oricăror reguli și inducerea unei stări generale de anomie.
George Damian
ULTIMA ORA
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
-
Scandal în coaliția de guvernare din cauza ordonanței "trenuleț". Liberalii sar la ceartă cu ungurii si pesedistii
Ordonanţa "trenuleţ" a iscat primul scandal în coaliţia de guvernare. Liberalii sunt nemulţumiţi de două dintre măsurile prevăzute în ordonanţă. Mai mult, ordonanţa care aduce austeritate şi tăieri ar încalca programul de guvernare.
-
Rusia se pregătește de un război cu Japonia și Coreea de Sud - țările pro-americane de la frontiera sa
Armata rusă a pregătit o listă de 160 de facilități în Japonia și Coreea de Sud în cazul unui potențial război cu cele două țări, relatează publicația Financial Times, care a primit documente secrete ale armatei ruse din surse occidentale.
-
Câinii Schengen: Un cățel a trecut primul frontiera libera în Vama Petea. Poliția l-a primit cu urale!
Românii au așteptat ani buni să poată circula fără controale în spațiul Schengen. Dacă mulți și-au dorit vacanțe fără cozi la vamă, transportatorii au fost de departe cei mai fericiți.
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potrivit unui înalt responsabil iranian apropiat ayatollahului Ali Khamenei.
-
Obiceiuri și superstiții de Anul Nou. Ce nu este bine să faci pe 31 decembrie și 1 ianuarie pentru a nu rămâne fără bani tot anul ce vine
Simboluri, colinde şi obiceiuri păgâne marchează, în datina românească, ultima zi a anului vechi şi în prima a celui nou. În Muntenia se umblă cu capra, în Moldova cu ursul, „mascaţii" sunt în Bucovina, iar în noaptea dintre ani se pun vâsc, struguri şi smochine pe masă, pentru belşug.
-
TikTok, amendată cu 10 milioane de dolari pentru provocările mortale care circulă pe platformă
Venezuela a amendat, luni, TikTok cu 10 milioane de dolari pentru „neglijența" sa privind controlul provocărilor online care circulă pe platformă. Decizia vine după ce trei adolescenți din țară au murit după ce au luat parte la o provocare periculoasă.
-
O pastilă pentru câini ar putea să conțină secretul longevității oamenilor. La patrupede li s-a prelungit viața cu patru ani
O companie americană de biotehnologie se pregătește să lanseze o pastilă de longevitate cu aromă de carne de vită pentru câini, care le-ar putea prelungi viața cu până la un an - iar unii oameni de știință cred că medicamente similare ar putea face același lucru pentru oameni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Frica de Georgescu
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.VICTORIA A LA PIRUS A SISTEMULUI. TIC-TAC!
- 10.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu