Cum ar putea fi anchetată Kovesi, fără Kovesi
Postat la: 18.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Iată o întrebare extrem de actuală. În calitate de suspectă pentru trei infracțiuni, Laura Codruța Kovesi nu a fost niciodată audiată. E adevărat că a fost chemată în fața unui procuror al Secției speciale în vederea primei ei audieri ca suspectă, dar acest eveniment nu s-a produs. Imediat după ce i s-a comunicat această încadrare, Kovesi a recurs la un tertip pentru a trage de timp. Procedura a fost astfel întreruptă, iar suspecta a plecat în scurt timp din țară. Ce urmează? Cum se poate desfășura ancheta în absența celui anchetat?
Un suspect sau un inculpat are posiblitatea garantată de lege de a refuza să participe la propria sa anchetă. Dar pentru ca acest refuz să se producă, în cazul în care aceasta este intenția doamnei Kovesi, atunci este necesară, pentru început, cel puțin o audiere. O audiere în cursul căreia procurorul să-i solicite să răspundă la întrebări, iar suspecta să declare în scris că refuză. Că își exercită dreptul la tăcere. Abia apoi ancheta se poate derula fără ea, până în momentul în care i se schimbă încadrarea din suspect în inculpat, când, din nou, este obligatorie invitarea doamnei Kovesi în fața procurorului de caz. Și, în fine, ultima oară ea trebuie să se prezinte pentru a afla care este conținutul rechizitoriului, înainte ca acesta să fie trimis în instanță. Acestă procedură a fost scurtcircuitată de la Laura Codruța Kovesi.
Procurorul de caz, confruntat cu solicitarea doamnei Kovesi privind recuzarea, a fost silită să aștepte un timp rezonabil, până când șeful Secției s-a pronunțat. Recuzarea fiind respinsă, în mod normal, doamna Kovesi trebuie rechemată la Parchet printr-o citație, pentru reluarea procedurii. Acest eveniment urmează să se producă în mod logic în cursul acestei săptămâni. Pentru că altfel ancheta stă pe loc. În noua calitate, cea de suspect, Kovesi are dreptul legal de a fi reprezentată de un avocat, iar acesta poate asista la interogarea altor martori. Cum de altfel și Kovesi poate asista.
Ceea ce înseamnă transformarea doamnei Kovesi în navetistă. După weekendul petrecut fără rost la Bruxelles, weekend în care cel mult s-a întâlnit pentru a pune capitala Europei la cale cu Siegfried Mureșan, Kovesi va trebui să revină la București pentru reluarea procedurii. Nu poate refuza, întrucât în această eventualitate poate fi adusă cu mandat. Dacă este cazul, cu mandat de urmărire internațională.
Abia în acestă eventualitate, acuzațiile opoziției cum că împotriva fostului șef DNA se produce o înscenare, ar putea căpăta oarecare consistență, dacă și numai dacă noua convocare la Secția specială va coincide cu datele, am înțeles, de 26 și 27 februarie, când aceeași Kovesi urmează să fie audiată în fața mai marilor europeni. În mod logic, ea va fi citată înainte.
Dacă în uma acestei citări și în urma primei audieri în calitate de suspectă și poate ca o consecință a informațiilor furnizate între timp de alți martori și de restul probatoriului administrat între timp, Laurei Codruța Kovesi i se va schimba din nou încadrarea din suspect în inculpat, ei bine, atunci își va pierde calitatea de procuror. Cum ar fi ca noul Parchet European să fie condus de o persoană care, nici în țara ei și niciunde în altă parte, nu are calitatea de procuror?
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu