Cu sânge pe pereți
Postat la: 05.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Coaliție cu năbădăi? Puțin spus. În realitate, avem deja sânge pe pereți. Alianța împotriva naturii, între PSD și PNL, struțo-cămila politică își dă obștescul sfâșâit. Sub ochii noștri. Liberalii au înțeles ce au de făcut, pentru a salva ce mai e de salvat. Să se năpustească cu capul înainte, asumându-și și cuvenitele riscuri împotriva PSD.
Cu alte cuvinte, opoziție în interiorul puterii. Fix ceea ce a făcut și PSD, atâta timp cât la Palatul Victoria au existat premieri PNL. Cenzurându-i pe liberali, social-democrații și-au asigurat, în schimbul lipsei de loialitate, a ieșirilor politice perverse, conservarea unei cote ridicate în sondajele de opinie. În România Educată, nu a fost deloc complicată această operațiune de simulare. Deși s-au aflat împreună la guvernare, social-democrații au izbutit cu succes să le pună în cârcă liberalilor toate bâlbele executivului și, cu atât mai mult, toate greșelile extrem de costisitoare pentru cetățean. În felul acesta, PSD și-a conservat într-un mod cinic dar magistral electoratul. În timp ce PNL a scăzut vertiginos în sondaje.
În săptămâna care tocmai s-a încheiat, roata s-a întors. Liberalii s-au trezit la viață. Tâmpenia iluzoriului proiect a listelor comune la europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale a luat sfârșit. Am repetat-o de câte ori am putut. Un astfel de proiect era născut mort. Două partide din familii europene diferite, aflate în concurență și uneori chiar în coliziune, nu puteau candida pe liste comune. Cum adică? Să meargă ținându-se de mână în fața alegătorilor și apoi „ura și la gară", să se despartă, odată ajungi la Bruxelles? Și la locale ce s-ar fi putut întâmpla? Să încerce să-i aburească pe cetățeni? Să se susțină într-o localitate liberalii pe socialiști și în altă localitate socialiștii pe liberali, convingându-i pe cetățeni că așa e bine? Iar după alegeri, inevitabil, să-și scoată ochii? Iar cetățenii să-i aplaude? La fel în ceea ce privește parlamentarele. Iar dacă vorbim despre prezidențiale, ideea candidatului comun era o înșelătorie și mai mare. Iar în final, o prostie fără seamă.
Toată această poveste a alegerilor mână-n mână de la sfârșitul anului viitor a fost, după opinia mea, moșită de câteva personaje șmechere din PSD, cu singurul scop de a-i anestezia pe liberali, inoculându-le iluzia că la alegeri vor beneficia de un transfer de favorabilitate, iar după alegeri vor rămâne bine mersi împreună la putere. În felul acesta, PSD a câștigat un timp prețios. Un timp în care Ciolacu a fost lăsat să respire. Un timp în care decontul a putut fi împărțit frățește, deși costurile guvernării, în mod cinstit, trebuiau suportate, în cea mai mare parte, de PSD. În felul acesta, social-democrații au mai câștigat un timp în care și-au putut consolida prima poziție în preferințele electoratului, iar liberalii au continuat să scadă. Acest ciclu s-a încheiat.
În momentul în care generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, încă președinte al unui partid în care a aterizat, nici el nu știe cum și de ce, împins de la spate, și-a anunțat candidatura la prezidențiale, cuțitele liberale au fost scoase pe masă. Instantaneu. Iar primul atac s-a dezlănțuit cu cinism, chiar împotriva unei importante decizii luate în coaliție, pe controversata temă a cash-ului. Brusc, liberalii lasă impresia că au înțeles că unele prevederi ale actului normativ sunt de-a dreptul draconice. Și că au luat pe nepregătite populația. În felul acesta, un personaj extrem de pitoresc, cum este Rareș Bogdan, a descoperit brusc un adevăr la mintea cocoșului. Și anume că, de pildă, este imposibil pentru un țăran de la Cuca Măcăii să-și cumpere lemne de foc, pentru toată iarna, cu sub 1000 de lei plătiți din mână. Și că este de asemenea imposibil ca acesta, neposesor al unui card, și deci neposesor al unui cont, să-și poată achita lemnele printr-un procedeu electronic.
Am dat exemplul de mai sus în încercarea de a sugera că startul luat de liberali în exercitarea „opoziției din interiorul puterii", are drept obiectiv recuperarea electoratului pierdut. Sau, la limită, conservarea a ceea ce a mai rămas, după ce PNL și-a pierdut substanța liberală și națională și a abandonat lupta pentru drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.
Și unora și celorlalți, AUR le suflă în ceafă. Partidul lui George Simion este deja pe locul 2 în preferințele electoratului. Iar dacă roata se întoarce și PSD urmează să fie tocat mărunt de liberali, atunci AUR va câștiga, rând pe rând, cel puțin trei alegeri. Dacă nu cumva și prezidențialele, unde până în prezent nu se profilează decât 2 iepurași. Iepurașul de la PSD și iepurașul de la PNL.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Cum a apărut teoria conform careia Pamantul ar fi gol pe dinauntru si civilizatii superioare locuiesc spre centrul Terrei
În mod cert, credinţa că Pământul este gol, a fost şi încă mai este, extrem de răspândită în multe părţi ale lumii. De-a lungul vremii, mulți scriitori au preluat această idee și au scris romane pe această temă, iar Jules Verne, cu a sa Călătorie în centrul Pământului este cel mai cunoscut.
-
Au facut un experiment cu plățile cash în Suedia, țara care a renunțat aproape în totalitate la tranzacțiile cu numerar și uite ce au pățit!
Cash-ul mai poate fi folosit doar în așa numitele „insule de numerar" în Suedia. E vorba de niște zone de unde oamenii în vârstă, care nu știu să se descurce cu tehnologia, îți procură alimentele de bază. Pe lângă acestea realități un studiu efectuat în țara scandinavă a dat peste cap toate datele specialiștilor.
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - care a fost dat azi publicității și care punctează gravele abateri de la democrație ale statului român este meritul unui om pe care îl putem numi eroul necunoscut al luptei contra abuzurilor regimului Iohannis.
-
Cercetare cu peste 2 milioane de subiecti: Vaccinurile mARN folosite la Covid modifică personalitatea oamenilor
Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat un studiu amplu, cu peste 2 milioane de participanți, care a fost publicat în renumitul National Journal.
-
S-a găsit satul din România unde locuiesc aproape 100 de daci: Locuitorii păstrează obiceiurile străvechi și au porecle de animale
Satul Târsa, situat în Munții Șureanu, cu o populație de sub 100 de locuitori, a devenit un loc tot mai vizitat de turiști datorită îmbunătățirii drumurilor și includerii sale pe traseul Via Transilvanica.
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
-
O să facă față guvernul Ciolacu celor mai importante 10 riscuri guvernamentale si publice din 2025? Dacă nu, o să fie un an de teroare financiară
Având în vedere incertitudinea economică și presiunile financiare cu care se confruntă atât autoritățile guvernamentale, cât și cetățenii, practicile actuale nu mai reprezintă o opțiune viabilă. Organizațiile guvernamentale și din sectorul public vor trebui să facă o serie de compromisuri dificile și posibil greu de acceptat, care sunt necesare pentru a atenua riscurile și a preîntâmpina crize mai grave în viitor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Furtul aurului dacic a fost comandat de un actor statal
- 3."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 4.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 5.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 6.Salut, David
- 7.Hemiplegia morală definitivă
- 8.Schimbarea Americii și a lumii
- 9.Nu te TEME, popor român!
- 10.Iranul, model pentru regimul de la București
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu