"Criza valutară" s-a stins înainte de a începe!
Postat la: 24.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sunt ani buni de când piaţa valutară si-a consolidat un bun sistem imunitar, pe deplin funcţional, împotriva riscurilor de instabilitate. Mai întâi, cursul leu-euro a început şi a continuat să urce ori să coboare cu măsură, evitând excesele şi reacţionând adecvat la desele schimbări de ritm şi de împrejurări, atât interne, cât şi globale.
Apoi, şi-a extins cadrul de acţiune dincolo de spaţiul geografic românesc, până la Londra, Frankfurt şi mai departe, fapt ce a făcut să sporească interesul pentru leu pe marile pieţe financiare ale lumii. Şi, mai cu seamă, a făcut performanţă sfidând manualele: în ultimii 14 ani, între care şapte măcinaţi de inflaţii galopante, leul s-a depreciat faţă de euro doar cu 99 de bani pe o piaţă absolut stabilă.
Analiza cursei leu-euro din perioada 28 februarie 1998 - 1 septembrie 2006 (etapa finală de trecere la convertibilitatea deplină a monedei naţionale) şi până în prezent, arată o linie a creşterilor de valoare ce a alungat din memoria publică forfota schimburilor pe sub mână de până atunci, din strada Covaci - centrul zonei negre a pieţei valutare. Zona în care, încă din ianuarie 1990, se făcuse treaba murdară a „redistribuirii" valutei la preţuri excentrice. România n-a scăpat de aceasta „piaţă paralelă", ce trăgea înapoi economia, nici cu poliţia, nici cu dispoziţii administrative; i-a venit de hac antidotul cel mai puternic - liberalizarea o sută la sută a pieţei valutare. Şi iată cum, la începutul lunii martie - timp de o săptămână - piaţa neagră valutară a avut iluzia... că s-ar putea reactiva.
N-a fost panică, aşa cum li s-a părut multora dintre formatorii de opinie, dar zarvă a fost din belşug. Două zvonuri, unul că rata de schimb valutar va sări agresiv peste pragul de 5 lei pentru un euro şi altul că a intervenit o criză de euro, împrăştiate pe canalele comunicării emoţionale în tandem cu şocul războiului din Ucraina, au găsit destui creduli, care au dat buzna la bănci şi la casele valutare să-şi schimbe leii pe euro. Unora, care aveau lei în depozite bancare şi au acceptat ca schimbul valutar să le fie făcut în conturi, operaţiunea le-a fost efectuată pe loc. Altora însă, cu depozite în euro sau în alte valute, pe care au vrut să le lichideze şi să primească în schimb bani fizici - bancnote euro! - cererea nu le-a putut fi onorată deîndată. Aşa s-a încins zarva.
A fost dat uitării faptul că chiar şi în vremuri bune, în momente de calm deplin, cererile de retrageri de valută impuneau o amânare, de fapt o programare peste câteva zile, până când banca se aproviziona cu valută fizică. Pentru că nicio bancă, în nicio împrejurare, nu ţine în depozite BANI FIZICI - lei, euro, dolari sau alte valute. Şi nici banii din conturi. Ar fi curată nebunie să se întâmple aşa ceva. Banii circulă, banca nu este decât un intermediar între cei care economisesc şi cei care au oportunităţi de consum sau de investiţii. Cu atât mai mult în vremuri agitate, când s-au adunat mai multe cereri de retrageri, băncile au avut nevoie de câteva zile ca să le satisfacă. Multe bănci s-au unit şi au angajat avioane speciale ca să aducă în ţară, de peste graniţe, valută în stare fizică. Bancnote. În situaţia dată, nerăbdarea şi agitaţia luând amploare, au apărut cozi la casele de schimb. Şi raţionalizări, în situaţia în care casele valutare pot să schimbe valută doar în limita în care cumpără de la populaţie. Prilej să vedem cum, în faţa băncilor şi a caselor de schimb, au reintrat în scenă „agenţii" pieţei negre. Valuta s-a scumpit brusc.
A fost însă un episod de scurtă durată şi de mică intensitate. Pentru că, după numai o săptămână, balonul s-a spart. Cozile de la casele de schimb au dispărut, cursurile au fost reaşezate în limite rezonabile, iureşul retragerilor s-a potolit. În lipsă de cerere, piaţa neagră a dispărut tot atât de repede cum apăruse.
Unde găsim explicaţia? In substanţa şi în logica pieţei valutare! Unde cursul de schimb si-a văzut de drumul lui în loc să sară peste pragul de 5 lei pentru un euro. Mai mult, si-a schimbat direcţia de miscare: s-a apreciat! Iar când scriu că „s-a apreciat" nu am în vedere o ieşire din ritm, un galop care, apoi, să impună o corecţie, un efect de pendul pe care să-l forţeze realitatea pieţei. Nu! Tot aşa cum episoadele de depreciere au fost procese calme pe o piaţă stabilă, leul cedând în etape lungi doar câte un sfert sau câte o jumătate de ban, actuala apreciere este un proces la fel de calm, cu câştiguri de câte un sfert sau de câte o jumătate de ban. În aceste timpuri grele, în care criza globală se extinde iar inflaţia nu dă semne că şi-ar încetini ritmul de creştere, avem în piaţa valutară un stâlp de stabilitate.
S-au făcut auzite, în spaţiul nostru public, şi voci care au susţinut că evoluţia bună a pieţei noastre valutare, din această primăvară, este rezultatul intervenţiei BNR. Depinde însă la ce fel de intervenţie se face referire. Fiindcă banca centrală intervine zi de zi pe pieţele monetară şi valutară, şi o face la vedere, activând un întreg arsenal, inclusiv dobânda-cheie. Scopurile fiind de asemenea la vedere: să obţină dozajul optim al cantităţilor de lei cu care operează băncile ori ca să evite atât surplusul cât şi deficitul de lichiditate, să adecveze cotele rezervelor minime obligatorii la cerinţele reale şi, nu în ultimul rând, să asigure raporturi corecte bănci - bănci şi bănci - clienţi pe piaţa monetară şi valutară.
Dar atât pieţele, cât şi publicul manifestă o curiozitate - firească - pentru intervenţiile băncii centrale ce nu sunt la vedere şi despre care nicio bancă centrală din lume nu dă, de regulă, detalii. Am în vedere momentele în care banca noastră centrală îşi activează rezerva internaţională; în speţă, vinde sau cumpără valută pentru a echilibra cursul de schimb. Astfel de intervenţii nu le comentez. Pot doar să spun că ele au loc întotdeauna când realitatea o impune, mai ales pentru a stabiliza piaţa valutară dacă leul se depreciază ori se apreciază excesiv. Şi încă un detaliu extrem de important: nu orice nivel de curs, indiferent din ce motive e dorit, poate fi obţinut vânzând ori cumpărând valută. Aşa că BNR nu-şi permite niciodată să cheltuiască valuta din rezerva internaţională pentru a se hazarda în intervenţii imposibile. Iar în tot acest proces, indiferent dacă, în anumite situaţii, se impun intervenţii tactice, programul urmărit cu sfinţenie este cel strategic.
Adrian Vasilescu
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu