Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Consultări în dorul lelii

Postat la: 11.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Președintele României Klaus Iohannis a vrut referendum. Acum doi ani. După care a vrut să se gândească. S-a gândit. Apoi, în fine, a anunțat că-l face. Taman în ziua alegerilor. Apoi s-a mai gândit. La întrebare. Și a decis să întoarcă macazul. Să schimbe tema. Ba nu. Două teme. Într-una. Și face iar consultări.

Consultă din nou Parlamentul. Consultă partidele parlamentare. După ce a consultat pe alese societatea civilă. Mare vânzoleală. Cu partidele a început azi. Și nu se știe dacă va continua și mâine. Când mergi la doctor să te consulți, dacă nu este vorba de vreun control general, trebuie să-i spui ce te doare. Dacă nu știi ce te doare sau nu vrei să spui, acela nu e consult. E un fel de treanca-fleanca. Te întâlnești cu doctorul pentru a schimba o vorbă. Și atâta tot. Cam asta face astăzi, poate și mâine, președintele Klaus Iohannis cu reprezentații partidelor politice parlamentare. Consultări în dorul lelii.

Când le-a invitat, de bun simț ar fi fost să le prezinte acestora o agendă. Din care să reiasă minimum de întrebări la care președintele României așteaptă răspunsuri. În raport cu ce să se poziționeze partidele, dacă nu există dileme? Niciun partid nu a primit vreo agendă a întâlnirilor de la Cotroceni. Nici măcar PNL. Partidul lui. Cu care, de altfel, a ținut o ședință de trei ore, inclusiv pe tema referendumului. Ședință în care Vasie Blaga, cel mai experimentat organizator de campanii electorale de care dispune partidul, l-a atenționat că suprapunerea referendumului peste europarlamentare este o prostie. Degeaba. Prin urmare, partidele care merg la consultări, merg de fapt la o șuetă. În care președintele îi va servi cu apă chioară.

ALDE nu merge la consultări. Și bine face. Pentru că nu sunt consultări. Și pentru că, după cum a declarat Tăriceanu, ALDE refuză să se întâlnească cu președintele, atâta timp cât acesta nu îl demite pe Augustin Lazăr. ALDE a pus piciorul în prag. Dar numai ALDE. PSD, până una alta, declară că se prezintă. Vineri. Dar se mai poate răzgândi. Oricum, Dragnea va lipsi. Celelalte partide, din frontul anti-PSD, se prezintă disciplinat. Și vor pleca de la Cotroceni cum au venit. La fel cum Klaus Iohannis se va despărți de ele la fel de luminat cum era și înainte de a se întâlni.

Dacă e atât de evident că aceste consultări sunt doar de ochii lumii, fără niciun fel de finalitate concretă, atunci de ce le face? Cu atât mai mult cu cât se știe că președintele României este o persoană extrem de comodă. De ce se încurcă el cu aceste consultări? De amorul artei? Nici vorbă! O face pentru a încerca să fie mai vizibil. Mai ales că nu i-a reușit pasența cu președinția rotativă a României la UE. Pentru că președinția s-a dovedit, cum am spus din capul locului, a fi a Guvernului. În timp ce Guvernul o exercită la modul superlativ, Klaus Iohannis a rămas cu ochii în soare. Așa că își caută de lucru. Adică face consultări. Fără vreo agendă. Așa. Ca să fie.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE