Complotul instituțional
Postat la: 23.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Continuă, în ritm alert, dezvăluirile făcute de Dan Andronic. În calitate de jurnalist. Sau de consultant al ex-președintelui Traian Băsescu și fost consultant al lui Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu. Ele se referă la întâlniri de tip instituțional. Dintre care cea mai importantă s-a petrecut în noaptea celui de-al doilea tur de scrutin, în urma căreia Traian Băsescu a primit al doilea mandat. Care este semnificația informațiilor pe care le primim?
Consultant, pe rând, fiind al celor trei, doi foști prim-miniștri și un fost președinte care și-a exercitat două mandate, trecând și prin două suspendări, Dan Andronic a reușit să își upgradeze la maximum și aptitudinile de jurnalist politic și de investigații. Inevitabil, asociat fiind și cu o firmă americană de strategi electorali, destul de prestigioasă în acest domeniu, chiar la nivel mondial, Andronic a ajuns să cunoască "tainele zeilor". Din care dezvăluie cât vrea, susținând că nu își poate încălca deontologia de consultant.
Contează mai puțin motivele care îl determină să facă acest lucru. Probabil că ele sunt similare cu cele care l-au pus în mișcare pe Sebastian Ghiță. O parte semnificativă a sistemului, ca și în cazul lui Ghiță, s-a întors împotriva lui Andronic și îi vrea capul. Inevitabil, Andronic reacționează. Nu este deloc exclus ca, în Statele Unite fiind, el să se afle în contact cu Departamentul de Justiție, aceasta fiind o practică uzuală a reprezentanților firmelor americane de consultanță. În mod normal, acolo, la Departamenul de Justiție, conform legislației americane, trebuie raportat tot. Legea lobby-ului nu iartă pe nimeni. Iar dacă, între timp, ceva a fost scăpat din vedere, lobbystul în cauză are datoria să recupereze informațiile pentru Departamentul de Justiție.
Să trecem însă de la povestea americană la povestea românească. Dan Andronic relatează cu lux de amănunte întâmplările din ceea ce am putea numi "noaptea, ca hoții". Respectiv întâlnirile care au avut loc în seara și noaptea celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor controversate care l-au dat câștigător pe Traian Băsescu. Dintre acestea, cea mai importantă s-a desfaurat la Gabriel Oprea acasă. Luxosul imobil cu tricolor la balcon, camere de luat vederi în toate colțurile și coș de baschet într-una dintre gardini, al cărui proprietar este domnul Gabriel Oprea, a fost locuit, în trecut, de temutul lider comunist Ana Pauker. Aceasta, după ce Gheorghiu Dej a eliminat-o din epicentrul conducerii comuniste și i-a dat un fel de domiciliu forțat. Faimosul birou, în care, după cum relatează Dan Andronic, s-au întâlnit oamenii care se credeau însuși statul, este biroul la care a lucrat Ana Pauker.
Demersul lui Andronic este, din două puncte de vedere, pe muchie de cuțit. În primul rând, fiindcă el l-ar putea afecta și l-a și afectat pe Traian Băsescu, cu care a întreținut întotdeauna, începând din 1992, o relație extrem de apropiată. De aceea, Andronic susține că nu dispune de niciun fel de probe conform cărora alegerile au fost fraudate, dar, în schimb, insistă asupra întâlnirii de taină, din casa lui Oprea, a mai marilor zilei, Florian Coldea, George Maior, Laura Codruța Kovesi și Gabriel Oprea însuși. Și subliniază, în repetate rânduri, că discuțiile au vizat în principal, dacă nu cumva chiar în exclusivitate, atât derularea alegerilor și a numărării voturilor, cât și reacțiile pe care le-ar fi putut avea PSD la aflarea rezultatelor finale, precum și soluțiile pentru contracararea acestora. În al doilea rând, demersul lui Andronic este pe muchie de cuțit, întrucât el are drept obiectiv aruncarea în aer a nucleului dur al "sistemului". Iar acest nucleu dur, chiar știrbit prin eliminarea lui Coldea și crucificarea lui Oprea, este încă puternic și poate reacționa. Întorcăndu-se, ca un bumerang, împotriva dezvăluitorului.
Cum în mod corect remarcă Andronic, este absolut straniu și unic până în prezent, în cazul unor dezvăluiri cu un asemenea impact, ca cei arătați cu degetul să nu reacționeze în niciun fel pentru a dezminți informațiile. Ceea ce poate conduce la certitudinea că informațiile sunt corecte. Pe de altă parte, să ne amintim că doamna Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror general al României și, în prezent, șeful temutei Direcții Naționale Anticorupție, a afirmat în repetate rânduri că, în cariera și viața ei, nu a avut decât întâlniri instituționale cu reprezentanți ai lumii politice. Să o credem pe cuvânt. Dacă așa stau lucrurile, atunci întâlnirea din noaptea respectivă, la care au participat cel puțin doi oameni politici, generalii Gabriel Oprea și Neculai Ontanu, a fost una de tip instituțional.
Dacă așa stau lucrurile, și nu avem niciun motiv să ne îndoim că așa stau, atunci întâlnirea în sine și discuțiile purtate nu s-au desfășurat cu prilejul unei aniversări ori a unei chermeze între simple persoane fizice, ci au avut caracterul unei ședințe de lucru. Iar orice ședință de lucru de tip instituțional are nu numai un caracter oficial, chiar dacă se desfășoară la domiciliul uneia dintre persoane, ci și instituțional, așa cum a ținut să sublinieze, în mod repetat, doamna Kovesi. Cu alte cuvinte, conform lui Andronic, cei patru oficiali ai statului român au pus țara la cale, subiectul fiind sintetizarea rezultatului alegerilor și contracararea reacțiilor uneia dintre taberele politice. Abia acum putem înțelege grozăvia acestei nopți de taină, instituționale, după cum susține doamna Laura Codruța Kovesi.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu