Cioloş, dublura lui Stolojan
Postat la: 31.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În urma tragediei de la Clubul Colectiv, de acum un an de zile, dar şi a presiunii mediatice a străzii şi a preşedintelului Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta demisionează şi în locul său a fost înscăunat Dacian Cioloş. Scenariul este unul identic, tras la indigou, cu cel după mineriada din septembrie 1991care a condus la căderea guvernului Petre Roman şi învestirea lui Theodor Stolojan ca prim ministru.
Atunci, concluzia lui Petre Roman după înlăturarea sa de la guvernare prin mineriada din septembrie 1991 exprimată în declaraţia din octombrie 1991 a fost una cu bătaie lungă şi subînţeles. "Nu mă consider un învins. Am pus la dispoziţia preşedintelui mandatul meu pentru o soluţie politică. Prin ceea ce fac în continuare, vom încerca să stopăm capacitatea forţelor conservatoare de a opri sau încetini reforma". Ulterior avea să afle că, în septembrie 1991, înainte de mineriadă, încrederea populaţiei în Guvernul Roman era de 57%. Între 16 octombrie 1991 şi 18 noiembrie 1992, Theodor Stolojan a deţinut funcţia de prim-ministru al României din partea FSN, perioadă în care economia românească trecea printr-un moment dificil.
Toate cele trei bănci de stat erau aproape de faliment în acel moment, fapt pentru care Stolojan a trebuit să ia decizia de recapitalizare a băncilor. O altă decizie importantă din perioada cât a fost premier a fost liberalizarea preţurilor, dar fără liberalizarea cursului de schimb, ceea ce a determinat confiscarea valutei întreprinderilor, a societăţilor comerciale şi a populaţiei obligată s-o schimbe în lei la un curs fixat arbitrar. În timpul guvernării sale, România s-a confruntat cu un val de proteste sindicale, în timp ce inflaţia a continuat să crească vertiginos. Instabilitatea economică şi financiară a determinat o întârziere a apariţiei investiţiilor străine în România în raport cu alte ţări din fostul bloc comunist. Cu toate acestea, mandatul de premier a lui Stolojan s-a bucurat cât de cât popularitate în rândul cetăţenilor, pentru simplul fapt că măsurile luate de acesta nu s-au resimţit foarte tare în buzunarul românului de rând întrucât acesta abia învaţa ce înseamnă economia de piaţă şi nu conştientiza dimensiunile uriaşe ale impactului economic.
La începutul lui noiembrie 2015, Victor Ponta îşi dă demisia din fruntea Guvernului după un amplu protest în Bucureşti la care au participat 25.000 de oameni care au cerut demisii în urma tragediei de la clubul Colectiv. Imediat, după demisie Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care laudă creşterea economică a României. „Bravo! Deci se poate!", a scris Victor Ponta pe Facebook, făcând trimitere la faptul că România este lider în Uniunea Europeană la creşterea economică, în trimestrul al treilea. România avea cel mai mare PIB de după revoluţie, iar INS a anunţat o creştere economică de 3,7 % în primele nouă luni ale anului 2015. De la demisia lui Ponta şi inscăunarea lui Cioloş a trecut un an de zile, iar performanţele acestuia nu se zăresc nici măcar cu lupa.
Cu toate acestea, Cioloş vrea să mai rămână premier, dar, asemenea lui Stolojan, cu un FSN de atunci rebotezat astăzi în PNL, dară fără să fie membru PNL. Practic, vrea să fie susţinut de PNL, dar fără să fie membru PNL. Adică, şi cu varza unsă, dar şi cu şunca în pod. Între timp, Cioloş încearcă din raspunteri să pozeze pentru populaţie într-un om onest şi bine intenţionat, dar realitatea de zi cu zi, adică cea socială şi economică, este una dezastruoasă. Ca atare, se poate constată cu uşurinţă că Cioloş, după 24 de ani, calcă vertiginos pe acelaşi traseu bătătorit de Stolojan în 1992. Şi plus, cei doi au ajuns premieri, venind liberi de „sarcină" după ce au rămas fără job instituţionalizat: Stolojan după câteva luni de la debarcarea de la Ministerul Finanţelor, iar Cioloş după mai bine de un an de relaxare ca urmare a expirării mandatului de comisar european pentru agricultură. Totodată, cei doi mai au ceva în comun: niciunul nu a fost ales prin vot, fie pe lista unui partid sau independent, dar au ajuns premieri impuşi de către preşedintele României!
Ion Teleanu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu