ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Cine ești tu, Catrinel Brumar?

Postat la: 17.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

QMagazine, publicația Florianei Jucan, face o nouă dezvăluire. Și anume că agentul guvernamental al României la CEDO, timp de mai bine de șase ani, a funcționat ilegal. Se numește Catrinel Brumar. Constatându-se ilegalitatea, primul ministru a retras-o din post. Și a numit o altă persoană. Numai că lucrurile nu sunt deloc atât de simple cum par. Cine este de fapt această doamnă, Catrinel Brumar, trimisă în misiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului? Îi putem da jos masca?

Conform legii, România trebuie să aibă un agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Misiunea acestuia este complexă. Suficient de complexă pentru a se putea oricând face afirmația că, dacă este de rea credință, agentul guvernamental poate zdrobi, prin mecanismul CEDO, speranțele și chiar destinele unor oameni. Pentru că judecătorii CEDO lucrează în baza a aceea ce li se livrează din țară de diferiți petenți. Iar tot ceea ce este trimis la CEDO, trece printr-un prim filtru coordonat de un reprezentant al statului român și pus în operă de salariați trimiși de la București, cei mai importanți dintre aceștia ocupându-se cu traducerea documentelor. Dacă, de exemplu, un document este dinadins tradus în mod eronat, riscul pierderii procesului este major.

Ce a constatat doamna Viorica Dăncilă? Pur și simplu faptul că, de peste șase ani de zile, un funcționar român provenit din aparatul Ministerului Afacerilor Externe a reprezenta statul la CEDO prin uzurparea de calitate oficială. În mod cert, acesta este o infracțiune și rămâne de văzut cine se mai face vinovat, evident, pe lângă Catrinel Brumar, care ar fi trebuit să știe că nu îndeplinește condițiile legale, tocmai într-un loc numit CEDO, care ar trebui să fie dominat de Zeița Dreptății. Pe scurt, ceea ce e descoperit doamna Dăncilă și a relatat QMagazine este că agentul nostru guvernamental la CEDO trebuia să fie numit acolo printr-o decizie a primului-ministru, publicată în Monitorul Oficial. Nu s-a publicat nimic în Montorul Oficial și nu s-a publicat întrucât nu a existat nicio decizie a premierului. Iar doamna Catrinel Brumar, specialistă în Drept, a plecat bine merci la CEDO și și-a desfășurat acolo activitatea ani de zile, știind că ocupă funcția printr-un abuz. Adică printr-o uzurpare de calitate oficială.

Dacă la mijloc ar fi fost doar o regretabilă și gravă neglijență, atunci doamna Dăncilă ar fi avut posibilitatea să regleze situația în mod discret, fără a expune România unui nou scandal, semnând o decizie de numire a doamnei Catrinel Brumar și publicând-o în Monitorul Oficial. Reparând astfel, în liniște, ceea ce tot în liniște stricase premierul Victor Ponta, care a trimis-o pe doama Catrinel Brumar în misiune fără a-și fi asumat emiterea unei decizii în acest sens. Dar nu a procedat așa. Oare de ce? De ce premierul Dăncilă a rechemat-o pe Catrinel Brumar de la CEDO și a numit pur și simplu, în condiții de legalitate, o altă persoană?

Pentru a încerca un răspuns la această întrebare, este necesar să vedem cum a ajuns doamna Catrinel Brumar o stea la CEDO. Ea provine dintre cadrele Ministerului de Externe al României. Anul 2012, când a fost numită, face parte dintr-o perioadă relativ restrânsă de timp, inițiată de Traian Băsescu prin 2008-2009, în care în misiuni în străinătate, sub acoperire diplomatică, au fost trimiși circa 100 de ofițeri acoperiț, cei mai mulți dintre aceștia provenind din SIE. Directorul operativ al SIE era Silviu Predoiu, faimos pentru legăturile sale extrem de apropiate în acea perioadă cu generalul Florian Coldea, omologul său din SRI și pentru implicarea, alături de acesta din urmă, în operațiuni secrete de poliție politică, consacrate susținerii regimului Traian Băsescu. Astăzi, Silviu Predoiu este nici mai mult nici mai puțin decât consilierul oficial al lui Victor Ponta și al partidului Pro România, pe care acesta l-a creat. Victor Ponta, la rândul său, a fost agent acoperit cu grad de căpitan în Serviciul de Informații Externe, o vreme chiar în perioada în care, oficial, a servit statul român în calitate de procuror.

Despre doamna Catrinel Brumar nu au reieșit până în prezent informații conform cărora ea ar fi fost sau ar mai fi ofițer acoperit SIE, disimulat sub acoperirea de funcționar internațional. De regulă, sunt greu, dacă nu chiar imposibil de aflat și de documentat asemenea apartenențe, din simplul motiv că SIE este un serviciu secret. Și care, cu câteva excepții, Victor Ponta fiind una dintre acestea, își păstrează bine secretele. În schimb, se știe că pentru numirea în acest post de la CEDO, doamna Catrinel Brumar a beneficiat totuși, pe lângă acoperirea de funcționar în Ministerul Român de Externe și de o a doua acoperire. Cea de amantă a lui Bogdan Aurescu, actual consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis și fost ministru de Externe în Guvernul Victor Ponta. Iar Bogdan Aurescu, în ciuda calităților sale de diplomat, este de presupus că a servit statul român pe multiple planuri, altele decât cele diplomatice. Dar dacă este vorba de un simplu amantlâc, fie el și de durată și de un mic trafic de influență pentru promovarea într-un post important a amantei, atunci desigur, s-ar putea pune și problema unei operațiuni ceva mai complexe decât acest soi de nepotism.

Într-un mod absolut senzațional, o informație cu oarecare greutate ne vine tocmai din tabăra de presă a talibanilor serviciilor secrete, și chiar de la un reprezetant de frunte al acestea. Nu cu mult timp în urmă, Ioana Ene Dogioiu, de la site-ul sub drapel Ziare.com, a încercat să obțină, conform legii accesului public la informație, câteva răspunsuri despre funcționarea CEDO și, acest scop, s-a adresat doamnei Catrinel Brumar. Disciplinată, ca orice ofițer care se respectă, aceasta a dirijat-o politicos către centrală. Respectiv către Ministerul de Externe. De acolo, Ioana Ene Dogioiu a aflat că, pentru a obține informațiile necesare, trebuie să-i adreseze în scris doamnei Catrinel Brumar un anumit număr de întrebări, la care aceasta va răspunde în următoarele zile, tot în scris. Întrebările i-au fost adresate, dar răspunsurile nu au mai sosit niciodată. Este tipic pentru un ofțer acoperit - dar noi nu avem nicio probă că doamna Catrinel Brumar e ofițer acoperit - să evite să răspundă la orice fel de întrebări adresate de oricine altcineva, cu excepția superiorilor.

Această istorie nu se poate termina aici. Ea va avea cu necesitate o desfășurare în plan juridic, în sensul că, fiind vorba de o uzurpare de calități oficiale, produsă pe un interval larg de timp, dar și cu concursul unor oficiali ai statului român, fapta va trebui cercetată penal. Iar între timp presa va săpa și va răspunde la întrebarea cine este cu adevărat această doamnă Catrinel Brumar, dincolo de statutul ei oficial de funcționar al Exernelor de la București și de statutul mai puțin oficial, dar public, de amantă a lui Bogdan Aurescu. Și, în definitiv, de ce Victor Ponta nu a semnat decizia? În calitate de prim ministru și de fost agent acoperit SIE, el știa că, dacă doamna Brumar ar fi la rândul ei agent acoperit, numirea ei într-o curte internațională de justiție reprezintă o ilegalitate. Poate că din acest motiv, pentru a nu-și asuma nicio răspundere, nu a mai respectat procedurile.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE