Cine aterizeaza pe Platforma 100
Postat la: 18.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Premierul Dacian Ciolos si-a lansat platforma. A intitulat-o astfel, si nu program politic, intrucat tine mortis sa ramana tehnocrat. Desi merge la frizerul pentru politicieni. Se va declara ca atare abia la capatul liniei. Cand nu se va mai putea altfel. In realitate, mai avem un program politic. Al treilea. Dupa cel al PSD si al PNL. Fireste, urmeaza si alte programe. Nici celelalte formatiuni nu stau degeaba. Ce amprenta are oferta lui Ciolos?
Am citit si am rascitit acest text. Nu contine absolut nicio idee atacabila. Programul sau, deghizat in platforma, este de neatacat. Tocmai asta ma ingrijoreaza. Ce program politic este acela care nu contine nici macar o idee provocatoare, nimic care sa starneasca dispute sau polemici? Singurul raspuns pertinent la aceasta intrebare este acela ca Ciolos ne-a oferit un program perfect lustruit. Ca o bila de rulment. Se invarte cu o viteza constanta si se indreapta in functie de directia bobarnacului.
Platforma 100 este un document numai bun pentru a reduce presiunea neobisnuita pusa pe capaul acestui birocrat, care apartine mai degraba Bruxelles-ului decat Bucurestiului. El este un biet executant pe care o conjunctura politica il forteaza sa iasa din formatie, sa devina solist si sa creeze un spectacol. Cum, necum, Klaus Iohannis a ajuns la concluzia ca are nevoie de Ciolos. Ceea ce inseamna ca, de fapt, nu are incredere in PNL. Si in capacitatea acestui partid de a oferi si de a sustine un premier. Si iata-l pe Ciolos instalat pe post de locomotiva, motorul politic, deghizat intr-o simpla plansa a unui proiect ingineresc, fiind tocmai aceasta Platforma 100.
Ma numar probabil printre putinii analisti care chiar a studiat programele celor mai importante formatiuni politice. Programul PNL nu a fost inca oficial lansat in integralitatea lui. Dar, in acest moment, este suficient de bine creionat pentru a ma convinge ca avem de-a face cu un program politic de dreapta bine structurat si care, daca ar fi aplicat, fie si numai partial, ar asigura cu adevarat recladirea Romaniei. Este un program destinat investitiilor masive in infrastructura, generarii de valoare adaugata, de locuri de munca, de energii. Acest program, daca ar incapea pe mana unui guvern destoinic si animat de o reala vointa politica, ar asigura cresterea accelerata a calitatii vietii pentru toate categoriile de romani. La capatul a numai cativa ani, am avea o clasa de mijloc puternica si un capital romanesc refacut.
Am studiat, de asemenea, programul PSD. Este un program de stanga. Acesta proiecteaza o constructie si o filosofie guvernamentala care, la randul lor, pot declansa schimbarile atat de dorite de romani. Si, la fel ca si programul PNL, aceasta viziune a socialistilor este de natura sa ne redea demnitatea nationala.
Cele doua programe au si deficiente. In principiu, tot doua. Prima o identific in planul comunicarii publice. Astfel cum sunt formulate programele, maniera in care a fost prezentat programul PSD si se intrevede ca va fi prezentat programul PNL ne demonstreaza ca cele doua mari partide nu au inteles cat de important este ca propriii suporteri mai intai si, apoi, cetatenii Romaniei sa le poata lectura, asimila si intelege. Pentru ca, apoi, unul dintre cele doua programe sa poata fi sustinut activ. Aceasta participare psihologica este vitala atunci cand vrei sa schimbi o tara. Iar participarea psihologica este indisolubil legat de raportul de incredere. Un program politic, oricat de bun ar fi, daca nu genereaza incredere, nu valoreaza nici cat o ceapa degerata.
In comparatie cu cele doua programe, platforma lui Ciolos nu depaseste stadiul unei compuneri stangace, facuta de un scolar, contrapusa operelor unor clasici. Si, desi reprezinta doar o schita de program, desi este extrem de succinta si, prin urmare, mai usor de citit, platforma lui Ciolos nu a reusit sa curenteze opinia publica. Si nici sa starneasca un interes cat de cat comparabil cu interesul programelor politice ale PSD si PNL.
Eu cred ca, pentru Klaus Iohannis si pentru Alina Gorghiu, in masura in care chiar intentioneaza sa readuca, intr-o zi, dreapta la Palatul Victoria, este mai intelept sa astepte. Sa priveasca rabdator la cel pe care, din motive greu de inteles, l-au ales pentru a fi premier in viitorii patru ani si sa astepte, inainte de a se lega definitiv de gat cu el, sa vada in ce masura, dupa un an de guvernare, cand se va trage linia, la inceputul lunii decembrie, vom avea sau nu rezultate. Rezultate de natura sa convinga populatia ca Dacian Ciolos este cu adevarat o solutie pentru Romania.
Eu nu cred ca o tara trebuie sacrificata pe altarul unei schite de guvernare scolaresti, neprofesionist facuta, asa cum arata, in acest moment, Platforma 100. Si, mai departe, nu pot sa cred ca inca un ciclu de patru ani din viata unei natiuni ar trebui pus intre paranteze pentru ca unii au ambitia politica de a-i incaleca pe altii. Si martor mi-e Dumnezeu ca sunt un om de dreapta. Si, pana in varful unghiilor, liberal.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu