Cine atacă în/din Transnistria: Rusia sau Occidentul?
Postat la: 03.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rusia intenţionează să atace Republica Moldova pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei, scrie The Times, care citează surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene" (Mihai Voican - "The Times: Rusia ar fi decis să atace Republica Moldova", money.ro, 2.05.2022). "Credem că Kremlinul a luat decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă ruşii reuşesc să preia controlul asupra ţării, noi (Ucraina - n.red.) vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar - va fi o ameninţare la adresa integrităţii Ucrainei", au spus sursele The Times" (idem). "Autorii articolului din The Times precizează că nu au putut confirma aceste date din surse independente" (idem).
Vă amintiţi cum, în februarie a.c., preşedintele american Joe Biden anunţa aproape zilnic că Rusia va ataca Ucraina? Toată lumea se întreba ce surse au Joe Biden şi administraţia prezidenţială americană în interiorul Kremlinului. Ulterior, s-a aflat cu certitudine că Ucraina pregătea pentru începutul lunii martie (mai exact, pentru 8 martie) un atac asupra Donbasului. Ucraina avea 60-80.000 de militari în aşteptare în Donbas. Deşi avea masate trupe la graniţa cu Ucraina (peste 150.000 de soldaţi), Rusia nu era pregătită să atace Ucraina. Dar conducătorii ruşi şi Vladimir Putin s-au văzut constrânşi să ia decizii precipitate, să recunoască la 22 februarie cele două republici autoproclamate independente (Doneţk şi Lugansk) şi să invadeze Ucraina în 24 februarie 2022.
Putem presupune că lucrurile se repetă, dar, de această dată, Occidentul va muta primul. După alte surse, mult mai credibile decât mainstream-ul The Times (vezi "Războiul din Ucraina se apropie de România", bursa.ro, 30.04.2022), trupe polono-româno-ucraineano-moldovene se pregătesc să atace Transnistria, autoproclamata republică independentă sovieto-rusă (adăpostind cel mai mare depozit de arme şi muniţii din Europa al URSS şi al Federaţiei Ruse, de interes pentru Ucraina azi, în plin război). În acelaşi timp, Polonia se pregăteşte să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina de Vest, străvechi pământ polonez. La fel ca în 22-24 februarie, este foarte probabil să asistăm la evenimente majore în Republica Moldova şi în Transnistria.
Este, de altfel, de mirare că strategii americani şi britanici, care conduc NATO, nu au înţeles până acum că burta moale a Rusiei ar fi în egală măsură (cu Ucraina şi Marea Neagră) şi Republica Moldova. E greu de înţeles de ce SUA, Marea Britanie şi NATO nu susţin încă tranşant reunificarea Republicii Moldova cu România. Republica Moldova ar deveni astfel şi membră NATO, şi membră UE, iar frontiera Occidentului s-ar stabili solid mult mai la est, la Gurile Dunării. Pe ce temeiuri istorice pretinde Rusia, în diferite hărţi cu Novorusia pe care le distribuie generos, că Bugeacul românesc (azi în Ucraina) şi portul liber Odesa ar trebui să fie sub controlul Rusiei? Şi pe ce temei de drept internaţional justifică Rusia prezenţa celor 1.500-2.000 de militari ruşi în Transnistria ca "forţe de menţinere a păcii"?
E evident că Transnistria ar trebui să se întoarcă la Ucraina (sau la Polonia într-un final?), cu excepţia raionului Dubăsari şi a Tighinei, ţinuturi româneşti. Cu tot parteneriatul "occidental" în care se găsesc azi România şi Ucraina, Bucovina de Nord şi Transcarpatia (Maramureşul istoric) sunt provincii româneşti, locuite cândva, respectiv chiar azi (Maramureşul istoric) majoritar de români.
Războiul din Ucraina promite să intre într-o nouă fază, cu durată greu de estimat. Cei care credeau că acest război (al Rusiei împotriva Ucrainei) va fi unul foarte scurt au deja toate şansele să fie dezamăgiţi. Susţinerea financiară şi militară anunţată de SUA şi de aliaţii săi pentru Ucraina, colosală, va încurca toate calculele.
România, ca şi Polonia, devine un punct fierbinte pe harta Europei. Se joacă o partidă mare în partea noastră de lume, cu toate riscurile inerente. Nu câştigi niciodată ceva care contează fără să-ţi asumi riscuri reale.
Să reamintim că Transnistria (cu un teritoriu de 4.163 ㎢, o fâşie îngustă care coboară de la nord la sud pe malul stâng al Nistrului) are aproximativ 500.000 de locuitori, dintre care 31,9% sunt de limbă maternă română, 30,4% de limbă maternă rusă şi 28,8% de limbă maternă ucraineană. Mai există minorităţi poloneze, bulgare şi armene, mai ales la Tiraspol. Este Transnistria o provincie românească, ucraineană sau rusească? Cine ştie răspunsul corect?
Petru Romoşan
(preluare Bursa.ro)
ULTIMA ORA
-
A murit Gabriel Cotabiță in urma unui accident vascular cerebral
Cunoscutul cântăreț Gabriel Cotabiță a murit în urma unui accident vascular, la doar 69 de ani. Acesta era internat în spital.
-
Zi neagră în lumea muzicală: Marius Bațu, fost membru al legendarei formații Pasărea Colibri, s-a stins din viață
Marius Bațu, unul dintre cei mai iubiti și respectați cântăreți de muzică folk din România, a murit vineri seara, la vârsta de 65 de ani.
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald Trump ca preşedinte al SUA, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea profundă cu privire la rolul exagerat pe care îl va juca Elon Musk în administraţia lui Trump.
-
Ce răspunde Vladimir Putin referitor la utilizarea armelor occidentale împotriva țintelor rusești de către Ucraina
Discursul televizat al lui Vladimir Putin cu privire la utilizarea armelor occidentale împotriva țintelor rusești de către Ucraina și răspunsul Moscovei:
-
Varșovia - 12 minute. Londra - 20 de minute. Presa de stat rusă anunță cât face noua rachetă până în marile capitale europene
Rusia continuă amenințările pentru țările care susțin Ucraina. Televiziunea de stat RT (fosta Russia Today) a prezentat o hartă cu cât durează zborul noii rachete Oreșnik (Alun) până în mari capitale europene. Sunt vizate state care susțin puternic Kievul.
-
Conferința pentru mediu s-a blocat la bani. Țările bogate nu mai vor să plătească pentru națiunile mici, sărace sau în curs de dezvoltare
Negocieri între aproape 200 de ţări continuă în prelungire, sâmbătă, la Conferinţa ONU privind modificările climatice, la Baku, după ce ţările în curs de dezvoltare au respins o primă ofertă a unui angajament financiar a ţărilor bogate.
-
Reacția furioasă a lui Biden: Mandatele de arestare emise de CPI sunt "scandaloase"!
Joe Biden, președintele Statelor Unite, a descris ca „scandaloase" mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru premierul și ministrul apărării din Israel, conform unui comunicat al Casei Albe.
-
Donald Trump, Viktor Orban și Marcel Ciolacu au avut o convorbire telefonică
Președintele ales al SUA, Donald Trump, premierul maghiar Viktor Orban și premierul român Marcel Ciolacu au purtat, vineri, o convorbire telefonică de aproximativ 30 de minute.
-
Greenpeace câștigă procesul împotriva mega proiectului Neptun Deep: Pericol major în Marea Neagră
Greenpeace România a câștigat primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Aveți senzația că cei de la Antena 3 sunt proști? Nu sunt!
- 2.Clauza ascunsă a canalelor de streaming
- 3.Momentul când miliardarii americani au intrat in joc!
- 4.E jale mare pe interneți...
- 5.Nu mi-a plăcut niciodată să intru la IKEA. De azi nu mai îmi place nici să ies!
- 6.Recreația s-a terminat
- 7.Partenerul nostru strategic a inventat un popor nou!
- 8.Summitul BRICS de la Kazan
- 9.O victorie pentru democrație. Orbirea până la capăt!
- 10.Oare America chiar va fi comunistă? Sau mai are o șansă?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu