Cine a stricat petrecerea?
Postat la: 18.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Demonstrație organizată de fundațiile coordonate de Moica Macovei la poarta Palatului Cotroceni. #Rezist îi bate obrazul lui Klaus Iohannis. Cei mai fideli susținători ai săi îi prezic zile negre. Se consideră trădați. Cum de nu a dat Iohannis de pământ cu majoritatea PSD plus ALDE în momentul în care cele două partide au ajuns la mâna lui?
Să ne reamintim. Erau posibile, în linii mari, două scenarii. 1). Președintele Klaus Iohannis se punea de-a curmezișul, blocând posibilitatea unui al treilea Guvern PSD plus ALDE, declanșând o criză politică severă și provocând în final alegeri anticipate, în speranța că la capătul acestui proces va putea fi construită o majoritate de Dreapta. 2). După ce Mihai Tudose și-a respectat cuvântul dat, președintele avea posibilitatea să nu și-l respecte pe al său și să numească pentru a treia oară premierul propus de PSD plus ALDE, evitând astfel criza politică. Spre dezamăgirea fanilor săi, Klaus Iohannis a ales a doua cale. Oare de ce?
PNL a ales o soluție bizară. Deși creditat cu o creștere semnificativă în ultima analiză de piață, principalul partid de opoziție s-a prezentat în fața președintelui fără o propunere de premier. Ca și când prin acest partid ar bate vântul. Și fără o viziune mai mult sau mai puțin coerentă privind strategia prin care s-ar putea ajuunge la o nouă majoritate parlamentară sau prin care Dreapta a putea prelua guvernarea chiar și în minoritate fiind. PNL ar mai fi avut posibilitatea de a se prezenta în fața președintelui cu un plan din care să reiasă că, în varianta anticipatelor, ar putea obține un scor suficient de bun pentru ca, împreună cu celelalte partide din opoziție, să poată obține o poziție dominantă în Parlament.
Liberalii nu au făcut nimic din toate acestea. Și nici măcar efortul ca înaintea consultărilor cu președintele, să negocieze cu celelalte partide din opoziție pentru a ajunge, în oricare dintre scenarii, la un numitor comun. Total dezarmat, PNL a ales cea mai rea strategie dintre toate cele posibile, mergând cu mâinile goale în fața președintelui României și solicitându-i pur și simplu, fără a-i oferi argumente solide în acest sens, ca el, garantul Constituției fiind și al stabilității politice în România, să declanșeze o criză majoră, care să conducă la dizolvarea Parlamentului și la inițierea alegerilor anticipate, fără a primi nimic în schimb. În această situație, Klaus Iohannis a ales singura soluție rațională. Și a cedat în fața solicitărilor PSD plus ALDE. De aici, o adevărată reacție de furie și de isterie stârnită împotriva sa chiar de către cei care l-au susținut.
În realitate, fără nici cea mai mică intenție de a-i face lui Klaus Iohannis vreo statuie, pentru că a respectat regulile democratice și a procedat în așa fel încât să fie evitată o criză politică, nu pot, făcând o analiză a celor întâmplate, să absolv de vină principalul partid de opoziție. E clar că PNL nu a avut niciun fel de strategie cât de cât coerentă. Vina pentru cele întâmplate îi aparține în exclusivitate. Iar dacă așa stau lucrurile, dacă mai există - și nu mă îndoiesc că mai există - și oameni lucizi în acest partid, liberalii trebuie să înțeleagă unde și de ce au greșit și să reinventeze acest partid, înainte de a avea soarta PNȚCD. După un asemenea eșec, întreaga conducere ar trebui să se predea. De altfel, există o tradiție, care până de curând a fost respectată, ca orice înfrângere de acest fel să fie drastic sancționată.
În această săptămână, liberalii s-au făcut literalmente de râs. L-au pus pe președintele pe care declară că îl susțin în demersurile sale și pentru câștigarea unui al doilea mandat într-o situație fără ieșire. Soluția pe care ei au identificat-o s-a dovedit a fi de-a dreptul imbecilă. Modul în care au încercat să antcipeze evenimentele a fost nătâng. Se vede clar că în PNL nu funcționează niciun departament de analiză și de strategie. Ca să nu mai vorbim de celelalte departamente de specialitate, existente doar cu numele. Ca dovadă că așa stau lucrurile, liberalii anunță de dimineață până seara că vor să ajungă la guvernare, că sunt capabili să guverneze, dar nu prezintă niciun proiect pentru România. Nimic care să atragă, nimic care să îi unească pe oameni în jurul acestui partid. Mesajele de tip liberal și proiectele de tip liberal vizând garantarea drepturilor și libertăților fundamentae ale omului sau încurajarea inițiativelor în plan economic lipsesc cu desăvârșire nu numai din practica PNL, ci și din retorica liderilor săi. La fel se întâmplă cu politicile și mesajele de tip național, chiar într-un an în care, în principiu, populația este sensibilă la tot ceea ce ar putea contura mai bine statul-națiune.
Cu aceasă conducere bâlbâită, PNL nu poate să meargă mai departe. Decât, cel mult, către o sinucidere politică. Neavând nicio altă cale de ieșire, președintele Klaus Iohannis a ales o soluție care, inevitabil, pune PNL la zid. Are cineva curajul să facă pașii necesari pentru inițierea unui Congres Extraordinar, la capătul căruia liberalii înșiși să-și ofere șansa de a renaște ca partid și de și de a merita să câștige vreodată alegerile și să guverneze aceasă țară?
Sorin Rosca Stănescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu