Cei 33
Postat la: 07.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În final, peste câteva zile, cu sau fără manipulări, cu sau fără fraude, România va dispune de 33 de europarlamentari. Ce se va întâmpla cu aceștia? Cum ne vor reprezenta ei? În ce măsură România ar avea de câștigat? Și în ce măsură de pierdut?
Scamatoria generată prin comasare și prin alegeri locale înainte de termen ne va costa mult din perspectiva substanței democratice a statului român. La fel și modul brutal în care procurorii au intervenit nu la timp, ci pe ultima sută de metri în procesul electoral legat de listele de semnături. Semnături care, realist vorbind, nu pot fi adunate în mod legal nici de candidații independenți și nici de partidele mici. Legea a fost concepută doar în beneficiul partidelor mari. Care sunt doar două. PSD și PNL. În plus, alegerile sunt în mai multe locuri viciate prin confiscarea telefoanelor și deci blocarea posibilității de a comunica în finalul campaniei unui partid, partidul AUR, care a generat frisoane struțo-cămilei PSD-PNL.
În final însă România va avea 33 de parlamentari europeni. Distribuția acestora nu a fost decisă decât parțial de un electorat care a fost intoxicat cu știri false, care nu a avut acces la informațiile necesare, care propagandistic a fost înșelat și care probabil, cel puțin parțial, va fi înșelat și la urne. Cei 33 de europarlamentari vor fi, în ordinea lor numerică, de la PSD, de la PNL și AUR - vom vedea care e clasamentul - și de la USR. Poate va mai exista și câte un rătăcit fie independent, fie de la alte partide. Chiar dacă, procedând într-un mod cu totul și cu totul neobișnuit, două partide, unul social-democrat și altul liberal, au încheiat o alianță electorală și nu au așteptat să negocieze o alianță post-electorală, cum ar fi fost firesc, în Parlamentul European socialiștii se vor duce în băncuța lor, iar liberalii într-o cu totul altă băncuță. Astfel încât, peste câteva zile, îi vom număra separat. Acestor europarlamentari li se vor adăuga alții, independenți sau de la alte partide. Cei 33 vor fi o masă eterogenă, așa cum se întâmplă în cazul tuturor statelor UE. Ce putem face totuși pentru a ne apăra interesele chiar și în aceste condiții?
Dacă aș fi președintele României, i-aș invita la Cotroceni pe toți cei 33 de noi europarlamentari. Fără discriminare. I-aș felicita pentru succesul în alegeri, chiar dacă știu că în cazul unora succesul este relativ, iar în cazul altora e rezultatul unor făcături. I-aș felicita pe toți, chiar dacă știu că unii nu îndeplinesc calitățile necesare pentru a ne reprezenta în legislativul european. I-aș felicita pe toți, chiar dacă îmi va fi limpede că unii nu dispun la punctul de start de niciun fel de experiență în acest domeniu. După care le-aș prezenta un document, rugându-i să-l studieze și să-l semneze. O convenție asumată de toți europarlamentarii români. O convenție conform căreia ei se angajează ca, dincolo de interesele de partid, dincolo de luptele interne care se dezlănțuie în România pentru alegerile parlamentare și prezidențiale și dincolo de viitoarele lupte între grupuri rivale din legislativul european, să decidă că prioritatea zero în activitatea fiecăruia dintre ei și a tuturor împreună este susținerea pe toate căile democratice a intereselor naționale ale României. Ar fi un document la prevederile căruia să se poată alinia cei 33 de europarlamentari acum și în viitor.
Forțele politice, persoanele care le reprezintă, au toată libertatea de a se confrunta așa cum cred de cuviință în interior, respectând desigur legile statului și principiile democratice. Dar afară românii au obligația față de statul pe care îl reprezintă de a fi uniți. De a alege câteva obiective majore și de a conveni că în munca pentru atingerea lor nu mai este loc pentru dispute de tip politicianist. Măcar atât ar putea să facă Klaus Iohannis pe final de mandat.
Sorin Roșca Stănescu
ULTIMA ORA
-
Ursula merge mai departe! UE semnează un nou contract de achiziții vaccinuri COVID 19. Stocuri pe patru ani
Comisia Europeană a anunţat vineri semnarea unui contract cu grupul farmaceutic american Moderna care permite achiziţionarea în comun de vaccinuri împotriva Covid-19 de către 15 state membre.
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al populației" până la finalul secolului, din cauza ratei scăzute a fertilității. Populația unor țări dezvoltate ar putea scădea chiar și cu 50%.
- Călin și Cristela Georgescu dau un mesaj din mijlocul oamenilor: este un moment de glorie uriașă!
-
Aleksandr Dughin despre ceea ce urmeaza sa se intample după revenirea lui Donald Trump la putere
Cel considerat a fi ideologul lui Vladimir Putin, e vorba despre Aleksandr Dughin, are un amplu comentariu pe contrul sau de Telegram despre revenirea la putere a lui Donald Trump si ceea ce ne-ar putea astepta in viitor. Redam in continuare:
-
Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă cu viteză spre o insulă cu un rol strategic extrem de important
Cel mai mare aisberg din lume este încă în mişcare şi există temeri că s-ar putea îndrepta spre nord din Antarctica, spre insula Georgia de Sud.
-
S-a creat un precedent în Europa: O mamă singură trebuie să beneficieze de un concediu parental dublu
O instanţă din Spania a decis că o mamă singură are dreptul la un concediu parental dublu, cumulându-le pe al ei şi pe al partenerului ei dacă ar fi avut unul.
-
Trump inagurează era cripto - Ordin executiv pentru a sprijini creșterea criptomonedelor
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care creează un grup de lucru pentru criptomonede însărcinat să propună un nou cadru de reglementare pentru activele digitale și să analizeze crearea unui stoc de criptomonede.
-
Moment istoric la Mănăstirea Pantocrator: Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena ajung în România, pentru prima dată
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman.
-
Europa rămâne spectator în cursa SUA-China pentru inteligența artificială supraumană
În timp ce Trump elimină toate restricțiile pentru giganții tech americani și aprobă investiții de 500 de miliarde de euro în proiectul Stargate, Europa se află în imposibilitatea de a concura, neavând acces la resursele esențiale - putere de calcul, energie ieftină și capital.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 3.Mai putem conta doar pe miracole
- 4."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 5.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 6.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 7.Salut, David
- 8.Hemiplegia morală definitivă
- 9.Schimbarea Americii și a lumii
- 10.Nu te TEME, popor român!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu