Ce va urma după inflaţia galopantă?
Postat la: 30.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mai departe se prefigurează două variante. Cea optimistă, în care cred Fed şi BCE, şi anume că inflaţia galopantă din 2021 este trecătoare şi că, încă din prima parte a lui 2022, creşterea preţurilor în SUA şi în zona Euro va reveni în matca de 2 la sută. Şi alta pesimistă, schiţată de profesorul Roubini, care vede la orizont „mama tuturor crizelor", ce va readuce în plan global stagflaţia, cu tot ce a însemnat acest fenomen în timpul crizei petrolului din anii 1970: contracţie economică, şomaj şi hiperinflaţie.
Lumea îl ia în seamă pe Roubini pentru că, acum 14 ani, s-a numărat între profeţii crizei globale din 2007-2008. Dar profesorul a mai anunţat o criză globală, în 2016, ţinând isonul unor mari bănci de afaceri şi centre de analiză, dar totul atunci s-a redus la câteva scântei, fără ca focul să se fi aprins. Este deci posibil ca nici stagflaţia din anii 1970 să nu se mai întoarcă. Totodată însă, după cum se umflă în toată lumea facturile la energie electrică şi la gaze, nici optimismul celor care văd inflaţia revenind pe râvnita linie de 2 la sută în 2022 nu este rezonabil. Şi, apoi, despre ce fel de revenire ar putea fi vorba? Pentru că, în 2021, inflaţia de 2 la sută a trecut ca fulgerul prin economiile din SUA şi din Uniunea European, făcând să pâlpâie doar câte o singură lună lumina verde, pentru ca foarte repede avertizoarele de culoare roşie să se reaprindă.
Acest schimb de culori în Uniunea Europeană, roşu-verde-roşu, a început în martie 2013, când în Grecia - după ce creşterea preţurilor, care a pierdut treptat din altitudine, ajungând la zero în ianuarie 2013 - s-a scufundat sub zero. Deflaţie de minus 0,2 la sută. În aprilie, acelaşi an, intrau în deflaţie, alături de Grecia, si Letonia, Suedia, Cipru. Pluton căruia, în septembrie 2014, i s-au adăugat Bulgaria, Ungaria, Spania, Polonia, Italia, Slovenia şi Slovacia. În decembrie 2014, plutonul s-a lărgit la 18 ţări, între care Belgia, Irlanda, Olanda, Cehia. De reţinut însă că atunci, în decembrie 2014, niciuna dintre cele 28 de ţări din UE nu ajunsese cu inflaţia mai sus de jumătatea ratei optime de 2 la sută, Germania şi Franţa înregistrându-se cu rate pe 12 luni de numai plus 0,1 la sută.
În martie 2017, preţurile de consum din UE s-au mişcat la răscruce de şocuri. Ieşirea din deflaţie nu fusese tocmai de bun augur. Şase ţări, între care Cehia, Luxemburg si Ungaria, au trecut de la culoarea roşie a deflaţiei la culoarea roşie a inflaţiei galopante. O singură ţară, Slovenia, a avut şansa să urce pe linia verde de plus 2,0 la sută, toate celelalte înşirându-se între plus 0,4 la sută (România) şi 1,8 la sută (Polonia), deci sub avertizarea culorii roşii.
Octombrie 2017 a adus schimbări importante în tabloul UE al preţurilor de consum. Pe linia verde, de 2,0 la sută - doar două ţări, România si Luxemburg. Pentru România fiind o fericire de o singură lună. Din noiembrie 2017, ţara noastră a intrat sub un lung şoc inflaţionist, care a durat doi ani, cu un vârf de 5,41 la sută în mai 2018. Întregul tablou, în perioada care a urmat, fiind dominat de linii roşii cu semnificaţii diferite, de peste sau de sub 2,0 la sută. Până la începutul anului 2020, când impactul din economie al crizei sănătăţii publice a făcut ca deflaţia să fie din nou dominantă. Pentru un an! După 2020, an ce a marcat trecerea pentru câte o lună pe verde a multor ţări, din ianuarie 2021 deflaţia s-a transformat în inflaţie galopantă.
Am fost deseori întrebat de ce, acum, şi Fed, şi BCE vorbesc despre revenirea în matca de 2 la sută şi se feresc să mai amintească de deflaţie. Ce a fost rău în faptul că mai mulţi ani preţurile au scăzut? Şi de ce ar fi rău dacă lumea ar reveni în deflaţie? Pentru a răspunde îl voi cita pe Titulescu, ministrul de Finanţe al României Mari, de la începutul anilor 1920. Avertismentul lui, dat într-un discurs public, e valabil şi azi: „Toată lumea strigă - inflaţia trebuie să înceteze. Desigur! Dar aceasta nu înseamnă că deflaţia trebuie să-i ia locul. Pentru că sărăcirea prin deflaţie bruscă e mai rea decât sărăcirea prin inflaţie bruscă. Între-adevăr, pe baza circulaţiei de azi, de bine, de rău, s-au stabilit anumite raporturi de valori. A veni să le tulburi, prin ridicare subită a puterii de achiziţie a leului înlăuntrul ţării, ar însemna înainte de toate să ucizi iniţiativa cinstită. Un capital care s-ar băga astăzi într-o industrie, calculându-şi rentabilitatea pe baza circulaţiei monetare de astăzi, ar fi total pierdut dacă mâine, printr-o subită scădere a preţurilor, nu s-ar putea obţine profit şi, prin urmare, produsele ar trebui să fie vândute în pagubă."
Azi, e drept, înregistrăm o „mică" diferenţă. Au intervenit stimulentele economice, dobânzile la zero ale marilor bănci centrale, „banii aruncaţi din elicopter" în ţările bogate. Dar cât mai poate să dureze această „exuberanţă"?
Adrian Vasilescu
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu