ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ce să fie și ce să nu fie viitorul premier

Postat la: 26.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

PSD și ALDE merg cu o propunere la președintele Klaus Iohannis. Și, pentru a pune capăt crizei, majoritatea parlamentară intenționează să vină cu o ofertă validă. Desigur, prima condiție este ca persoana viitorului premier să fie acceptată atât de către președinte, cât și de către cei mai mulți parlamentari. În prealabil, trebuie acceptată de partid. În ciuda acestui raționament simplu, viitorul premier presupune și multe alte calități. Precum și absența multor defecte. Să le luăm pe rând.

Președintele Klaus Iohannis, care, conform Constituției, are pâinea și cuțitul, a pus trei condiții. Rezonabile. Candidatul să nu fie condamnat penal. Să fie un bun manager. Să poată fi susținut de o majoritate parlamentară. Dar persoane cu asemenea însușiri sunt nenumărate. Ce definește totuși profilul unui viitor premier bun?  Calitățile sale manageriale să fi fost puse la încercare în domenii dificile. Și să fi avut cât de cât legătură și cu administrația publică centrală sau locală. Asemenea condiții sunt importante pentru intrarea, cât mai repede, în "pâine" a viitorului premier. Sub aspect politic, viitorul premier este obligatoriu să beneficieze, nu doar conjunctural, ci pe termen lung, de o susținere reală a partidului. Personalitatea sa e obligatoiu, prin urmare, să fie validată politic de către cele mai multe dintre organizațiile partidului. Degeaba este persoana respectivă validată la solicitarea lui Liviu Dragnea dacă, pe întreg parcursul mandatului de premier, nu se bucură de susținerea reală a masei de activiști PSD. O asemenea susținere, de fond și nu doar formală, este cu atât mai indispensabilă cu cât programul de guvernare PSD este mai ambițios. În acest scop, este exclus ca un bun candidat să fie importat din societatea civilă. Adică să aibă calitatea, reală sau declarată, de tehnocrat.

De asemenea, nu rezistă nici persoane de tip Florin Georgescu care, în trecut, au aparținut mulți ani Partidului Social Democrat, dar a cărora agendă politică sau profesională este, astăzi, cu totul și cu totul diferită față de cea a majorității parlamentare. Un Florin Georgescu nu ar accepta sub nicio formă o componență a Guvernului convenită cu PSD sau chiar propusă de PSD și, de asemenea, nu ar putea înfăptui programul curajos și riscant al acestui partid, de vreme ce, în esența lui, el, Florin Georgescu, este un om extrem de precaut și de conservator în ceea ce privește colectarea și cheltuirea banilor publici. Un bun candidat trebuie să fie o persoană aflată sub controlul cetățenilor alegători, deci care să se fi confruntat cu bătălia alegerilor și care să răspundă exclusiv în fața acestora și a colegilor din PSD. În acest sens, în dimineața zilei de luni, am observat că cei mai mulți dintre candidații vehiculați, în mod straniu, au avut, în trecut, o consistentă aplecare către învățământul de securitate, oferit de instituțiile de forță ale statului. Ceea ce sugerează și o aplecare, ca să mă exprim cu un termen elegant, către sistem. Dacă și viitorul premier va aparține sistemului, dacă și viitorul premier se va afla sub dublă comandă, din nou, România va avea probleme grave. Și o nouă criză politică poate fi prognozată încă înainte de a se pune capăt actualei crize. Va trece PSD, în fine, acest examen al desprinderii de statul paralel? Răspunsul la această întrebare îl vom afla chiar azi.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE