Ce iese din doua fracturi
Postat la: 06.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Este limpede ca obiectivul acestei intalniri din Biroul Oval, initiata de Donald Trump, nu se reduce doar la un semnal de recunostinta dat de liderul american reprezentantului unui stat care si-a dovedit, pe deplin si constant, loialitatea fata de Washington.
Oricat de pragmatic ar fi Trump, solicitarile lui nu se vor reduce doar la exploatarea resurselor energetice ale Romaniei, la ocuparea unei pozitii privilegiate la Marea Neagra ori la achizitiile de armament pe care Bucurestiul urmeaza sa le faca, platind, in viitorii ani, intre 8 si 10 miliarde de dolari fabricantilor din Statele Unite. La limita, daca cumva acest proiect va fi discutat, discutia nu se va reduce nici macar la mutarea, pe teritoriul Romaniei, a bazei militare americane de la Incirlik, pe motiv ca Turcia a devenit nesigura. E clar ca America vrea mai mult decat atat de la un stat aflat la frontiera sud-estica NATO. Washingtonul incearca, oricat ar fi de straniu, cumintirea Germaniei prin intermediul Romaniei.
Daca, in linii mari, stim cam intre ce limite vor fi formulate solicitarile lui Donald Trump, ceea ce Romania va cere in schimb reprezinta o adevarata enigma. A fost lansat zvonul conform caruia Klaus Iohannis, inainte a pleca la Washington, a avut o intalnire cu liderul PSD si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, cu care ar fi cazut de acord asupra mandatului sau la Casa Alba. Ramane de vazut daca aceasta informatie se confirma sau nu. Dar chiar daca se confirma, Klaus Iohannis tot nu are, in spate, vointa politica necesara pentru a-si lua angajamente pe termen lung fata de Donald Trump si pentru a reorienta politica externa a Bucurestiului la nivel regional, european si global. O asemenea strategie nu ar putea fi asumata, chiar si de catre un presedinte aflat in armonie cu majoritatea parlamentara, fara un acord formal al legislativului. In absenta unui asemenea acord, niciun angajament cat de cat relevant nu functioneaza.
Cu atat mai mult nu functioneaza cu cat cei doi parteneri de dialog sunt, fiecare in felul lui si pastrand respectuos proportiile, expresii ale unei fracturi. Desi abia a castigat alegerile, Donald Trump este tinut in garda de o opozitie extrem de puternica, virulenta si chiar violenta, care apare chiar si in propriul partid. Si este supus unei anchete a procurorilor, dar si a Congresului care se poate dovedi devastatoare. Iar despre Klaus Iohannis nu mai sunt necesare explicatii. Al doilea mandat al sau este pus intre paranteze. Si nu se stie prea bine nici cum il va incheia pe primul.
Se stie ca, pana in prezent, Iohannis a executat ad litteram tot ceea ce i-a cerut cancelarul Angela Merkel in mod direct sau prin interpusi. Dar, astazi, s-a creat o situatie cu totul si cu totul noua si extrem de periculoasa. Dupa ce, timp de 70 de ani, Statele Unite au sustinut financiar, logistic, politic si militar recrearea unei Germanii puternice si unificate, iata ca doamna Merkel ii da Americii cu tifla, anuntand, in tremeni expliciti, un divort de aliatul ei. Si fiind locomotiva Uniunii Europene, e clar ca Berlinul va incerca din rasputeri sa indeparteze Europa de Statele Unite. In aceasta confruntare extrem de dura, Klaus Iohannis, ca persoana, este prins la mijloc. Antrenand dupa el si Romania. Dar daca presedintele este fracturat, Romania nu se poate fractura. La fel cum America nu se poate fractura daca Donald Trump e fracturat. In schimb, raporturile dintre Statele Unite si Germania vs Europa, antrenand si Romania, s-ar putea fractura.
Intalnirea lui Klaus Iohannis cu Donald Trump are tote sansele sa iasa foarte prost. Soldandu-se cu consecinte nefaste pentru el insusi si pentru Romania. Dar are si toate sansele sa iasa foarte bine, in masura in care reprezentantul Romaniei stie ce vrea. Dar stie?
Ceea ce mie personal nu imi place deloc, ceea ce nu miroase a bine este ca putem intui cu relativa precizie care vor fi solicitarile lui Donald Trump si intre ce parametri vor varia acestea, dar nu stim nimic despre ceea ce Romania, prin vocea presedintelui Klaus Iohannis, este pregatita sa ceara in schimb. Nu poti sa te asezi la masa negocierilor fara cateva scenarii foarte precise in cap. Sau poate nu este o masa a negocierilor. Poate, cine stie, Iohannis a plecat la Washington pe post de sluga. Cu singurul obiectiv de a executa, intocmai si la timp, comenzile Casei Albe. Chiar si in acest scenariu negru, el tot va avea o surpriza. Pentru ca nu va intalni, in persoana lui Donald Trump, un vataf. Sau un sultan. Sau un kaizer. Va intalni pur si simplu un negociator. Un om care face afaceri de stat. Care cere si ofera la schimb dupa ce se tocmeste la sange. Ar fi complet debusolat Donald Trump, daca ar descoperi ca nu are cu cine negocia in persoana lui Klaus Iohannis.
Dar sa fim totusi optimisti. Poate, cine stie, se va petrece o minune. Daca nu ne ajuta intelepciunea, buna pregatire si cunoasterea temeinica a psihologiei celeilalte parti, poate ne ajuta Dumnezeu.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu