ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ce face Liviu Dragnea? Se predă? Se lasă legat?

Postat la: 12.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O informație fulminantă a fost furnizată de generalul Dumitru Iliescu, fost șef SPP, Comisiei de control a activității SRI. Și anume că, în perioada imediat următoare, lideri marcanți ai PSD, în frunte cu Liviu Dragea, urmează să fie implicați de către DNA în dosare grele penale.

Compromiterea pe scară largă și simultană a conducătorilor PSD va fi concomitentă cu organizarea de demonstrații împotriva Guvernului Tudose. Comentând această declarație, Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD trage la rândul său un semnal puternic de alarmă. Ceea ce lipsește însă din peisaj este modul în care PSD, în cunoștință de cauză fiind, se pregătește să reacționeze. Sau nu se pregătește? Și mai lipsește ceva. Pentru ca rețeta să fe completă, este obligatoriu să luăm în calcul și ofensiva declanșată în plan parlamentar de către PNL. Anunțată de Ludovic Orban. O moțiune de cenzură urmează să fie depusă în Parlament chiar luni. Ea vizează măturarea din Executiv a Guvernului Tudose. Trebuie luată astfel în calcul și cea de-a treia linie de atac. Societatea civilă și Opoziția în stradă, Opoziția lovind năprasnic în Parlament și totul pe fondul execuțiilor planificate minuțios și operate de DNA. Dacă acest plan este real și dacă el reușește, se pune capăt și oricăror tentative de a mai schimba legislația bolnavă a Justiției.

Nu poate fi făcută vreo analiză pe această temă fără a lua în calcul două elemente cheie. 1). Pe ce se bazează generalul Dumitru Iliescu și, apoi, Codrin Ștefănescu, când anunță o operațiune de o asemenea amploare? 2). Există sau nu exstă vreun plan de contraatac? Conform generalului Dumitru Iliescu, sunt vizați următorii: în primul rând, Liviu Dragnea; apoi Olguța Vasilescu, Paul Stănescu, Șerban Nicolae, președintele Comisiei Juridice din Senat, Eugen Nicolicea, președintele Comisiei Juridice de la Camera Deputaților, Florin Iordache, fostul ministru al Justiției și vicepreședinte al Camerei Deputaților, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb. Așadar, toată crema cea vestită a PSD. Vizată nu doar propagandistic. Ci, în primul rând, în baza unor dosare penale care urmează, rând pe rând, într-o cadență nebună, să fie anunțate opiniei publice. Pe ce se bazează cei care lansează un asemenea scenariu? În esență, ei beneficiază sau lasă impresia că beneficiază de cutremurul din interiorul statului paralel, creat de Traian Băsescu și scăpat de sub control. Fără să fi auzit informații în acest sens, eu presupun că dezvăluirile vin și dintr-o altă direcție. Și anume a celui de-al doilea stat paralel, creat prin acte normative succesive, începând din 2012, de Victor Ponta și care, o vreme, a fost condus de prim-vicepremierul Gabriel Oprea, responsabil de securitate.

Nu este niciun secret. De mai mult timp asistăm la un fenomen rar întâlnit. Rând pe rând, personaje importante din interiorul "sistemului", oameni care au avut aces la informații top secret, fac dezvăluiri care cutremură opinia publică. Așa am aflat cât de multe fapte oribile au fost puse a cale, cât de periculoase au fost pentru democrație asemenea operațiuni, cine sunt persoanele implicate și care sunt beneficiarii. Așa am ajuns cu toții la concluzia că Traian Băsescu, care este creatorul acestui stat paralel, are perfectă dreptate atunci când afirmă că acesta a devenit de tip mafiot. Pe de altă parte, este cât se poate de firesc ca aceia care defectează dintr-un motiv sau altul să dorească pe de-o parte ca dezvăluirile lor să aibă un cât mai mare ecou și, pe de alt parte, ca ele să fie făcute într-o formă cât de cât instituționalizată. Adică în Parlament. În fine, toți aceștia, instinctiv, au nevoie și de o protecție politică. Este motivul pentru care observăm, fără prea multă suprindere, că principalii beneficiari ai faptelor incriminate de martorii statului paralel sunt pesediști. De altfel PSD care, sub Victor Ponta, a încercat și a reușit în bună măsură crearea uni alt stat paralel, este și cel mai interesat partid politic în direcția denunțării publice a acestei situații care pune în paranteză democrația din România. Cu aceasta, am răspuns, fie și parțial, primei întrebări. Întrebarea a doua, referitoare la decizia PSD de a se opune în vreun fel planurilor puse la cale împotriva lui, are un răspuns mult mai greu e dat. Și iată de ce.

1) Nu există nici cel mai mic semn că PSD încearcă să riposteze în vren fel în fața demonstrațiilor de stradă organizate împotriva sa. Cum ar putea riposta? O formulă ar fi prin ultilizarea forței. A represiunii. Prin atacarea demonstranților. Așa cum a făcut Iliescu declanșând mineriadele. Sau prin ultilizarea în exces a jandarmilor după provocarea deliberată a unor incidente. Evident, într-o democrație o asemenea soluție este exclusă. Dacă PSD ar proceda astfel, abia atunci și-ar merita denumirea de "ciuma roșie" și ar fi scos din istorie.

2) O altă formulă este organizarea unor mari manifestații de sprjin. De nenumărate ori, liderii acestui partid s-au lăudat că PSD este capabil să scoată în stradă cel puțin un milion de oameni, care susțin Guvernul și schimbarea în bine a Justiției. Dacă este așa, atunci ar fi bine să o facă. Cât încă nu este prea târziu. Dar nu există nici cel mai mic semn că PSD pune la cale organizarea unor mari manifestații în București și în principalele orașe ale țării pentru susținerea demersurilor Guvernului și ale majorități parlamentare.

3) PSD ar mai trebui să elaboreze și să implementeze o strategie de comunicare externă. Deseori, în baza unor informații false lansate de flașnete gen Monica Macovei, reprezentanți ai partenerilor noștri euroatlantici critică schimbările preconizate de majoritatea parlamentară, în special în domeniul Justiției. Adversarii PSD sunt bine coordonați și adânc implementați în sistemele de reacție de la nivelul Uniunii Europene sau a partenerului nostru de peste Ocean. În schimb, majoritatea PSD plus ALDE se manifestă doar în sens reactiv și aproape niciodată proactiv. Ea nu generează evenimente și reacții pe plan extern și nici opinii documentate de natură să îi pună în dificultate pe adversarii social-democraților.

În fine, dacă este adevărat că se pune la cale acest plan de răsturnare a majorității politice rezultată din alegeri, atunci opinia publică ar trebui să primească, cât încă nu este prea târziu, adică chiar azi, mai multe informații decât simplele declarații pe care le-am auzit. Dacă Liviu Dragnea este chemat cu adevărat mâine la DNA, ar trebui să știm acest lucru în urma unei declarații oficiale făcută în acest sens de către însuși președintele PSD. Cu subiect și predicat. Cu precizarea orei la care va intra în DNA. Cu precizarea cauzei pentru care este invitat acolo. Pentru că este limpede că nimeni nu este convocat în fața procurorilor și cu atât mai puțin un lider de partid, fără o citație scrisă sau telefonică făcută în toată regula. Ori o citație legală precizează fără excepție motivul care stă la baza ei. În acest caz, secretomania sau semi-transparența nu îi sunt de folos lui Liviu Dragnea. Dimpotrivă.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE