ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ce este in capul lui Donald Trump

Postat la: 29.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Nimeni nu prea stie ce este in capul lui Donald Trump. Summitul G7 (SUA, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada si Japonia) de la Taormina (Sicilia), cu toate ca a marcat un consens cu privire la finantarea NATO si la combaterea terorismului, s-a lasat cu ameteli.

Festivismul de altadata a lasat locul tensiunilor. Trump nu s-a raliat acordului de la Paris privind reducerea gazelor de sera si a dat de inteles ca va continua politicile protectioniste, criticand situatia vanzarilor de masini germane in SUA pe un ton gros. Momentul refuzului lui Trump de a-i strange mana Angelei Merkel pentru poza de presa este fara precedent, o declaratie de ostilitate deschisa. Merkel a ripostat si ea, prin declaratia de iesirea de sub tutela SUA si o pozitionare de sine-statatoare a Europei de acum inainte.

Ce va fi? Deocamdata suspans. Summitul trebuie privit in contextul vizitelor lui Trump in Arabia Saudita si Israel, noile sanctiuni ale SUA contra Iranului, actiunea de forta impotriva Siriei lui Basar Al Assad, Coreii de Nord sau talibanilor din Afganistan, ordonate de Trump. In partea cealalta, intarirea aliantei Rusia - China - Iran si repozitionarea Turciei lui Erdogan intr-un mod semnificativ intr-o tendinta de asociere, ceea ce slabeste major influenta americana si europeana in Orientul apropiat.

Deloc de neglijat repozitionarea Filipinelor lui Duterte prin apropierea de China si Rusia in dauna SUA in Pacific (cu o populatie de aproape 100 de milioane de locuitori si pozitie geo-politica foarte importanta), dar si conflictul deschis dintre China si SUA cu privire al extensia Chinei in Pacific si subminarea autoritatii SUA in zona. In acest context extrem de complicat, o fractura intre SUA si UE, chiar si minora, poate avea consecinte dramatice si imprevizibile. Exista oare un plan in spatele acestor repozitionari? Nu stiu daca SUA are unul, mi-as dori, pentru ca UE cu siguranta nu.

Aurelian Pavelescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE