Ce e în spatele love story-ului bulgaro-austriac
Postat la: 04.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Amorul neașteptat dintre cancelarul austriac și președintele bulgar, încununat cu invitația la Concertul de la Viena de Anul Nou și alte onoruri, plus anunțul vizitei oficiale la Sofia pe 23 ianuarie, ridică o întrebare tulburătoare: ar putea deveni realitate ideea decuplării Bulgariei de România pentru aderarea la spațiul Schengen? Și dacă da, cu cîți ani ne-ar putea amîna asta?
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, nu doar că a fost singurul șef de stat invitat de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la legendarul Concert de Anul Nou de la Viena, pe 1 ianuarie, dar el a beneficiat și de niște onoruri suspect de mari pentru un lider politic căruia tocmai i se închisese, brutal, ușa Schengen în nas. Radev a avut parte de o discuție cu Nehammer pe teme politice dar, mai ales, legate de problema frontierelor, cu participarea inclusiv a altui invitat bulgar cu greutate, vicepremierul Atanas Pekanov, responsabil cu gestionarea fondurilor UE.
Mai mult, Radev a vorbit și cu președintele federal Alexander Van der Bellen, plus că i s-a organizat o recepție chiar într-o pauză a concertului, semn că austriecii s-au întrebuințat serios. La final, am aflat că Nehammer viziteză oficial Bulgaria pe 23 ianuarie și va inspecta, chiar, zonele de frontieră ale statului. În paralel, în presa bulgară se vorbește tot mai insistent în ultima vreme despre o posibilă decuplare a Bulgariei de România.
Și la noi se vorbește. Scrie pe blog fostul premier Adrian Năstase: "Vizita presedintelui Bulgariei la Viena, pentru a participa, impreuna cu cancelarul Austriei la Concertul de Anul Nou sau anuntata vizita a lui Nehammer in Bulgaria, pe 23 ianuarie, au distrus si ultimile iluzii in legatura cu functionarea 'tandemului' romano-bulgar in strategia intrarii in Spatiul Shengen. In timp ce la noi se discuta de imoralitatea unei abordari separate, iata ca Bulgaria nu are probleme de constiinta in a-si promova, individual, interesele. Asa cum a facut si in prima faza Schengen, atunci cand a obtinut eliminarea vizelor pentru cetatenii sai de la 1 ianuarie 2001, cu un an inaintea Romaniei. Este o lectie dura pentru conducatorii romantici ai Romaniei".
Nu prea a observat nimeni la noi, însă, că vizita lui Nehammer în Bulgaria are loc cu doar două zile înaintea Consiliului JAI din 25 ianuarie, de la Stockholm, capitala țării care deține președinția Consiliului UE. Un consiliul informal - înaintea celui din martie - la care nu se iau decizii, dar se pot formula și dezbate propuneri. Iar una dintre propuneri, lansate de ministrul de Interne al Austriei, ar putea fi tocmai decuplarea celor două țări. Care nu e clar dacă va fi de vreun folos și cărei țări anume, dar un lucru e sigur: decizia ar putea amîna discuțiile despre aderarea celor două țări cîțiva ani buni.
Pînă cînd cei 631 de km de graniță între România și Bulgaria ar fi aduși la standardele pretențioase de frontieră externă a UE, lucru de care nu a fost nevoie pînă acum în condițiile existenței cuplajului. Iar celor care cred că Dunărea ar fi, ea însăși, o frontieră în sine le reamintim că nici Mediterana nu reușește să oprească imigrația. Decuplarea României de Bulgaria - inclusiv prin manevra insidioasă de la concertul vienez - ar reprezenta cea mai perfidă - dar și eficientă - lovitură administrată ambelor state de către acea parte a UE care nu vrea să audă de extinderea Schengen și pentru care Austria e doar un executant.
Bogdan Tiberiu Iacob
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu